Davor Skeledžija

Imamo podatke! Smanjuje se broj djece s dijabetesom u Hrvatskoj!

04/11/2020

Zahvaljujući razumijevanju i angažmanu ravnatelja HZZO-a Luciana Vukelića, pomoćniku za informacijske tehnologije Hrvoju Jezidžiću i Martini Matušin iz službe za odnose s javnošću – u redakciju portala naInzulinu.com pristigla je lijepa količina brojki o dijabetesu u Hrvatskoj.

Jedna od urbanih legendi je da broj djece s dijabetesom u Hrvatskoj značajno raste

Svi znate one rasprave kad nečija mama izjavi da joj se čini da djece s dijabetesom ima posvuda i sve više. Tome doprinosi i činjenica da smo svi vrlo povezani, da nekoliko vrlo poznatih FB mama ima tu nesreću da im je i drugo dijete dobilo dijabetes, a imamo i obitelji poput Muratovića s čak troje djece s dijabetesom.

HZZO: broj djece s dijabetesom tip 1 u Hrvatskoj posljednjih godina opada!

*Treba uzeti u obzir najmanje dvije stvari koje pridonose potencijalno manjem broju djece s dijabetesom u 2020.: iseljavanje iz Hrvatske i činjenicu da ova godina ipak još nije završila.

No, ono što sa sigurnošću možemo zaključiti je da nema rasta broja osoba ispod 18 godina oboljelih od dijabetesa tip 1.

Ta informacija podudara se i s jednom starijom studijom koju je vodila doktorica Nataša Rojnić Putarek, bivša voditeljica Referentnog centra za pedijatrijski dijabetes na Rebru. A sada prvi puta imamo i javno objavljene brojke od nacionalnog osiguravatelja čiji su osiguranici baš sva djeca s dijabetesom u Republici Hrvatskoj 😎.

Dr. Nataša Rojnić Putarek je za portal izjavila: „Ono što dodatno ohrabruje i govori u prilog ovim brojkama je činjenica da je i u mnogim zemljama Europe primijećen pad broja djece s dijabetesom tip 1.“

Uskoro nove zanimljivosti i još neobjavljene brojke povodom Svjetskog dana dijabetesa 14.11.. Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Djeca: