Libre je došao u Sloveniju!

Mnogi „veliki Hrvati“ su tvrdili da Abbott boli briga za Hrvatsku, da je zato kasnio i loše komunicirao dolazak Librea u Lijepu Našu prije dvije godine. Mislim da će Vam sada biti lakše – nije do nas 😊. Abbott je ponovno napravio sličnu stvar i sa Slovenijom. Najava je bila za 1. 6. i tek danas (24.6.) imamo službene potvrde da su pacijenti uistinu preuzeli senzore. Ekipa na Facebook grupi FreeStyle Libre Slovenija također je potvrdila tu informaciju – hvala.

Tko ima pravo na Libre 1 u Sloveniji?
Mi imamo HZZO, a oni imaju ZZZS, što je skraćenica od Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije – odmilja – ZZZS.

Slovenski ZZZS će financirati Libre 1 osobama s dijabetesom (tip 1 i tip 2) koji:
1) imaju pravo na inzulinske pumpe,
2) uzimaju 4 i više doza inzulina,
3) su trudnice na inzulinu.

Za slučaj da sam nešto krivo preveo, evo i originala iz slovenske „Liste pomagala“ koja se naziva „Seznam medicinskih pripomočkov“:

S obzirom na to da su liste čekanja za Libre u Hrvatskoj gotovo u potpunosti nestale, za očekivati je da problema s čekanjem ni Slovenija neće imati. Osim toga, slovensko osiguranje je nametnulo isporučiteljima da u poslovnici pomagalo osiguranicima moraju isporučiti odmah, a ako ide poštom onda maksimalno za 2 dana! 😊

Gdje će Slovenci nabavljati Libre?
I Slovenija je dobila svoj Bontech, njihov se zove Sanolabor i imaju gotovo identičan broj poslovnica kao i Bontech, njih 28. No, slovenski osiguravatelj već dugi niz godina ne brani isporuku pomagala i putem kurirskih službi, a nadamo se da će takve zabrane uskoro biti ukinute i u Hrvatskoj. O našim ograničenjima i željama pacijenata pisali su Večernji list, Jutarnji list, kao i Slobodna Dalmacija.


Libre će biti moguće kupiti i na webshopu www.sanolabor.si, s kurirskom isporukom na kućnu adresu. Ukoliko netko želi svoj Libre Flash CGM pretvoriti u pravi “real time CGM”, to može napraviti uz pomoć neslužbenog dodatka pod nazivom Miao Miao 2, ako ste u Sloveniji, možete ga naručiti na stranici Sanitas-Medical.com. Miao nije službeno podržan od Abbotta, a priču o njemu potražite ovdje.

.
Zaključak
Libre je u Sloveniju došao skoro dvije godine nakon što je stigao u Hrvatsku i mnogi su ga tamo nestrpljivo iščekivali usprkos činjenici da njihovo osiguranje već pokriva Dexcom G4 i Medtronic Guardian (oba zahtijevaju kalibraciju krvlju). No, važno je napomenuti da su indikacije za Dexcom i Medtronic u Sloveniji nešto strože, tako da će (očigledno) biti puno lakše ostvariti pravo na Libre. Nadamo se da će se uskoro i dolazak aplikacije za mobitel pomaknuti s mrtve točke i za Slovence i za Hrvate.

Dragi Slovenci – iskrene čestitke, sjajno je što sada na raspolaganju imate i Libre!

Sretno vam bilo!


Još iz kategorije CGMS/FGMS: