Mirta Kujundzic

Naš uspjeh s inzulinskom pumpicom

30/03/2017

Naša djevojčica oboljela je od dijabetesa tipa 1 s navršene dvije godine života. Kako i muž i ja radimo u ICT industriji, od  samog početka smo bili usmjereni novim tehnološkim dostignućima u regulaciji dijabetesa i doktoru izrazili želju za terapijom putem inzulinske pumpice.

Moj savjet je VELIKO DA ZA PUMPICU! Prvom prilikom prijavite dijete kod svog doktora za dobivanje inzulinske pumpe. Jednom kad je dobijete pitat ćete se kako ste bez nje uopće mogli funkcionirati. S malim djetetom doziranje je puno lakše. Sve skupa je jednostavnije i puno manje pikanja za dijete. Manje pikanja, manje ljutnje, manje pregovora, drame i frustracije.

Iako smo se odmah prijavili za pumpicu, istovremeno smo se nadali da je nećemo dobiti. Zašto? Pa trebalo nam je dosta vremena da se priviknemo na injektiranje i doziranje inzulina penom. Pomisao da moramo sve mijenjati i uz to da će nam dijete biti cjevčicom spojeno na mali uređaj, bila je zastrašujuća.

U dijabetesu, koliko god zna biti loše, na to loše se navikneš i ne želiš mijenjati ono što znaš, za ono o čem ne znaš ništa.

Nakon nepune dvije godine čekanja, došao je naš red na dobivanje pumpice. Za pripremu je bilo potrebno otići dva dana u Zagreb na edukaciju. A onda još 3 dana u bolnicu, na postavljanje i podešavanje doza inzulina. Muž i ja vozili smo se u Zagreb na edukaciju sat vremena bez ijedne progovorene riječi, kao da idemo na izricanje sudske presude. Sestra za edukaciju je s naših lica pročitala svu zabrinutost i uspjela nas primiriti  i malo opustiti. Rekla je: “Pumpicu ste dobili i vaša je. Isprobajte je. Ako vam se ne svidi vratite je i to je to. Ima tko će je uzeti! Ali sigurna sam da je nećete vratiti!“. Taj komentar o vraćanju pumpice nam je izazvao oduševljenje. Skoro sav pritisak sa ramena je pao, jer smo shvatili da imamo pravo izbora u svakom trenutku.

Kako sam ja veliki iglofob, prvi pogled na starter i set za postavljanje umalo je završio mojom nesvjesticom, no sve u svemu zadovoljni i mirniji smo otišli s edukacije kući. Muž je bio malo manje zadovoljan jer sam ga iskoristila kao predložak za prvo postavljanje seta pumpice 🙂 ?! Naravno, za prvi put lakše je bilo piknuti muža nego naše malo dijete. Nakon 3 dana otpušteni smo kući s djetetom i pumpicom. Iznova smo morali analizirati bolusne i bazalne vrijednosti jer smo sada umjesto dvije imali  samo jednu vrstu inzulina. Šećeri su bili posvuda, no uz pomoć Libre uređaja pomalo smo namještali doze.

Dakle na terapiji penom koristili smo bazalni dugodjelujući inzulin i kratkodjelujući inzulin za svaki obrok. Budući da pumpica pokušava imitirati rad gušterače, koristi samo kratkodjelujući inzulin. Njega ubrizgava u tijelo na dva načina – konstantno automatski malu količinu koja ''glumi'' bazalni inzulin, a ručno je potrebno dodati inzulina za svaki obrok – tzv. bolus. Količina bazalnog inzulina nije kao kod uzimanja dugodjelujućeg inzulina penom ista kroz 8-12 sati, već može biti različita svakog sata u danu što omogućava fino podešavanje.

Da stvar bude još zanimljivija, dva dana nakon povratka iz bolnice išli smo na more i to još na pješčanu plažu. Sve skupa je bilo poprilično živopisno. Vraćanje seta na tijelo nakon kupanja radi pijeska koji se uvukao u plastiku, nije bilo uvijek moguće pa smo morali stavljati kompletno novi set. Dijete je pri svakom postavljanu seta negodovalo. Sve skupa nam je to bio popriličan stres. Čak toliki da smo jednom zaboravili skinuti zaštitu s igle pa smo set samo zalijepili na tijelo, no bez protoka inzulina! Trebalo nam je mjesec dana da se opustimo, priviknemo i poriktamo bazalne doze na pumpi. Nakon početne muke i prilagodbe, počeli smo uviđati prednosti pumpice. Ima ih doista puno pa evo redom:

Suspendiranje pumpice u slučaju hipoglikemije!
Potpuna obustava isporuke inzulina u slučaju niskog šećera. Ukoliko vidite na pumpici da ima još puno aktivnog inzulina u tijelu, a šećer je blizu donje granice, odmah se zaustavi dotok novog inzulina. Kod terapije penom nakon što ste uzeli dugodjelujući inzulin, nema više nazad. Dok se s pumpom bazalni inzulin konstantno ispušta u mikrodozama u tijelo, pa ga se može privremeno i zaustaviti.

Privremeni bazal
Privremeni bazal nam omogućava da povećamo ili smanjimo količinu bazalnog inzulina kroz nekoliko sati. Najčešće se koristi u slučaju bolesti ili noću. Npr noću kada se primijeti trend pada šećera, uključimo smanjeni privremeni bazal. Postavi se na neko vrijeme, npr 1h ili 1,5h, a po isteku tog vremena, bazal se sam vrati u normalni način rada. Postavljanje privremenog bazala pomaže i kod obroka koji sadrži više UH, a postoji opasnost od hipoglikemije uslijed davanja većeg bolusa odjednom. Naime, bazal se polagano kontinuirano otpušta u tijelo za razliku od bolusa koji se ispusti odjednom, pa se njihovom kombinacijom može postići dobra regulacija nekih obroka.

Dual wave i Square wave bolus
To su funkcije koje nam omogućavaju da inzulin za obrok odnosno bolus ne uzmemo odjednom. Dual wave isporučuje inzulin u dva dijela, npr pola doze odmah, a druga polovica za 1,5 h. S penom bismo se morali pikati dva puta za isti efekt.

Square wave isporučuje inzulin za obrok umjesto odjednom, jednakomjerno kroz neki vremenski period. Na primjer postavi se da 2 jedinice inzulina isporuči u 2 sata. Tada svaki sat iscuri ¼ jedinice.

Koriste se kod obroka s kombinacijom namirnica kod koje je potrebno višestruko bolusiranje za održanje vrijednosti šećera u željenom rangu, npr obroci sa puno UH i puno masti (pizza).

Više bolusa jedan za drugim
Inzulin se daje prije ili za vrijeme samog obroka. Kod djece se savjetuje nakon obroka, dok se vidi koliko je dijete pojelo. Putem pumpice moguće je bolus dati prije obroka u minimalnoj količini, pa onda ako je dijete pojelo više od očekivanog, dodati još potrebnu količinu bolusa.

Veća fleksibilnost
Pod fleksibilnosti ne mislim da dijete sad može i treba jesti sve što poželi, ali dijete više ne mora jesti u točno određeno vrijeme radi djelovanja dugotrajnih inzulina, niti se mora buditi u određeno vrijeme radi primanja doza dugodjelujućeg inzulina.

Mikrodoziranje
Pumpicom je moguće dati jako male doze inzulina, npr 0,125j čime je moguće postići jako dobru regulaciju glikemija.

Inzulin je uvijek tu
Inzulin je uvijek u pumpici koja je pričvršćena za dijete pa pri izlasku iz kuće ne moramo razmišljati jesmo li ponijeli inzulin, vatice i igle.

Olakšano davanje bolusa - wizard
Bolus wizard olakšava doziranje inzulina tako da pumpica predloži potrebnu dozu inzulina ovisno o količini unesenih UH. Pri postavljanju pumpice unose se faktori FIO i UIO kroz različite periode u danu, koji omogućavaju kasniji precizan izračun inzulina za obroke i korekcije. (FIO – faktor inzulinske osjetljivosti, koliko jedna jedinica inzulina ruši GUK;  UIO - koliko je inzulina potrebno za gram UH).

Moguće je provjeriti količinu aktivnog inzulina
Ne treba upisivati ili pamtiti vrijeme koliko je i kada dijete dobilo inzulina jer je taj podatak zapisan u pumpici. Naime, ako je jedan roditelj bio sa djetetom i dao inzulin, a drugi ga nakon toga čuva, on može lako uvidom u podatke u pumpici znati koliko je još aktivnog inzulina i kako će postupiti uslijed hipo ili hiperglikemije.

Cjevčica djetetu ne smeta, rijetko će je iščupati, neće razbiti pumpicu
Iako dijete već ima pumpicu 18 mjeseci samo jednom je nespretno isčupala set. Ide u vrtić, na sportske aktivnosti, igra se na igralištu i nisam primijetila da je pumpica u tome sputava. Vidim da je pažljiva prema njoj i da je svjesna da je ima, ali ne vidim da je ograničava. Mnogi novi modeli pumpica više nemaju cjevčicu.


Tehnički nedostaci
koje ću ovdje navesti u modernijim pumpicama su već otklonjeni:

Uređaj za daljinsko podešavanje količine inzulina
Da se ne mora dijete ometati u igri, spavanju ili nekoj drugoj aktivnosti vađenjem pumpice iz torbice i tipkanjem po pumpici jednostavnije bi bilo otipkati vrijednosti putem uređaja koji bežično komunicira s pumpicom. Naša pumpica za sada još nema takav praktičan dodatak.

Setovi koji se savijaju
Uz pumpicu dolaze standardno Quick setovi. No ti setovi radi insertiranja pod kutem od 90 stupnjeva nisu prikladni za mršaviju djecu jer se često savijaju. U nekom trenutku već postane uobičajeno da se Quick setovi savijaju, a roditelji niti ne znaju da postoji i druga vrsta setova s kojom nema sličnih problema. Učestalost savijanja setova može dovesti do razvoja dijabetičke ketoacidoze I pogoršanja tromjesečnog HbA1c-a. Trebalo bi već pri prvom postavljanju, u bolnici pokazati roditeljima prikladniji Silhouete set ovisno o građi djeteta. O tome u sljedećem nastavku 🙂

Kakvo je trenutno stanje u RH sa inzulinskim pumpama, pročitajte ovdje
Budućnost inzulinskih pumpi u Medtronic-ovim očima pročitajte ovdje

Mirta Kujundzic
IT-u Business Analist i Project Manager. Strastveni ljubitelj, kreator i konzument Low Carb prehrane, specijalist za LC slastice. Roditelj djeteta sa dijabetesom. Urednik portala za Low carb prehranu http://typeoneprincess.com namijenjen osobama sa dijabetesom.

Još iz kategorije Djeca: