Kad nastavnici zlostavljaju djecu s dijabetesom – u Hrvatskoj!

Nedavno je kao atomska bomba eksplodirala vijest o zlostavljanju djeteta s dijabetesom u teškoj hipoglikemiji u Republici Srbiji. Prodavač u dućanu odbio je pomoći djetetu na pragu dijabetičke kome, a drugi dječak koji je pokušavao pomoći prijatelju – još je popio i šamarčinu.

Sve je dobro završilo, dijete s dijabetesom koje je na kraju u grču ležalo pred vratima dućana spasila je tetka.

U Srbiji se na noge diglo sve živo i neživo. Svatko je odrađivao svoju ulogu: agresivci su bili agresivni prema beskrupuloznom prodavaču čiji su postupci ugrozili mladi ljudski život, a mirotvorci su mu nosili novac za čokoladu koju ovaj nije htio dati djetetu u životnoj opasnosti. Mediji su eksplodirali, edukatori su educirali, osvanuli su i grafiti po gradu, a na Facebooku valjda nije bilo osobe koja nije izrazila gađenje nad ovakvim događajem.

Ima toga i u Hrvatskoj… I to u školama 😕

Mi se volimo hvaliti da smo zemlja članica jedne napredne unije, one Europske. Ovaj će vas tekst podsjetiti na činjenicu da među nama i dalje ima sadista, i to među onima koji bi trebali čuvati, odgajati i educirati našu djecu. Da, govorim o dijelu nastavnika u obrazovnom sustavu Lijepe njihove

Mislite da pretjerujem?

Uzmite tablete protiv povraćanja i pročitajte neka od svjedočanstava naše djece s dijabetesom.

Nina
Kad sam rekla učiteljici da se jako loše osjećam, ona je rekla da izađem van iz razreda i da čekam mamu. Drhtala sam i polako osjećala da se gubim. Aparatić je pokazivao LO (stanje nemjerljivo niskog šećera). Bilo me jako strah i bila sam sama. Na hodniku je bio mrak. Ne sjećam se koliko je vremena prošlo, kao da sam zaspala… Samo se sjećam da me najednom mama budila i uplašeno mi davala da pijem sok.
(Nina je pala u dijabetičku komu. Život joj je bio ugrožen.)

Natali
Kad sam bila u srednjoj školi, tijekom sata počelo mi je biti loše i to sam rekla nastavnici, ali me nije htjela pustiti van jer je mislila da glumim. Nakon sata počeo je veliki odmor i ja sam se usred učionice srušila na pod. Učenici iz razreda nisu ni sami znali što da rade pa su otišli do zbornice po razrednika koji je rekao da on ne može doći jer je i njemu isto veliki odmor. Dečki iz razreda su me iznijeli van ispred škole i zvali hitnu!

Ivano
Kada mi je visok šećer, moram često mokriti. Kad sam pitao učiteljicu da me pusti na toalet, ona je ljutito rekla da ne mogu jer ona sada predaje.

Sven
Kad mi je šećer na satu bio 2,5 mmol/l osjećao sam drhtanje i počeo vaditi hranu. Učiteljica je rekla da ne šuškam i prozvala me pred ploču gdje sam se skoro srušio.

Hrvoje
Kad sam dobio dijabetes i tek prvi dan došao u školu, najgore mi je bilo što mi se jedan nastavnik smijao kad sam rekao da sam bio u bolnici. Izveo me pred ploču i dao mi lošu ocjenu iz odgovaranja.

Odabrao sam najgore od najgorih primjera iz našeg obrazovnog sustava, izabrao sam dno dna među našim nastavnicima. To su ljudi kojima bi trebalo zabraniti čuvanje životinja u šinteraju, a mi im dozvoljavamo svakodnevno educiranje i brigu o našim najdražima.

Pravobraniteljica za djecu

Udruge Slatko srce, Cukrići i MaDi prikupile su ova i brojna druga svjedočanstva o zlostavljanju naše djece i održale u Zagrebu sastanak u Uredu pravobraniteljice za djecu.

Pravobraniteljica nažalost tim nastavnicima ne može uručiti novčanu kaznu i opomenu pred otkaz zbog grubog ugrožavanja života mlade osobe i teške povrede službene dužnosti.

Ipak, s portala naInzulinu.com upućeni su upit i molba za komentar ovog članka pravobraniteljici i Ministarstvu obrazovanja Republike Hrvatske.

Zanimalo nas je:

  1. Hoće li svojim nečinjenjem stati iza ovih nedjela i time podržati slične postupke u budućnosti?
  2. Ako ne, što konkretno planiraju poduzeti kako bi se prevenirala ovakva zlodjela prema bolesnoj djeci?
  3. Što preporučuju roditeljima da učine nakon što im se dijete nađe u životnoj opasnosti uzrokovanoj teškim nemarom pojedinih nastavnika?

Odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

Umjesto zaključka

Sjednite još danas sa svojim djetetom i podsjetite ga da je svijet prepun dobrih i dragih ljudi, ali mu za njegovo dobro objasnite i da postoji vrlo mali broj takvih koji su bezdušni i zli. Podsjetite svoje najdraže da ćete ga zauvijek braniti od takvih. Podsjetite i nastavnike na to da su dječja sigurnost i zdravlje uvijek na prvom mjestu. Ukoliko sumnjaju da vaše dijete s dijabetesom to iskorištava – neka se obrate vama, ali NAKON što dijete pojede prokletu čokoladicu koja će mu možda spasiti život.

Hvala i nastavnicima, barem onoj tihoj i požrtvovnoj većini koja svoj posao obavlja humano i sa srcem.

P. S. Kulturan izvještaj sa sastanka s pravobraniteljicom potražite u nastavku.

https://dijete.hr/zastita-prava-djece-oboljele-od-dijabetesa-u-odgojno-obrazovnom-sustavu/


Još iz kategorije Advocacy: