Davor Skeledžija

HZZO povećao trudnicama prava na senzore!

15/08/2020

Ako koristite ili planirate koristiti senzore za kontinuirano mjerenje glukoze o trošku zdravstvenog osiguranja, onda vjerojatno znate njihov osnovni koncept i namjeru. Ukratko, isključivo osobe s tip 1 dijabetesom mogu ostvariti pravo na senzore (Medtrum i Libre).

Ono što je zbilja fantastična vijest je da sada na senzore imaju pravo i tip 2 trudnice ovisne o inzulinu!

Tko su to tip 2 trudnice?
Pojednostavljeno rečeno, nije riječ o osobama kojima je gušterača prestala proizvoditi inzulin jer bi u tom slučaju bilo riječ o tip 1 dijabetesu. Riječ je o ženama čije je tijelo razvilo povećanu rezistenciju (otpornost) na inzulin pa ga moraju dodatno uzimati „na iglu“.

Izmjenjene indikacije 306. (Libre) i 349. (Medtrum)
Na preporuku vodeće ginekologinje Marine Ivanišević,  iz Referentnog centra za dijabetes u trudnoći, a uz podršku prof. dr. sc. Darka Kaštelana i Povjerenstva za racionalnu farmakoterapiju - HZZO je spomenutim trudnicama značajno unaprijedio i olakšao život! Odluka je objavljena u Narodnim novinama 89/2020, i stupila je na snagu 15.8.2020.!

Je li riječ o neodgovornom razbacivanju proračunskih novaca usred korona-krize?
Naravno da nije. Osim što je riječ o iznimno osjetljivoj populaciji, riječ je o relativno malom broju trudnica, njih otprilike 70 godišnje. Dati tim ženama mogućnost ostvarivanja prava na najmoderniju moguću skrb o dijabetesu će podržati svatko!

Za komentar smo zamolili ginekologinju Marinu Ivanišević, voditeljicu Referentnog centra za dijabetes u trudnoći, a ujedno i osobu koja je porodila najviše trudnica s dijabetesom u Hrvatskoj: „U ime sadašnjih i budućih trudnica s tip 2 dijabetesom na inzulinu presretni smo što je HZZO uvažio naš prijedlog i hvala Povjerenstvu za racionalnu farmakologiju na stručnoj podršci!“.

Prof.dr.sc. Marina Ivanišević, specijalist ginekologije i opstetricije

prof.dr.sc. Marina Ivanišević

Sa našom omiljenom ginekologinjom, u regulaciji trudničkog dijabetesa tijesno surađuje dijabetologinja Maja Baretić s Rebra, ona je za portal naInzulinu.com izjavila: "Ciljevi liječenja šećerne bolesti u trudnoći, bilo da se radi o tipu 1 ili tipu 2, su striktni jer i male varijacije glikemije imaju utjecaj na razvoj djeteta i ishode trudnoće. Hope is not a strategy! Liječimo i pratimo majku i dijete sa svim dostupnim sredstvima što definitivno uključuje modernu tehnologiju."

dr. sc. Maja Baretić

prim.dr.sc. Maja Baretić

Na zavodu za humanu reprodukciju u Petrovoj radi i dijabetologinja Davorka Herman Mahečić, ona je izjavila: „Trudnicama s tip 2 dijabetesom na inzulinu je pristup senzorima za kontinuirano mjerenje iznimno potreban i značajno će poboljšati mogućnosti samokontrole. Ovo je zbilja veliki napredak!“

dr. Davorka Herman Mahečić

dr. Davorka Herman Mahečić

Zaključak
Da stvar bude bolja, HZZO bi mogao ostvariti i određene vrlo konkretne i brze uštede. Inzulin, osim što je ključan za živote osoba s dijabetesom ima i svoju nemalu cijenu. 24 satnim uvidom u kretanje razine glukoze – trudnice će imati priliku značajno poboljšati svoju regulaciju, a time i optimizirati potrošnju inzulina. Budući znamo da zbog rezistencije baš tip 2  često treba jako puno inzulina – računica je jasna.

Sretno im bilo

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: