HZZO povećao trudnicama prava na senzore!

Ako koristite ili planirate koristiti senzore za kontinuirano mjerenje glukoze o trošku zdravstvenog osiguranja, onda vjerojatno znate njihov osnovni koncept i namjeru. Ukratko, isključivo osobe s tip 1 dijabetesom mogu ostvariti pravo na senzore (Medtrum i Libre).

Ono što je zbilja fantastična vijest je da sada na senzore imaju pravo i tip 2 trudnice ovisne o inzulinu!

Tko su to tip 2 trudnice?
Pojednostavljeno rečeno, nije riječ o osobama kojima je gušterača prestala proizvoditi inzulin jer bi u tom slučaju bilo riječ o tip 1 dijabetesu. Riječ je o ženama čije je tijelo razvilo povećanu rezistenciju (otpornost) na inzulin pa ga moraju dodatno uzimati „na iglu“.

Izmjenjene indikacije 306. (Libre) i 349. (Medtrum)
Na preporuku vodeće ginekologinje Marine Ivanišević,  iz Referentnog centra za dijabetes u trudnoći, a uz podršku prof. dr. sc. Darka Kaštelana i Povjerenstva za racionalnu farmakoterapiju – HZZO je spomenutim trudnicama značajno unaprijedio i olakšao život! Odluka je objavljena u Narodnim novinama 89/2020, i stupila je na snagu 15.8.2020.!

Je li riječ o neodgovornom razbacivanju proračunskih novaca usred korona-krize?
Naravno da nije. Osim što je riječ o iznimno osjetljivoj populaciji, riječ je o relativno malom broju trudnica, njih otprilike 70 godišnje. Dati tim ženama mogućnost ostvarivanja prava na najmoderniju moguću skrb o dijabetesu će podržati svatko!

Za komentar smo zamolili ginekologinju Marinu Ivanišević, voditeljicu Referentnog centra za dijabetes u trudnoći, a ujedno i osobu koja je porodila najviše trudnica s dijabetesom u Hrvatskoj: „U ime sadašnjih i budućih trudnica s tip 2 dijabetesom na inzulinu presretni smo što je HZZO uvažio naš prijedlog i hvala Povjerenstvu za racionalnu farmakologiju na stručnoj podršci!“.

Prof.dr.sc. Marina Ivanišević, specijalist ginekologije i opstetricije
prof.dr.sc. Marina Ivanišević

Sa našom omiljenom ginekologinjom, u regulaciji trudničkog dijabetesa tijesno surađuje dijabetologinja Maja Baretić s Rebra, ona je za portal naInzulinu.com izjavila: “Ciljevi liječenja šećerne bolesti u trudnoći, bilo da se radi o tipu 1 ili tipu 2, su striktni jer i male varijacije glikemije imaju utjecaj na razvoj djeteta i ishode trudnoće. Hope is not a strategy! Liječimo i pratimo majku i dijete sa svim dostupnim sredstvima što definitivno uključuje modernu tehnologiju.”

dr. sc. Maja Baretić
prim.dr.sc. Maja Baretić

Na zavodu za humanu reprodukciju u Petrovoj radi i dijabetologinja Davorka Herman Mahečić, ona je izjavila: „Trudnicama s tip 2 dijabetesom na inzulinu je pristup senzorima za kontinuirano mjerenje iznimno potreban i značajno će poboljšati mogućnosti samokontrole. Ovo je zbilja veliki napredak!“

dr. Davorka Herman Mahečić
dr. Davorka Herman Mahečić

Zaključak
Da stvar bude bolja, HZZO bi mogao ostvariti i određene vrlo konkretne i brze uštede. Inzulin, osim što je ključan za živote osoba s dijabetesom ima i svoju nemalu cijenu. 24 satnim uvidom u kretanje razine glukoze – trudnice će imati priliku značajno poboljšati svoju regulaciju, a time i optimizirati potrošnju inzulina. Budući znamo da zbog rezistencije baš tip 2  često treba jako puno inzulina – računica je jasna.

Sretno im bilo


Još iz kategorije Advocacy:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com