Davor Skeledžija

Inicijativa „Za život s manje boli“ – sastanak u Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske

06/03/2017

Danas 6.3.2017. je održan sastanak praktički na najvišoj razini vezano za inicijativu gotovo svih aktivnijih Udruga u RH, Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga i portala www.naInzulinu.com. Podsjetimo, inicijativi je pokroviteljica Predsjednica Republike Hrvatske, podržao ju je Potpredsjednik Sabora akademik dr. Željko Reiner, a upravo smo dobili informaciju o podršci i Predsjednika Sabora Republike Hrvatske - Bože Petrova!

Odmah na početku slijedi jedno razočarenje: iako je najavljeno sudjelovanje Ministra, u zadnji je trenutak bio opravdano spriječen. Ipak, oduševljeni smo njegovim odabirom zamjene, riječ je o pomoćnici Ministra, prim. Veri Katalinić-Janković, dr. med., koja je na samom početku izjavila da iz ovog sastanka „nešto konkretno mora izići“.

Osim prim. Katalinić, sastanku je prisustvovao sam vrh dijabetološke struke utjelovljen u osobi doc.dr.sc. Daria Rahelića, dr. med., predsjednika stručnog društva. U ime inicijative osoba s dijabetesom i udruga prisustvovali su predsjednik Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, g. Davor Bučević, te  glavni urednik portala www.naInzulinu.com. Zadnji, ali ne najmanje važni su bili predstavnici HZZO-a. Razveselit će Vas informacija da je riječ baš o osobama koje su članovi stručnog tima stručnog povjerenstva koje će odlučivati o aplikaciji na HZZO listu za nama toliko potrebne uređaje za bezbolno kontinuirano mjerenje.

Peticija predana sudionicima sastanka koju je prije godinu dana potpisalo 3.250 osoba. Danas bi ju potpisalo minimalno 15.000 ljudi

Cijeli sastanak je protekao u odličnom raspoloženju, predstavnici zdravstvenog sustava su naučili jako puno o gorućoj tehnologiji, kako od nas osoba s dijabetesom, tako i od vrlo stručnog i upućenog doc.dr.sc. Rahelića.

Ključne uspješno prenesene poruke osoba s dijabetesom (Bučević - Skeledžija) na sastanku su bile:

1) Želimo širokom podrškom politike, struke i pacijenata pomoći HZZO-u i Ministarstvu da opravdaju početnu investiciju u zdravstvo, koja će dugoročno donijeti značajno veće uštede.

2) Želimo smanjiti jaz između osoba na inzulinu ispod 18 godina koje mogu ostvariti pravo i do 2.500 trakica godišnje, te osoba iznad 18 godina čija su prava ispod svih standarda, u iznosu od maksimalno 1.500 trakica godišnje, dakle 4 puta dnevno. Uređaji koje zagovaramo mjere glukozu svake minute, što iznosi čak 1.440 mjerenja dnevno.

3) Želimo da cijeli proces traje neusporedivo kraće i da bude riješen neusporedivo bolje nego što su riješene inzulinske pumpe. Kakvo-takvo rješavanje problema inzulinskih pumpi je trajalo preko 7 godina, a kako su na kraju „riješene“ pročitajte ovdje. Toliko vremena više stvarno nemamo.

4) Nismo nezasitni. Svjesni smo da na tržištu postoje i Mercedesi i Golfovi. Rado bismo Mercedese, ali i Golfovi nisu loši. Kada se u Hrvatskoj konačno pojavio inzulin Tresiba uz nadoplatu, ni jedan realan dijabetičar nije očekivao da i Tresiba bude potpuno bez doplate. Sve dok imamo određeni zlatni standard dostupnosti kao što su: Levemir, Novorapid, Humalog, Lantus… možemo razgovarati o doplatama na neke potpuno nove inzuline kao što je Tresiba. U suprotnom smo suučesnici trajne degradacije kvalitete zdravstvenog sustava.

Davor Bučević je kao pravi predsjednik Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga dodao da i dalje postoji problem inzulinskih pumpi, potrebe ukidanja opaske „za loše regulirane“ kod djece za trakice i problem nacionalnog programa zaštite od šećerne bolesti. No, o svemu tome iz njegovog pera uskoro.

Predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma, doc. dr. sc. Dario Rahelić je izrazio svoju veliku podršku inicijativi, ali i potrebu za vođenjem brige za financijski dio zdravstvenog sustava. Također bi bio sretniji da nije dobio baš toliko dopisa Udruga iz cijele Hrvatske 🙂

Predstavnici HZZO-a su izjavili da su čak dvije firme izrazile konkretan interes i preuzele dokumentaciju za stavljanje CGMS-a/fGMS-a na HZZO listu (Medtronic i Abbott). A doc. Rahelić nas je dodatno informirao da je jedna od njih - Abbott u poodmakloj fazi.

"Radni materijali" - sažeci relevantnih svjetskih studija o poboljšanju i uštedama

A što kaže Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske??
Oni nisu čarobnjaci i zakonom definirana procedura se mora poštivati. Dostupnost nekog proizvoda preko HZZO liste nije mala stvar. Tvrtka koja opskrbljuje tržište tim proizvodom ima određena prava, ali i ozbiljne obaveze. Drugim riječima, jedini moguć scenario je da baš ovlaštena tvrtka ili proizvođač preda zahtjev za uvrštenjem, te preuzme prava, ali i sve obaveze koje nisu male.

Ipak, Ministar putem svoje formalne zamjenice izražava veliki senzibilitet prema osobama s dijabetesom, podršku i interes da nam toliko željena tehnologija postane dostupna! Naravno, uz poštivanje zakona i pravilnika.

Zaključak
Imamo razloga za optimizam i vjeru da će struka, politika, osobe s dijabetesom i senzibilizirana javnost ovako udruženi, uvjerljivi i jaki - uspjeti u svojem naumu. Završavam u stilu velikog podupiratelja bezbolnog mjerenja, gradonačelnika Milana Bandića – „pustimo institucije da odrade svoj dio posla“.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: