Davor Skeledžija

Medtrum senzori za dijabetes dostupni u Srbiji!

06/02/2022

Svaku osobu dobre volje razveselit će informacija da su nakon Hrvatske i BiH, Medtrum senzori za kontinuirano mjerenje glukoze konačno dostupni i u Republici Srbiji!

Riječ je o TouchCare Slim senzorima koji podatke o razini glukoze svake dvije minute šalju u mobitel ili pametni sat, a mogu se povezati i s Medtrum A7+ inzulinskom pumpom bez katetera!

Kalibracija krvlju neophodna je jednom dnevno, ali uskoro očekujemo verziju koja će omogućiti ukidanje obavezne kalibracije! ?

Medtrum Touchcare Slim sustav sastoji se od senzora koji se posebnim inserterom postavlja na kožu, a jedna tanka savitljiva nit ide ispod (nešto slično lancetaru, samo malo veće). Na senzor se jednostavno prikvači tanki punjivi Bluetooth transmiter. Nakon što su spojeni, senzor putem Bluetooth transmitera šalje razine glukoze u mobitel svake dvije minute!

Preciznost senzora koja se označava MARD-om  prema informacijama proizvođača iznosi 9.7%, što je sasvim dovoljno za kvalitetnu uporabu.

Koliko traje i košta Medtrum TouchCare Slim u Srbiji?

Senzor traje jednako kao i u Hrvatskoj, 14 dana (?), a košta 7.200 RSD. Bluetooth transmiter je punjiv, sveukupno traje godinu dana i košta 31.000 RSD. Mobitel birate sami, ali bilo bi jako dobro da se nalazi na listi kompatibilnih modela .

Gdje kupiti Medtrum TouchCare Slim?

U bolje opskrbljenim ljekarnama u celoj Srbiji. Konkretne informacije gdje se točno mogu kupiti senzori moguće je dobiti i upitom na mail: [email protected]  ili putem kontakt forme https://medtrum.rs/kontakt/

Je li Medtrum senzore moguće dobiti preko zdravstvenog osiguranja?

Kao i uvijek u ovakvim prilikama, točno vrijeme kad će Medtrum biti dostupan preko osiguranja se ne zna. Ipak, distributer Medtruma za Srbiju, tvrtka eKlinika Solutions naporno radi kako bi Medtrum što prije postao dostupan preko zdravstvenog osiguranja.

Koji su preduvjeti za nabavu Medtrum senzora?

S obzirom da još nisu dostupni preko zdravstvenog osiguranja, preduvjet je jedino da si ga možete priuštiti. Svaki korisnik prilikom prve kupovine dobije Medtrum vodič i obuku za postavljanje prvog senzora. Distributer preporučuje da korisnik prođe obuku s Medtrum edukatorom radi pravilne i sigurne upotrebe sustava.

Drugi je preduvjet da potencijalni korisnici provjere listu kompatibilnih mobitelskih uređaja kako bi se provjerili je li njihov telefon kompatibilan s Medtrum sustavom. Link na listu je ovdje. Na listi se nalaze mobiteli koji su intenzivno testirani i za koje se može sa sigurnošću reći da će dobro raditi s Medtrumom. No, to ne znači da mobitel koji nije na listi neće funkcionirati, nego da nije detaljno testiran.

Medtrum je proizveo i inzulinsku pumpu Medtrum A7+, što s njom?

Riječ je o pumpi bez katetera koju je moguće povezati sa spomenutim senzorima i koja automatski prekida isporuku inzulina kada izmjeri nizak šećer.

Medtrum A7+ inzulinska pumpa bez katetera registrirana je u srpskoj Agenciji za lijekove i medicinska sredstva te će korisnicima za početak biti dostupna za kupovinu u drugoj polovini ove godine.

Kako doći do više informacija?

Kako to priliči svakom ozbiljnom projektu, Medtrum je dobio svoje profesionalne web-stranice u Republici Srbiji – www.medtrum.rs

Valjaju li Medtrum senzori?

Znamo da na svijetu postoji nekoliko senzora; tu su Libre, Medtronic, Medtrum, Dexcom, Senseonics, itd. Svako tijelo je drugačije i na žalost, baš nitko vam ne može garantirati hoće li vam neki senzor odgovarati. Iz tog razloga je ključna što veća dostupnost različitih proizvođača senzora, sve kako bi osobe s dijabetesom mogle pronaći ono što im najviše odgovara.

Sasvim je sigurno da će i Medtrum senzori pronaći svoju publiku i zadovoljne korisnike, ali nemoguće je unaprijed reći tko će to biti.

Zaključak

Nameće se sam po sebi. Čestitke svim osobama s dijabetesom u Republici Srbiji i njihovim obiteljima, dobili ste novu opciju. Za sada je Medtrum na žalost dostupan samo „za pare“, ali uskoro vjerojatno i preko zdravstvenog osiguranja, baš kao u Republici Hrvatskoj.

Sretno vam bilo.

Ako niste, svakako se učlanite u zatvorenu Facebook grupu "Medtrum senzori i pumpe":

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: