Davor Skeledžija

Libre dramatično smanjio opasne ketoacidoze u Francuskoj!

14/06/2020

Znam da će ovaj tekst i studija asocirati na reklamiranje Abbotta, a u prilog tome govori i činjenica da su skoro svi autori studije o kojoj ću pisati - na neki način povezani sa Abbottom. Ipak, mislim da relevantne brojke i način na koji je studija rađena – zaslužuju pažnju. Osim toga, mislim da ova studija ide na korist i drugim proizvođačima senzora od kojih je jedan već došao u Hrvatsku (Medtrum), a uskoro ih očekujemo još.

Dijabetička ketoacidoza je po život opasno stanje trajne hiperglikemije koje je moguće izbjeći edukacijom i čestim mjerenjem razine šećera. Ketoacidoza osim što je opasna po život, opasna je i po troškove HZZO-a zbog troškova hospitalizacije,  bolovanja i sl.

Što je studija predstavljena na ADA Chicago pokazala?
Francuski istraživači su analizirali podatke 33.203 osobe s tip1 dijabetesom i 40.955 osoba s tip2 dijabetesom – usporedili su broj ketoacidoza prije nego su ostvarili pravo na Libre i godinu dana nakon koristenja Librea.

Godišnji broj opasnih ketoacidoza je smanjen za 52% kod tip 1 i 47% kod osoba s tip 2 dijabetesom!

Osim toga, ove uštede su ustanovljenje i kod dobro reguliranih osoba s dijabetesom, i onih koji su prilično nezainteresirani za svoju bolest. Konkretno, Libre ne samo da je pomogao onima koji su ranije puno mjerili šećer u krvi, nego i onima koji baš nisu bili za to zainteresirani!

Motivirati osobu sa loše kontroliranim dijabetesom na bolju samokontrolu – e to je uspjeh

A to je pak još jedna značajna dugoročna ušteda za zdravstveni sustav, ovog puta na ogromnim troškovima skupih komplikacija kao što su sljepilo, amputacije i dijalize.


Gornji graf nastao analizom nacionalne francuske baze podataka pokazuje da je na svakih 100 pacijenata s T1D dijagnozom prosječno njih 5.5 palo u ketoacidozu prije Libre-a u godini dana.  Nakon Libre-a je broj tih istih T1D spao na 2,59 pacijenta na 100 pacijenata. Za oboljele od dijabetesa tipa 2 su brojke nešto manje, ali i dalje se smanjuju upola - sa 1,7 ketoacidoza na 100 stanovnika u godini dana, su spali na samo 0,9.

Zaključak
Već sam ranije pisao o vožnji teško stradale djevojke na Vuk Vrhovac. Pala je u ketoacidozu i u bolnici je na oporavku provela skoro tjedan dana. Osim što je teško stradala, trošak njezinog oporavka za zdravstveni sustav je također bio solidan. Stoga, ako postoji tehnologija koja  duplo smanjuje šanse da se ketoacidoza dogodi – onda ju treba osigurati. Hvala HZZO-u što je to učinio za sve osobe s tip 1 dijabetesom kojima je to potrebno.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: