Andrea Mauric

Libre i prikaz razine glukoze na Xiaomi pametnom satu Mi Band 5

12/04/2021

Donosimo detaljnu uputu kako povezati Mi Band 5 pametni sat na konfiguraciju Freestyle Libre 1 + Miao Miao 2 te xDrip aplikacije. Naravno, postoji više modela pametnih satova koji se mogu povezati, moj izbor je pao na Mi Band 5 sat, pošto ima jaku bateriju u trajanju od otprilike 14 dana (!), čak i ovako konstantno povezan na aplikaciju, te uz  sinkroniziranje svakih 5 minuta baterija izdrži skoro dva tjedna.

Naravno,  to moj osobni izbor, u ovom slučaju mi je definitivno prevagnula činjenica dobre baterije, umjesto većeg zaslona ili više funkcija. Napomenula bih da za alarme i konstantno mjerenje je naravno i dalje potreban transmitter (u ovom slučaju MiaoMiao). Ovo su upute kako bi se podaci koje je mobitel prikupio prikazali na satu te koristila funkcija alarma.

Povezivanje Mi Band 5 + Android telefona

1. Ukoliko već imate službenu aplikaciju Mi Fit iz Google Play Store-a, istu treba deinstalirati (pošto nema opciju generiranja autorizacijskog koda za Mi Band 5 – koji je potreban za povezivanje na xDrip+)

2. Skinuti te instalirati modificiranu aplikaciju (.apk) sa ovog linka:

3. Ukoliko uređaj javlja grešku kod pokretanja, potrebno je dozvoliti instaliranje aplikacije aktivacijom opcije: Nepoznati izvori/Unknown sources

4. Prijavite se na Mi Fit aplikaciju s korisničkim računom (ukoliko ga nemate, potrebno je kreirati račun za prijavu)

5. Povežite band u aplikaciji Mi Fit (Pair) 1.1, te nakon toga odaberite Mi Band 5 na profilu 1.2:

1.1

1.1

1.2

1.2

6. Uključiti Visibility (Discoverable) opciju (kako bi sat bio dostupan, vidljiv uređajima):

S ovom aplikacijom se generirala jedna mapa /sdcard/freemyband u kojoj se nalazi ključ za povezivanje s xDripom. Ukratko, ovi koraci su samo kako bi dobili taj ključ, pošto sa službenom Mi Fit aplikacijom sustav to ne generira. Ukoliko se ipak odlučite kasnije koristiti originalnu aplikaciju Mi Fit za praćenje ostalih aktivnosti, te korištenje drugih opcija, ovu modificiranu možete izbrisati, te instalirati službenu aplikaciju s Play Store-a te se prijaviti s istim korisničkim računom kojeg ste prethodno kreirali.

Povezivanje xDrip+ s Mi Band 5:

Za povezivanje Mi Band 5 uređaja je potrebna drugačija verzija xDrip+ aplikacije, koja je konfigurirana posebno za to (link je vidljiv malo niže u tekstu).

1. Ukoliko već koristite xDrip na telefonu, tu već imate postojeće podatke – iste treba spremiti, sigurnosnu kopiju pošto s deinstaliranjem postojeće aplikacije gubimo podatke. Naravno, ukoliko ih želite sačuvati, ukoliko ne, onda možete direktno na 2. korak, izbrišite staru aplikaciju, preuzmite -  te instalirajte novu .

2. Exportirajte podatke iz aplikacije (odaberite opcije-tri točkice u desnom gornjem kutu) ovo će kreirati datoteku s podacima ( sprema se u Downloads mapu – na većini uređaja, ukoliko nije tamo, potrebno je naći Xdrip-export mapuImport/Export features -> Export database. Izbrišite aplikaciju nakon exportiranja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Preuzmite verziju xDripa (xdrip_miband_0.3.2.6.apk) koji je konfiguriran za Mi Band na ovom linku:
(ukoliko vas pita za instaliranje Dropboxa, preskočite, pritisnite x, s tim se pojavljuje navedeni zaslon: (klik na Download za preuzimanje)

 

3. Nakon istaliranja aplikacije, importirajte podatke iz prve verzije funkcijom Import/Export features -> Import database.  To je datoteka iz 1. koraka iz Xdrip-export mape.

4. Postavite sat blizu telefona (uz uključen bluetooth naravno)

5. Otvorite postavke u xDripu: Settings->Smart watch features->Mi Band->Use MiBand nakon ovih postavki bi aplikacija trebala automatski pronaći te povezati se na MiBand. Ukoliko se ipak nije povezalo, ugasite opciju Use MiBand  te potrebno je još jednom provjeriti MiFit aplikaciju je li aktivirana opcija Discoverable/Visibility, ukoliko nije - potrebno je uključiti, slika te upute su u prethodnom tekstu o povezivanju MiBanda na telefon. Nakon toga ponovno otvorite xDrip+ te uključite Use Mi Band.  Ili u krajnjem slučaju ručno treba upisati AuthKey iz datoteke /sdcard/freemyband  važno da xDrip dobije taj ključ, pošto se putem toga povezuje na sat. Nakon jednog od ovih koraka bi se trebala pojaviti obavijest da je povezano.

6. Nakon povezivanja moguće je postaviti alarme za visoke, niske razine. Za aktiviranje te funkcije je potrebno odabrati Send alarms.  Alarm na satu se pojavljuje u obilku dolaznog poziva,te vibrira više puta, samo umjesto broja pozivatelja piše HIGH ili LOW te vrijednost. Za prikazivanje grafikona i xDripa na satu je potrebno označiti Send Readings – s tim bi se kroz par minuta trebalo pojaviti na zaslonu Mi Band sata. Na  priloženoj slici se vide moje postavke:

VAŽNO: za ispravnu funkciju te sinkronizaciju je važno biti blizu telefona sa satom pošto je povezan putem bluetootha, bez toga neće biti vidljivo na satu.

 


Još iz kategorije CGMS/FGMS: