Davor Skeledžija

Kako funkcionira Guardian Connect rtCGM?

15/06/2021

Kontinuirano mjerenje glukoze u međustaničnoj tekućini je, usprkos određenim manama, napravilo revoluciju u regulaciji dijabetesa tip 1, a uskoro će i tip 2 značajnije koristiti njegove blagodati.

Pod manama se misli na činjenicu da senzori za kontinuirano mjerenje glukozu mjere u međustaničnoj tekućini, koja je nešto tromija od krvi, pa izmjerene vrijednosti ponekad kasne. No napredni algoritmi, kao što je onaj implementiran u Medtronic Guardian softveru, i moderni senzori - ovu razliku značajno smanjuju.

Jedan od novih pridošlica u svijet naprednih real time CGM-ova je Medtronic Guardian™ Connect. Riječ je o senzorima s iznimnom preciznošću zahvaljujući naprednim algoritmima koji preračunavaju glukozu iz međustanične tekućine  u razinu glukoze u krvi, zahvaljujući dvije kalibracije krvlju dnevno.

Guardian™ Senzor 3 se uz pomoć posebnog insertera gotovo bezbolno umeće pod kožu, na njega se pričvrsti punjivi transmiter koji, putem Bluetooth veze, podatke šalje na mobitel aplikaciju pod imenom Guardian™ Connect. Podaci o razini glukoze se kontinuirano u mobitel odašilju svakih 5 minuta za što u svijetu senzora kažemo da je u „realnom vremenu“ – Real Time ili rtCGM.

Zahvaljujući ovakvom nesmetanom i kontinuiranom protoku informacija, Guardian™ Connect mobilna aplikacija može biti nevjerojatno koristan i učinkovit suputnik u životu svakog dijabetičara. Glasni alarmi pomažu u sprječavanju opasnih hipoglikemija, a zahvaljujući naprednoj umjetnoj inteligenciji, mogu se pokrenuti čak i do sat vremena ranije. Alarmi se mogu podešavati na razine glikemije prema potrebama (npr. 4 mmol/l i 10 mmol/l), brzi rast ili pad glikemije, upozorenje 10, 20 ili 60 min prije. Kada se alarm upali prije hipoglikemije, pacijent ima realne šanse uzeti nešto slatko i na vrijeme spriječiti hipoglikemiju.

Osim što upozorenja pomažu samom korisniku i njegovi roditelji ili partner/ica mogu dobiti upozorenje na svoj mobitel kako bi reagirali na vrijeme.

Roditelji mogu pratiti šećer djeteta

Roditelji mogu pratiti šećer djeteta

Hipoglikemija često ima osobinu da, kada se dogodi, dijabetičara doslovce tjera da pojede sve što mu se nađe pri ruci. Ukoliko dijabetičar (ili roditelj) dobije upozorenje prije hipoglikemije u obliku alarma, ne samo da se hipoglikemija neće ni dogoditi već će osoba s dijabetesom biti dovoljno smirena i svjesna da ne mora pretjerati s ugljikohidratima. Ukratko: smireno će uzeti takvu količinu brzih ugljikohidrata zbog koje poslije neće poslije završiti u hiperglikemiji (tzv. Roller-coaster).

Preciznost Guardian™ Connect senzora

Generalno imam izvanredna iskustva s preciznošću senzora, vjerojatno zbog svoje krupnije građe i dovoljno potkožnog sloja s međustaničnom tekućinom. Rekavši to, za Guardian senzore 3 mogu reći da su, uz uvjet 2-3 ispravne kalibracije krvlju dnevno, možda i najprecizniji senzori koje sam isprobao. Naravno, moja iskustva se ne moraju nužno podudarati s iskustvima druge osobe s dijabetesom.

Kako bi preciznost rtCGM-a bila što veća - najbolje je kalibraciju trakicama za krv raditi onda kada je šećer što stabilniji. Osim toga, pranje ruku je također obavezno kako ostatci npr. hrane na prstima slučajno ne bi rezultirali lažno visokim rezultatima pri mjerenju glukoze u krvi.

„Pizza efekt“

„Pizza efekt“ 🙂

O GuardianConnect mobitel aplikaciji

Kao što je spomenuto u tekstu riječ je o aplikaciji za mobitel koja putem bluetooth veze prikuplja razinu glukoze sa senzora, analizira ih, prikazuje na ekranu mobitela i prosljeđuje na Internet server kako bi bili dostupni pratiteljima, npr roditeljima i liječniku za analizu.

Aplikacija je dostupna za Iphone i Android mobitele, a evo i ukratko nekih osobina:

  • može upozoriti na hipoglikemiju i hiperglikemiju 10-60 minuta prije nego se dogodi
  • na mobitelu je moguće diskretno provjeriti razinu glukoze i trendove
  • moguće je pristupiti obrascima kretanja glukoze i tako otkriti kako svakodnevne aktivnosti utječu na kretanje šećera
  • omogućuje pratiteljima da vide kretanje šećerom putem njihove aplikacije, ali i putem SMS-a
Lijep i stabilan šećer, idealan za kalibraciju 😊

Lijep i stabilan šećer, idealan za kalibraciju 😊

Zaključak

Srce tehnologije mjerenja glukoze se polako seli u mobitel aplikacije koje je vrlo jednostavno nadograditi novim mogućnostima pa čak i povećati preciznost senzora. Stoga je za očekivati da ćemo i dalje svjedočiti kontinuiranom napretku - od preciznosti, preko povezivanja s najrazličitijim uređajima i platformama pa do dodavanja brojnih novih mogućnosti od kojih će nas dijeliti najobičniji upgrade aplikacije na noviju verziju.

Sponzorirani članak

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: