Davor Skeledžija

Dijabetička zajednica i cijepljenje djece protiv COVID-19

18/12/2021

O općenitom stavu dijabetičke populacije vezano za bolest COVID-19 već smo prije pisali u ovom članku. Iskreno, tada o cijepljenju djece nije bilo previše govora, samo su „najotrovniji“ antivakseri to uistinu i prognozirali, ali im nitko zdrave pameti nije vjerovao.

Danas je situacija drugačija, ispostavilo se da cjepivo ne pruža veliku zaštitu od koronavirusa, ali i dalje smanjuje šanse da završite u bolnici. Iz te perspektive, djeca su sljedeći logičan korak naprijed (ili nazad, ovisno o perspektivi), ona populacija na koju će sada biti pritisak.

Anketa s Facebook grupe čiji su članovi gotovo isključivo osobe s dijabetesom tip 1 i njihove obitelji:

U novoj anketi u kojoj je u trenutku pisanja ovog teksta sudjelovalo 238 osoba – 70% dijabetičke zajednice izjavilo je da „nema šanse da cijepe svoje dijete“, dok je 15% reklo da će cijepiti svoje dijete. S obzirom na ucjene radnim mjestom koje su se proširile Hrvatskom, zanimljivo je da su samo četiri osobe izjavile da će popustiti u slučaju neke nove ucjene.

Hvala svima na iskrenosti i sudjelovanju. Kao i do sada, ne osuđujemo nikoga.

Otkud toliki strah od cijepljenja djece?

Djeca se već dugi niz godina cijepe protiv koječega i takvo cijepljenje je teško izbjeći. Ipak, imućniji i upućeniji odlaze u privatne vrtiće, drugi nabavljaju kojekakve potvrde, a dio obitelji se uspije provući odgodama. Kako bilo, ta cjepiva već su dugo na tržištu i većina smatra da su se pokazala dovoljno sigurnim.

Ipak, s novim cjepivima protiv koronavirusa za djecu, u različitim je komentarima prisutan stav kakav imamo i prema inzulinu. Kada se proizvede novi inzulin, pedijatri su se skloni strpjeti nekoliko godina.

Razlog je takvom stavu dijela liječnika je što djeca s „novim inzulinom“ moraju poživjeti cijeli svoj život i eventualne dugoročne posljedice bi ih puno teže zahvatile. Baš zato postoji ustaljena „sigurnosna praksa“ u sklopu koje se pričeka da se novi inzulin što više testira u stvarnom svijetu.

U kratkom telefonskom razgovoru slične je stavove iznijela i jedna od glavnih hrvatskih dijabetologinja pedijatrica – dr. sc. Nevena Krnić, dr. med.

Uz ogradu da nije imunolog, izjavila je da još nije naišla na studije koje bi snažno išle u prilog potrebi cijepljenja djece s dijabetesom protiv COVID-19, ali ni pokazale eventualnu štetnost. Dokaz tome je i ova znanstvena studija: Djeca i mladi s dijabetesom nisu u povećanom riziku od hospitalizacije zbog COVID-19 koja govori da nema mjesta panici. Stoga u ovom trenutku većinu svojih dječjih pacijenata i njihovih roditelja neće nagovarati, ali ni odgovarati od cijepljenja protiv COVID-19.

Liječnica Nevena Krnić je cijepljena, kao i njezina djeca. Kao vrhunska etična liječnica smatra da je to jasna i dovoljna poruka. Maltretiranje, ucjene i nagovaranje nešto je što takvim liječnicima nije potrebno da bi kvalitetno obavljali svoj posao.

Generalno o cijepljenju

Portal naInzulinu.com izrazito je „vakserski“. Smatramo da cijepljenje treba osigurati svakom poborniku cijepljenja. Država treba osigurati onoliko cjepiva koliko farmaceutske kliničke studije pokažu da je potrebno i to bez doplate za stanovništvo (kao i inzulin). Na taj  će se način svatko kome cjepivo donosi osjećaj sigurnosti - moći cijepiti koliko god puta treba.

Istovremeno, s ovog portala želimo osnažiti i osobe koje smatraju da ucjene bilo kojim medicinskim postupkom ne smije biti. Takve osobe će prve izaći na ulice ako krenu prisilna zatvaranja necijepljenih u domove kao u Austriji. Nakon necijepljenih, meta ucjena bi mogli postati neposlušni alkoholičari, dijabetičari ili debeli; samo nebo je granica.

Zaključak

Educirajte se i odaberite ono što smatrate da je najbolje za zdravlje vas i vaše djece; jednako tako dopustite drugima njihov odabir, ali bez uvreda i podsmijeha. Ultimativna odgovornost za zdravlje naše djece je na nama roditeljima.

Sukladno tome, svi možemo živjeti u suživotu i toleranciji; možemo uvijek birati zajedništvo nauštrb podjela.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Djeca: