Davor Skeledžija

Libre je došao u Sloveniju!

17/06/2020

Mnogi „veliki Hrvati“ su tvrdili da Abbott boli briga za Hrvatsku, da je zato kasnio i loše komunicirao dolazak Librea u Lijepu Našu prije dvije godine. Mislim da će Vam sada biti lakše – nije do nas 😊. Abbott je ponovno napravio sličnu stvar i sa Slovenijom. Najava je bila za 1. 6. i tek danas (24.6.) imamo službene potvrde da su pacijenti uistinu preuzeli senzore. Ekipa na Facebook grupi FreeStyle Libre Slovenija također je potvrdila tu informaciju – hvala.

Tko ima pravo na Libre 1 u Sloveniji?
Mi imamo HZZO, a oni imaju ZZZS, što je skraćenica od Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije – odmilja – ZZZS.

Slovenski ZZZS će financirati Libre 1 osobama s dijabetesom (tip 1 i tip 2) koji:
1) imaju pravo na inzulinske pumpe,
2) uzimaju 4 i više doza inzulina,
3) su trudnice na inzulinu.

Za slučaj da sam nešto krivo preveo, evo i originala iz slovenske „Liste pomagala“ koja se naziva „Seznam medicinskih pripomočkov“:

S obzirom na to da su liste čekanja za Libre u Hrvatskoj gotovo u potpunosti nestale, za očekivati je da problema s čekanjem ni Slovenija neće imati. Osim toga, slovensko osiguranje je nametnulo isporučiteljima da u poslovnici pomagalo osiguranicima moraju isporučiti odmah, a ako ide poštom onda maksimalno za 2 dana! 😊

Gdje će Slovenci nabavljati Libre?
I Slovenija je dobila svoj Bontech, njihov se zove Sanolabor i imaju gotovo identičan broj poslovnica kao i Bontech, njih 28. No, slovenski osiguravatelj već dugi niz godina ne brani isporuku pomagala i putem kurirskih službi, a nadamo se da će takve zabrane uskoro biti ukinute i u Hrvatskoj. O našim ograničenjima i željama pacijenata pisali su Večernji list, Jutarnji list, kao i Slobodna Dalmacija.


Libre će biti moguće kupiti i na webshopu www.sanolabor.si, s kurirskom isporukom na kućnu adresu. Ukoliko netko želi svoj Libre Flash CGM pretvoriti u pravi "real time CGM", to može napraviti uz pomoć neslužbenog dodatka pod nazivom Miao Miao 2, ako ste u Sloveniji, možete ga naručiti na stranici Sanitas-Medical.com. Miao nije službeno podržan od Abbotta, a priču o njemu potražite ovdje.

.
Zaključak
Libre je u Sloveniju došao skoro dvije godine nakon što je stigao u Hrvatsku i mnogi su ga tamo nestrpljivo iščekivali usprkos činjenici da njihovo osiguranje već pokriva Dexcom G4 i Medtronic Guardian (oba zahtijevaju kalibraciju krvlju). No, važno je napomenuti da su indikacije za Dexcom i Medtronic u Sloveniji nešto strože, tako da će (očigledno) biti puno lakše ostvariti pravo na Libre. Nadamo se da će se uskoro i dolazak aplikacije za mobitel pomaknuti s mrtve točke i za Slovence i za Hrvate.

Dragi Slovenci – iskrene čestitke, sjajno je što sada na raspolaganju imate i Libre!

Sretno vam bilo!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: