Problematičan način distribucije Libre senzora?

Ukoliko ste gledali centralni Dnevnik HRT-a na rođendan Libre-a u Hrvatskoj 16.8.2018., primijetili ste da je pored fantastičnih vijesti, problematiziran način isporuke senzora putem 30tak specijaliziranih dućana u Republici Hrvatskoj. Pojavila se bojazan da su ovakvim načinom distribucije ugrožena prava pacijenata.

Libre je nešto više od dva mjeseca u Hrvatskoj i pravo je vrijeme pitati osiguranike HZZO-a koji su sukladno indikacijama ostvarili pravo na Libre (ili ga planiraju ostvariti) – koliko im smeta činjenica da do senzora ne mogu doći preko ljekarne u kvartu, nego isključivo putem jednog od specijaliziranih dućana.

Na zatvorenoj Facebook grupi „FreeStyle Libre Hrvatska“ su HZZO osiguranici dobili priliku sudjelovati u anketi. Priliku je do sada iskoristilo njih 358, što je u odnosu na procijenjeni broj izdanih doznaka (preko 1.200) – vrlo reprezentativan uzorak, a manipulacije Facebook anketama su praktički nemoguće.

Ovako je izgledalo anketno pitanje i odgovori na njega na dan 24.10.2018.:

Zaključak
Od 356 glasova, njih 349 tj. 98% HZZO osiguranika koji su pristupili anketi, s ovakvim načinom distribucije senzora nema problema ili nema nikakvih problema. S obzirom na to kako je „distribucija“ izgledala prije 16.8.2018. iz Njemačke (putem baba, stričeva i prijatelja), ovakvi rezultati teško da mogu nekoga iznenaditi. A o činjenici da za skupe senzore, ukoliko zadovoljavate indikacije, ne postoji doplata preko HZZO-a, da i ne govorimo.

Ono što jest iznenađujuće i veliki uspjeh Hrvatske je da Abbott ima preko milijun Libre korisnika u cijelom svijetu s tendencijom ogromnog rasta, a baš Hrvatsku je izabrao za prvu zemlju u regiji, prije Slovenije (članak index.hr). Istovremeno, konkurentski proizvođači CGM-a koji također imaju stand-alone uređaje, Medtronic i Dexcom – još nisu ni predali zahtjev HZZO-u (nadajmo se da hoće). Za činjenicu da imamo jedan takav uređaj na HZZO listi možemo zahvaliti brojnim udrugama, političarima, medijima, struci, HZZO-u i osobama s dijabetesom koji su podržali dolazak moderne tehnologije u Republiku Hrvatsku.

Screenshot autentične ankete na Facebooku

 

Ograda: iako je potpuno vidljivo da je anketa provedena na Facebook-u, spomenimo očito: Facebook je većinom utočište mlađoj i srednjoj populaciji (kojoj je Libre u ovoj fazi uglavnom i namijenjen). Da se anketa provede npr. u staračkom domu, brojka od 98% zadovoljnih bi možda bila nešto manja.


Još iz kategorije CGMS/FGMS: