HZZO povisio broj senzora za pumpere!

Sve ovisnike o Medtronic inzulinskim pumpama koji su uspjeli naći zajednički jezik s povezanim Medtronic senzorima – će ova vijest izuti iz cipela! ?

Do sada smo na godišnjoj bazi imali pravo na samo 40 Medtronic senzora, a ako je vjerovati Narodnim Novinama (a vjerujemo im), od 1.3.2022. ćete ostvarivati pravo na 52 senzora!

Ova konkretna vijest odnosi se na osobe na svim Medtronic pumpama (Veo, 640G i 780G) i povezane Guardian i Enlite senzore!

Do sada su pumperi imali pravo na samo 40 Medtronic senzora godišnje. Budući da prastari Veo senzori traju 6 dana, bili ste pokriveni 240 od 365 dana u godini, a sa novijim Guardianom ste bili pokriveni 280 od 365. Sada ćete s 52 senzora godišnje i Guardianom biti pokriveni 364 od 365 dana u godini te više nećete morati ilegalno produljivati senzore! Sa Enlite je stanje nešto lošije, biti ćete pokriveni 312 od 365 dana u godini.

Svaki imalo ozbiljni korisnik Medtronic senzora zna da ih je jednostavnije neovlašteno produljivati nego npr. Libre. No, time riskiramo manju preciznost, a i probleme s kožom.

Bravo HZZO! To se zove briga za zdravstveni proračun, ali i pacijente!

Da ne ispadne da se HZZO bahati i “nesavjesno” ugrožava zdravstveni proračun, zauzvrat su s Medtronicom uspjeli ispregovarati sniženje ostalog Medtronic potrošnog materija za pumpu. Tako da nitko ne može reći da se nesavjesno upravlja našim novcem.

U situaciji gdje imamo 780G inzulinsku pumpu koja ovisno o rezultatima senzora automatski povećava i smanjuje isporuku inzulina – ovaj napredak je iznimno važan za sigurnost osoba s dijabetesom!

Naravno i dalje ćete imati pravo na dovoljan broj trakica za mjerenje glukoze u krvi i neophodne kalibracije. Tokom 2022 godine bi i sve te silne kalibracije također mogle postati stvar prošlosti kada dođu novi Medtronic senzori bez kalibracije:

Medtronic – najnoviji senzori i pametni penovi dobili europsko odobrenje za izlazak na tržište! (Guardian 4 i InPen)

Kada odluka stupa na snagu?

Odluka stupa na snagu 1.3.2022. Da biste ostvarili veća prava ne morate ići kod svojih dijabetologa. Ipak, prilično sam siguran da mnogi vaši obiteljski liječnici o ovom povećanju naših prava neće imati pojma. Ako prema njima želite nastupiti informirano i argumentirano, posjetite ovu stranicu Narodnih Novina i:

1) ako koristite Enlite senzore searchajte “Enlite” i ispišite ovu nepreglednu tablicu:

2) ako koristite novije Guardian senzore, searchajte “Guardian” nekoliko puta, te ispišite ovu nepreglednu tablicu:

Naravno, ako vaš izabrani liječnik koristi e-mail, stvari su puno jednostavnije. Samo pazite da mu se javite nakon 1.3. i da vam je isteklo onih 3 mjeseca od prošle doznake.

Za napredne (slobodno preskočite)

To nije samo dobra vijest za Medtronic i korisnike njihovih pumpi, već i za konkurenciju. Zašto?

Imaju li Medtrum A7+ i Bauerfeind razloga za zadovoljstvo?

Ako pratite ovaj portal, dobro znate da Medtrum A7+ pumpa bez katetera također ima mogućnost povezivanja na senzore. Ona za sada “pegla” samo hipoglikemije (kao 640G).

ALI Medtrum je već pripremio novu generaciju Nano-senzora koji su manji, bez kalibracije, ali i nešto skuplji. Ovaj će uspjeh Mediliga tandemu Bauerfeind Medtrum – olakšati dovođenje boljih, modernijih i skupljih senzora za inzulinsku pumpu! Tu je još i najnovija Medtrum Nano-pumpa bez katetera koja još više sliči na prekrasni OmniPod oblutak ?

Medtrum Nano pumpa bez katetera i povezani senzor
Medtrum Nano-pumpa bez katetera i povezani senzor

Imaju li Ypsomed i Salvus razloga za zadovoljstvo?

Ypsomedova pumpa je putem svoje aplikacije upravo počela komunicirati s također skupljim Dexcom G6 senzorima čija je visoka cijena prepreka za dolazak na HZZO-ovu listu i u Hrvatsku općenito.

Zahvaljujući ovom Medtronicovu uspjehu, i korisnici budućih Ypsomedovih pumpi bi također mogli ostvariti pravo na povezane Dexcom G6 senzore bez doplate! Salvus će vam osigurati pumpu, a MediLab ONE bi mogao osigurati i povezane G6 senzore.

Već danas je u nekim zemljama dostupna YpsoPump aplikacija koja prikazuje i razinu glukoze za Dexcom G6
Već danas je u nekim zemljama dostupna YpsoPump aplikacija koja prikazuje i razinu glukoze s Dexcom G6 senzora

MediLab ONE i Dexcom ONE

Podsjetimo, u Hrvatskoj od tvrtke MediLab ONE očekujemo da dovedu Dexcom ONE rtCGMS koji neće moći komunicirati ni sa jednom pumpom. No dolazak skupljeg Dexcom G6 senzora u Hrvatsku  također nije isključen – posebno kada se pojave pumpe koje komuniciraju s Dexcom G6 senzorima! (OmniPod 5 i YpsoPump)

Moji rezultati - usporedba Dexcom ONE sa krvlju
Moji rezultati – usporedba Dexcom ONE sa krvlju

Zaključak

Ako niste polovili sve što ovdje piše, nema problema, ponavljat ćemo i pojašnjavati gradivo.

Ipak, „uberite“ ovo:

2022. godina bi trebala biti još jedna velika godina za osobe s tip 1 dijabetesom, a možda i neke s tip 2. Inzulinske pumpe na listi pomagala su važan, ali ne i cijeli dio lijepe priče o dijabetesu kojoj se nadamo.

Stoga – pratite portal naInzulinu.com, a prijavite se i na mailing listu na dnu ove stranice kako bi prvi dobili vijesti u svoj inbox.

Sretno nam bilo


Još iz kategorije Advocacy: