Živim s tipom 1 više od 20 godina, naoružan samo s nekoliko penova

Kampanja #mijenjamigluuvod

Adrian Long živi s dijabetesom tip 1 od 1997. godine. Umirovljenom nastavniku ova je bolest dijagnosticirana kada mu je bilo 40 godina.

Jedna od najiritantnijih stvari koje ponekad čujemo mi koji živimo s dijabetesom tip 1 je: “Oooh, vi ste tako hrabri, ja nikada ne bih mogao sam sebi davati injekcije svakoga dana, ne podnosim igle”. Naš  odgovor je prilično očigledan i kroz stisnute zube uvijek govorimo: “Hmmm, mislim da bi mogao, ako je alternativa zaista jako loša”.

Adrian Long
Adrian Long

Zabadanje oštrog metalnog predmeta u naše prste, trbuh, bedra i stražnjicu dio su dvojbenog zadovoljstva života s našim hirovitim prijateljem, tipom 1. Injekcije inzulina (i ubodi u prste) jednostavno su dio našeg svijeta. Izračunao sam da sam si dao gotovo 40 000 injekcija u svoje 23 godine s dijabetesom, tako da je izjava da to nije velika stvar pristojna procjena moga stava.

Živim s tipom 1 više od 20 godina, naoružan samo s nekoliko penova, a opet mi se čini da se prilično dobro nosim s time

Dok nisam stupio u kontakt s drugim ljudima koji žive s tipom 1, zahvaljujući relativno nedavnom rastu online zajednica, smatrao sam normalnim injiciranje inzulina. Znao sam za inzulinske pumpe, ali sam pretpostavljao da one nisu za mene. Međutim, kada sam počeo razgovarati s drugima koji žive s dijabetesom, oči su mi se otvorile zbog saznanja da stvari mogu biti drugačije: razgovori u online zajednicama često sugeriraju da je korištenje pumpe jednostavnije i bolje te da korisniku omogućuje repliciranje odgovora zdrave gušterače. Za neke je to zaista tako –  vođene entuzijazmom amatera koji se razumiju u tehnologiju, tvrtke koje se bave  medicinskom tehnologijom razvijaju sofisticirane inzulinske pumpe koje su sve bolje.

S druge strane, posve sam dobro.

Živim s tipom 1 sve ove godine, naoružan samo s nekoliko inzulinskih brizgalica, a opet se čini da se prilično dobro nosim s time. Nemam želju, potrebu – a zapravo ni priliku – koristiti pumpu. Za mene, a zapravo i za većinu ljudi s tipom 1 diljem svijeta i brojne ljude s dijabetesom tip 2 koji se liječe inzulinom,  injiciranje je ono što mi radimo.

Ali, injiciranje je više od samo “uboda i nade”. Ako se oslanjamo na iglu i to činimo oko 2000 puta godišnje, važno je injicirati pažljivo i na najučinkovitiji mogući način. Iz tog je razloga vodič za injektiranje inzulina više nego dobrodošao. Nastavite čitati!

Adrian Long

Kraj prvog dijela


Još iz kategorije komplikacije: