Davor Skeledžija

Priča o dijabetesu i dječjem doplatku u Republici Hrvatskoj

19/01/2017

Ovo je priča koja će vas možda podsjetiti na priču o inzulinskim pumpama u RH i loptanju institucija koju, ako niste -  možete pročitati OVDJE.

Ova je malo kompliciranija iako koncept je sličan. Osim toga, direktno je vezana baš za najugroženiju i najosjetljiviju populaciju – bolesnu djecu i njihove obitelji.

Problem dječjeg doplatka vezano za stupanj invalidnosti je sam po sebi kompliciran, ne odobrava ga niti HZZO, niti Ministarstvo socijalne politike i mladih, već Zavod za mirovinsko osiguranje RH (www.Mirovinsko.hr). No, vještačenja i pravu odgovornost za doplatak nosi „Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom“ (www.Zosi.hr ).

gordijskiCvorKomplicirano?
Nije kraj, ova dva Zavoda spadaju pod nadležnost Ministarstva rada i mirovinskog sustava (www.mrms.hr). Sve ovo su dovoljni argumenti većini da odustanu od bilo kakvog pokušavanja razvezivanja ovog gordijskog čvora. No ne i nama, jer ovako kompliciran sustav je možda baš zato i osmišljen.

S obzirom da je dječji doplatak opisan na stranicama www.Mirovinsko.hr, krenuli smo od njih sa službenim upitom kako da pomognemo bolesnoj djeci i njihovim obiteljima vezano za različite rezultate vještačenja Zavoda za vještačenje u različitim gradovima i za različite, a slične obitelji. Štoviše, u Varaždinu su sjajni i dosljedni, dok je Zadar prema svjedočanstvima tamošnjih obitelji – loš. Odličan prvi članak Zadarskog lista i Udruge Cukrići na tu temu možete pročitati OVDJE.

Mirovinsko nam je na prvi upit ubrzo odgovorilo s pojašnjenjem da je za našu problematiku zadužen Zavod za vještačenje. Odgovor se činio logičan, te je Zavod za vještačenje uskoro dobio isti upit.

Ovdje postaje zanimljivo i „odnekud poznato“ – Zavod za vještačenje ljubazno odgovara i prebacuje odgovornost natrag na Zavod za mirovinsko osiguranje. I jedni i drugi su ubrzo obaviješteni o tome da im kolege prebacuju odgovornost i da pokušaju naći zajednički jezik jer je riječ o vrlo osjetljivoj temi.

No, problem smo digli na višu razinu, tj. sličan dopis poslali smo i na nadležno Ministarstvo rada i mirovinskog sustava (www.mrms.hr).  Dok se ''djeca svađaju'', možda nadređeni nešto učine i pomognu.

dijeteSunceI bome smo se pomaknuli! Svjetlo na kraju tunela i optimizam svi zaslužujemo.
Uslijedio je poziv iz Ministarstva gdje je ljubazna zaposlenica kabineta vrlo uvjerljivo objasnila da su dopis portala www.naInzulinu.com  vrlo ozbiljno shvatili, da su već poduzeli određene mjere i izdali naputke za razjašnjavanje situacije. Te da ćemo uskoro dobiti vrlo konkretne informacije o poduzetim aktivnostima i poboljšanjima kojima se svi nadamo i na koje imamo pravo. A ponovno se oglasio i Zavod za vještačenje s puno konkretnijim dopisom. Među ostalim, napisali su da mogu i žele djelovati i edukativno na zaposlenike Zavoda, a Mirovinsko je također izrazilo spremnost da pomogne u rješavanju ovako osjetljive problematike.

Da, reći će oprezni, ništa konkretno još nismo dobili, samo velika i možda prazna obećanja. Ali pesimisti će ovaj puta morati u zadnje linije!

Upravo danas je jednoj malenoj djevojčici i cijeloj njenoj obitelji ovo bio prekrasan dan! Zašto? Prilikom posjeta centru za vještačenje u Zadru službenici su bili vrlo ljubazni. Izvijestili su ih da djeca dijabetičari po dijagnozi nemaju stupanj invalidnosti 2, već 3 i da traje do kraja srednje škole! Također su informirani da je to na snazi od ljeta i da se netko zabunio jer ranije nije odlučeno tako.

Molim pesimiste da i dalje ostanu u zadnjim redovima i da ne donose kojekakve zaključke, a optimistima poručujem da su u pravu kada tvrde da stvari mogu biti bolje :). Institucije, (barem neke),  mogu i žele pomoći onima zbog kojih postoje.

Vjerujem da će pozitivno iskustvo obitelji iz ove priče postati pravilo u Zadru, a ne iznimka. Zahvala svima na brzini, trudu i angažmanu, a posebno Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Sretno nam bilo

danijelap.s. ovaj članak posvećen je tragično preminuloj predsjednici zadarskog dijabetičkog društva – Danieli Cvitanović. Ona je učinila puno za svoj Zadar i za svu djecu dijabetičare u Republici Hrvatskoj. Kratku priču o ovoj heroini pročitajte ovdje. Iza sebe je ostavila dvoje malodobne djece, od kojih jedno ima dijabetes. Njoj u spomen pratit ćemo priču do kraja: dječji doplatak i inicijativu „Za život s manje boli“. Njeno dijete, kao i sve osobe na injekcijama inzulina kojima je to potrebno – moraju ostvariti pravo na FreeStyle Libre ili sličan aparat za bezbolno kontinuirano mjerenje glukoze. Uskoro više informacija, a detalji o tehnologiji na portalu www.mojLibre.com

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Djeca: