Davor Skeledžija

Glunovo – o još jednom senzoru za kontinuirano mjerenje glukoze!

26/01/2022

Ako ste ikada sudjelovali u „dijabetičkim raspravama“ o senzorima, sigurno je netko rekao nešto u stilu: „Da, senzora sada ima malo, ali uskoro će se i to promijeniti“.

U prilog toj tvrdnji evo još jednog igrača koji želi kontinuirano mjeriti glukozu u vašem tijelu i slati podatke na mobitel.

Glunovo i3 CGMS sustav za kontinuirano mjerenje glukoze sastoji se od:
1) senzora koji traje 14 dana i kalibrira se jednom dnevno

2) Bluetooth transmitera koji može trajati neograničeno (objašnjeno u tekstu)
3) Glunovo aplikacije za kompatibilne Android i iPhone pametne telefone
4) kompatibilnog pametnog telefona (kupujete ga sami)

Apliciranje senzora je nešto složenije od Libre, ali je jednostavnije i praktičnije od Dexcom G4/G5.
Ukratko: dovoljno jednostavno - „zalijepi, otkoči i klikni“.

Glunovo transmiter

Solidno je malen i lagan, a razinu glukoze u mobitel šalje svake 3 minute. Manji je i tanji od Dexcom G4 i G5, a nešto veći u odnosu na Libre.

Također, nešto je veći i deblji od kovanice od 5 kn:

Vrlo je zanimljivo što Bluetooth transmiter ne posjeduje svoju bateriju (slično kao i Medtrum patch pumpa). Zahvaljujući tome, Glunovo transmiter može biti praktički vječan (službeno 3 godine, negdje 4).

Minijaturna baterija dolazi ugrađena u svaki novi senzor, što možda smanjuje shelf life senzoru, ali ovakav setup značajno produljuje trajanje transmitera:

Postavljanje senzora

Plastični inserter uz pomoć kojeg se tanka nit senzora automatski umeće pod kožu, relativno je velik, ali dobro sjedi u ruci i prilično je logičan. Ima veliki gumb za aplikaciju putem opruge i sigurnosnu kočnicu kako se ne bi slučajno aktivirao onda kada to nije potrebno.

Postavljanje senzora je usprkos velikom inserteru logično i jednostavno, meni je bilo bezbolno. Ono što mi se ispostavilo kao problem je plastični inserter u ovoj seriji - kočnica je bila teška za otkočiti. To je mana za koju se nadam da u drugim serijama nije prisutna:

Drugi detalj koji me nije oduševio su upute. Cijeli proces instalacije prilično je jednostavan, ali kada nešto radimo prvi put – uvijek je zahtjevno. Upute u mobitelskoj aplikaciji imaju prostora za poboljšanje, trik je u tome da pratite one na papiru, ali samo prvi put. Kasnije upute uopće nisu potrebne.

Osim toga, ne zaboravimo da ćete prvo postavljanje Glunovo senzora najvjerojatnije odraditi uz pomoć stručnog edukatora koji će sve uživo pokazati.

Detaljnije o aplikaciji

Upravljanje hipoglikemijama, hiperglikemijama i odgodom alarma

Oduševljen sam konceptom odgode alarma od npr. hipoglikemije. Da bi se odgodilo alarm, potrebno je prstom držati 5 sekundi, tj. unutar koncentričnih krugova dok se ne ispune – vizualno odlično riješeno. Alarm je moguće odgoditi na 10, 20 i 30 minuta, što je isto sjajno.

Ukratko: vrlo inovativan i simpatičan pristup odgodama alarma.

Aplikacija nudi izvoz podataka u .xls format za Microsoft Excel kao i opciju izvoza na Internet kako bi liječnik mogao pristupiti podacima i sam vidio na web-siteu.

Preciznost senzora

Ako išta znate o senzorima, onda znate da neki senzor Ivanu može biti fantastičan, a da će se Perica možda pitati kako je tako loš senzor uopće dobio dozvolu regulatornih agencija za izlazak na tržište.

Moje osobno iskustvo s preciznošću ovog senzora je zbilja dobro, kakvo će biti drugome  – stvarno ne mogu znati.

Za naprednije - još o preciznosti

Senzori mjere razinu glukoze u međustaničnoj tekućini, a nama je ključna ona u krvi. Zato CGM algoritam pokušava napraviti konverziju razine glukoze iz međustanične tekućine u krv. Službena jedinica za preciznost CGM-a je MARD, za koji se za Glunovo na web-siteu proizvođača navodi da je 9.5%.

Neke od varijabli o kojima ovisi preciznost senzora (osobni stavovi i iskustvo):

  1. Konkretan algoritam predviđanja/konverzije razine glukoze iz međustanične tekućine u onu u krvi
  2. Tjelesna građa pacijenta. Oni malo debeljuškasti (s više međustanične tekućine) imat će bolja iskustva
  3. Osobe s manjim varijacijama šećera u krvi kao što su osobe na low-carbu ili s tip 2 dijabetesom, također će imati bolja iskustva
  4. Ispravna kalibracija senzora krvlju (čisti prsti, u vrijeme manjih oscilacija, kvalitetan glukometar i sl.)

Zahvaljujući točkama 2. i 3. moji rezultati preciznosti s najrazličitijim senzorima, prilično su dobri.

Preciznost Glunovo senzora u usporedbi s krvlju kod Davora (n=1):

Usporedba Dexcom G5 senzora na xDripu i Glunovo senzora:

Zaključak

Poruka ovog teksta je da Glunovo sve ovo vrlo ozbiljno radi, što potvrđuje i činjenica da će ubrzo svjetlo dana ugledati njihovi najnoviji senzori bez kalibracije krvlju. Na upravo te "senzore nasljednike" cilja tvrtka Stradivari iz Splita. Tvrde da će nasljednik Glunovo I3 senzora, ako bude dovoljno kvalitetan, sigurno zasjati i u Hrvatskoj.

Svatko će se složiti da dolazak novih senzora na hrvatsko tržište omogućava veću mogućnost odabira, veću vjerojatnost pronalaska senzora koji će odgovarati pojedinoj osobi s dijabetesom, kompetitivnost i slično.

Stoga, sretno nam bilo.

 

p.s. Za Glunovo se negdje spominje i riječ Infinovo

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: