Mijenjam Iglu

Ne zaboravi promijeniti mjesto pikanja!

18/03/2021

Važno je mijenjati mjesta injiciranja inzulina ili kako mi to kažemo – mjesto pikanja. Jednu točku injiciranja koristite najčešće svaka četiri tjedna. Zgodni su kartončići s rupama, posebno za djecu, koji podsjećaju dijabetičara da promjeni mjesto pikanja. Razgovarajte sa svojim liječnikom ili medicinskom sestrom ako želite BD-ov komplet za rotiranje mjesta injiciranja. Možete se javiti mailom i tvrtki BD na mail adresu [email protected] i zamoliti da vam pošalju poštom.

Mjesta za pikanje su trbuh, stražnjica, bedra ili stražnja strana ruku. Injekcije na svakom mjestu trebaju biti 1 cm udaljene od mjesta posljednjeg injiciranja i ne treba ga ponovno koristiti najmanje četiri tjedna. Redovito mijenjajte mjesta i točke unutar ovih područja.

Tako kažu službene preporuke, realnost je da manjim i mršavijim dijabetičarima nedostaje dovoljno površine da bi 3-7 pikanja dnevno rasporedili na 7 mjesta na tijelu. Od toga većina je mjesta veličine dlana, trbuh je najveći. Usto, mnogi dijabetičari preferiraju određeni dio tijela. Neki se najviše pikaju u trbuh zato što je tu najzgodnije doći do malo gole kože, samo digneš majicu. Ili na primjer u lijevu ruku jer su dešnjaci, a obrnuto im je nespretno. Ono što je važno jest ipak koliko god možete rasporediti pikanja.

Lipohipertrofija, zvana i „masne kvrge“, je zadebljano područje tkiva ili kvrga koja se može razviti ispod kože na mjestu na kojem se inzulin opetovano aplicira. To je nažalost dosta čest problem kod dijabetičara. Mijenjanjem mjesta uboda i uporabom nove igle svaki put kad injicirate smanjujete vjerojatnost njihovog nastanka. Ako nastavite injicirati u takvo tkivo, inzulin se možda neće pravilno apsorbirati i uzrokovat će hiper i hipoglikemije.

Mislite na sebe dugoročno.

Ostali tekstovi iz kampanje #mijenjamiglu:

Živim s tipom 1 više od 20 godina, naoružan samo s nekoliko penova

Amanda Epps o tehnici injiciranja i uključenosti u forum BD-a

Mijenjam Iglu
Kampanjom #mijenjamiglu vas želimo potaknuti na redovitije mijenjanje igle na vašim inzulinskim pen-ovima. Redovno mijenjanje igle osim što smanjuje bol i neugodu koju donose injekcije, minimalizira šanse za različite infekcije. Kampanju donosimo u suradnji s tvrtkom BD, jednom od najuglednijih proizvođača igala za inzulinske penove, a možete ju pratiti i putem stranice mijenjamIglu.com.

Još iz kategorije Djeca: