Dijabetička zajednica i cijepljenje djece protiv COVID-19

O općenitom stavu dijabetičke populacije vezano za bolest COVID-19 već smo prije pisali u ovom članku. Iskreno, tada o cijepljenju djece nije bilo previše govora, samo su „najotrovniji“ antivakseri to uistinu i prognozirali, ali im nitko zdrave pameti nije vjerovao.

Danas je situacija drugačija, ispostavilo se da cjepivo ne pruža veliku zaštitu od koronavirusa, ali i dalje smanjuje šanse da završite u bolnici. Iz te perspektive, djeca su sljedeći logičan korak naprijed (ili nazad, ovisno o perspektivi), ona populacija na koju će sada biti pritisak.

Anketa s Facebook grupe čiji su članovi gotovo isključivo osobe s dijabetesom tip 1 i njihove obitelji:

U novoj anketi u kojoj je u trenutku pisanja ovog teksta sudjelovalo 238 osoba – 70% dijabetičke zajednice izjavilo je da „nema šanse da cijepe svoje dijete“, dok je 15% reklo da će cijepiti svoje dijete. S obzirom na ucjene radnim mjestom koje su se proširile Hrvatskom, zanimljivo je da su samo četiri osobe izjavile da će popustiti u slučaju neke nove ucjene.

Hvala svima na iskrenosti i sudjelovanju. Kao i do sada, ne osuđujemo nikoga.

Otkud toliki strah od cijepljenja djece?

Djeca se već dugi niz godina cijepe protiv koječega i takvo cijepljenje je teško izbjeći. Ipak, imućniji i upućeniji odlaze u privatne vrtiće, drugi nabavljaju kojekakve potvrde, a dio obitelji se uspije provući odgodama. Kako bilo, ta cjepiva već su dugo na tržištu i većina smatra da su se pokazala dovoljno sigurnim.

Ipak, s novim cjepivima protiv koronavirusa za djecu, u različitim je komentarima prisutan stav kakav imamo i prema inzulinu. Kada se proizvede novi inzulin, pedijatri su se skloni strpjeti nekoliko godina.

Razlog je takvom stavu dijela liječnika je što djeca s „novim inzulinom“ moraju poživjeti cijeli svoj život i eventualne dugoročne posljedice bi ih puno teže zahvatile. Baš zato postoji ustaljena „sigurnosna praksa“ u sklopu koje se pričeka da se novi inzulin što više testira u stvarnom svijetu.

U kratkom telefonskom razgovoru slične je stavove iznijela i jedna od glavnih hrvatskih dijabetologinja pedijatrica – dr. sc. Nevena Krnić, dr. med.

Uz ogradu da nije imunolog, izjavila je da još nije naišla na studije koje bi snažno išle u prilog potrebi cijepljenja djece s dijabetesom protiv COVID-19, ali ni pokazale eventualnu štetnost. Dokaz tome je i ova znanstvena studija: Djeca i mladi s dijabetesom nisu u povećanom riziku od hospitalizacije zbog COVID-19 koja govori da nema mjesta panici. Stoga u ovom trenutku većinu svojih dječjih pacijenata i njihovih roditelja neće nagovarati, ali ni odgovarati od cijepljenja protiv COVID-19.

Liječnica Nevena Krnić je cijepljena, kao i njezina djeca. Kao vrhunska etična liječnica smatra da je to jasna i dovoljna poruka. Maltretiranje, ucjene i nagovaranje nešto je što takvim liječnicima nije potrebno da bi kvalitetno obavljali svoj posao.

Generalno o cijepljenju

Portal naInzulinu.com izrazito je „vakserski“. Smatramo da cijepljenje treba osigurati svakom poborniku cijepljenja. Država treba osigurati onoliko cjepiva koliko farmaceutske kliničke studije pokažu da je potrebno i to bez doplate za stanovništvo (kao i inzulin). Na taj  će se način svatko kome cjepivo donosi osjećaj sigurnosti – moći cijepiti koliko god puta treba.

Istovremeno, s ovog portala želimo osnažiti i osobe koje smatraju da ucjene bilo kojim medicinskim postupkom ne smije biti. Takve osobe će prve izaći na ulice ako krenu prisilna zatvaranja necijepljenih u domove kao u Austriji. Nakon necijepljenih, meta ucjena bi mogli postati neposlušni alkoholičari, dijabetičari ili debeli; samo nebo je granica.

Zaključak

Educirajte se i odaberite ono što smatrate da je najbolje za zdravlje vas i vaše djece; jednako tako dopustite drugima njihov odabir, ali bez uvreda i podsmijeha. Ultimativna odgovornost za zdravlje naše djece je na nama roditeljima.

Sukladno tome, svi možemo živjeti u suživotu i toleranciji; možemo uvijek birati zajedništvo nauštrb podjela.

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije Djeca: