Davor Skeledžija

HZZO povisio broj senzora za pumpere!

11/02/2022

Sve ovisnike o Medtronic inzulinskim pumpama koji su uspjeli naći zajednički jezik s povezanim Medtronic senzorima - će ova vijest izuti iz cipela! ?

Do sada smo na godišnjoj bazi imali pravo na samo 40 Medtronic senzora, a ako je vjerovati Narodnim Novinama (a vjerujemo im), od 1.3.2022. ćete ostvarivati pravo na 52 senzora!

Ova konkretna vijest odnosi se na osobe na svim Medtronic pumpama (Veo, 640G i 780G) i povezane Guardian i Enlite senzore!

Do sada su pumperi imali pravo na samo 40 Medtronic senzora godišnje. Budući da prastari Veo senzori traju 6 dana, bili ste pokriveni 240 od 365 dana u godini, a sa novijim Guardianom ste bili pokriveni 280 od 365. Sada ćete s 52 senzora godišnje i Guardianom biti pokriveni 364 od 365 dana u godini te više nećete morati ilegalno produljivati senzore! Sa Enlite je stanje nešto lošije, biti ćete pokriveni 312 od 365 dana u godini.

Svaki imalo ozbiljni korisnik Medtronic senzora zna da ih je jednostavnije neovlašteno produljivati nego npr. Libre. No, time riskiramo manju preciznost, a i probleme s kožom.

Bravo HZZO! To se zove briga za zdravstveni proračun, ali i pacijente!

Da ne ispadne da se HZZO bahati i "nesavjesno" ugrožava zdravstveni proračun, zauzvrat su s Medtronicom uspjeli ispregovarati sniženje ostalog Medtronic potrošnog materija za pumpu. Tako da nitko ne može reći da se nesavjesno upravlja našim novcem.

U situaciji gdje imamo 780G inzulinsku pumpu koja ovisno o rezultatima senzora automatski povećava i smanjuje isporuku inzulina – ovaj napredak je iznimno važan za sigurnost osoba s dijabetesom!

Naravno i dalje ćete imati pravo na dovoljan broj trakica za mjerenje glukoze u krvi i neophodne kalibracije. Tokom 2022 godine bi i sve te silne kalibracije također mogle postati stvar prošlosti kada dođu novi Medtronic senzori bez kalibracije:

Medtronic – Guardian 4 senzori i pametni penovi dobili europsko odobrenje za izlazak na tržište!

Kada odluka stupa na snagu?

Odluka stupa na snagu 1.3.2022. Da biste ostvarili veća prava ne morate ići kod svojih dijabetologa. Ipak, prilično sam siguran da mnogi vaši obiteljski liječnici o ovom povećanju naših prava neće imati pojma. Ako prema njima želite nastupiti informirano i argumentirano, posjetite ovu stranicu Narodnih Novina i:

1) ako koristite Enlite senzore searchajte "Enlite" i ispišite ovu nepreglednu tablicu:

2) ako koristite novije Guardian senzore, searchajte "Guardian" nekoliko puta, te ispišite ovu nepreglednu tablicu:

Naravno, ako vaš izabrani liječnik koristi e-mail, stvari su puno jednostavnije. Samo pazite da mu se javite nakon 1.3. i da vam je isteklo onih 3 mjeseca od prošle doznake.

Za napredne (slobodno preskočite)

To nije samo dobra vijest za Medtronic i korisnike njihovih pumpi, već i za konkurenciju. Zašto?

Imaju li Medtrum A7+ i Bauerfeind razloga za zadovoljstvo?

Ako pratite ovaj portal, dobro znate da Medtrum A7+ pumpa bez katetera također ima mogućnost povezivanja na senzore. Ona za sada "pegla" samo hipoglikemije (kao 640G).

ALI Medtrum je već pripremio novu generaciju Nano-senzora koji su manji, bez kalibracije, ali i nešto skuplji. Ovaj će uspjeh Mediliga tandemu Bauerfeind Medtrum - olakšati dovođenje boljih, modernijih i skupljih senzora za inzulinsku pumpu! Tu je još i najnovija Medtrum Nano-pumpa bez katetera koja još više sliči na prekrasni OmniPod oblutak ?

Medtrum Nano pumpa bez katetera i povezani senzor

Medtrum Nano-pumpa bez katetera i povezani senzor

Imaju li Ypsomed i Salvus razloga za zadovoljstvo?

Ypsomedova pumpa je putem svoje aplikacije upravo počela komunicirati s također skupljim Dexcom G6 senzorima čija je visoka cijena prepreka za dolazak na HZZO-ovu listu i u Hrvatsku općenito.

Zahvaljujući ovom Medtronicovu uspjehu, i korisnici budućih Ypsomedovih pumpi bi također mogli ostvariti pravo na povezane Dexcom G6 senzore bez doplate! Salvus će vam osigurati pumpu, a MediLab ONE bi mogao osigurati i povezane G6 senzore.

Već danas je u nekim zemljama dostupna YpsoPump aplikacija koja prikazuje i razinu glukoze za Dexcom G6

Već danas je u nekim zemljama dostupna YpsoPump aplikacija koja prikazuje i razinu glukoze s Dexcom G6 senzora

MediLab ONE i Dexcom ONE

Podsjetimo, u Hrvatskoj od tvrtke MediLab ONE očekujemo da dovedu Dexcom ONE rtCGMS koji neće moći komunicirati ni sa jednom pumpom. No dolazak skupljeg Dexcom G6 senzora u Hrvatsku  također nije isključen - posebno kada se pojave pumpe koje komuniciraju s Dexcom G6 senzorima! (OmniPod 5 i YpsoPump)

Moji rezultati - usporedba Dexcom ONE sa krvlju

Moji rezultati - usporedba Dexcom ONE sa krvlju

Zaključak

Ako niste polovili sve što ovdje piše, nema problema, ponavljat ćemo i pojašnjavati gradivo.

Ipak, „uberite“ ovo:

2022. godina bi trebala biti još jedna velika godina za osobe s tip 1 dijabetesom, a možda i neke s tip 2. Inzulinske pumpe na listi pomagala su važan, ali ne i cijeli dio lijepe priče o dijabetesu kojoj se nadamo.

Stoga – pratite portal naInzulinu.com, a prijavite se i na mailing listu na dnu ove stranice kako bi prvi dobili vijesti u svoj inbox.

Sretno nam bilo

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: