Aleksandra Marović

Dexcom ONE omogućuje više vremena za uživanje u životu i miran san

13/03/2023

Vijest o dolasku sustava za kontinuirano mjerenje glukoze u stvarnom vremenu Dexcom ONE na HZZO  listu, s oduševljenjem su pozdravile tisuće onih koji su itekako dobro upoznati s poteškoćama života s dijabetesom tipa 1. Među njima je i Aleksandra Marović iz Rijeke, dopredsjednica udruge Mellitus i administratorica i osnivačica Facebook grupe “Roditelji mladih dijabetičara”. Aleksandra je prije svega majka dvojice sinova koji imaju dijabetes tipa 1, a s nama je podijelila svoju priču:

Sve je počelo 2013. godine kada je mom starijem sinu Danijelu u dobi od samo sedam godina dijagnosticiran dijabetes. Danijelova dijagnoza me šokirala i zatekla potpuno nespremnu, budući da tada nisam znala gotovo ništa od dijabetesu. Prvih nekoliko tjedana osjećala  sam vrtlog različitih emocija te sam svo slobodno vrijeme provodila proučavajući različitu literaturu o dijabetesu, ne bi li što bolje razumijela stanje koje nas je iznenada zateklo i da budem potpuno iskrena, nađem lijek. Ubrzo sam shvatila da je dijabetes kronična bolest i da se ne može izliječiti već se kontrolira isključivo inzulinom. Nakon što sam to prihvatila, donijela sam odluku da nas ta dijagnoza neće definirati i da ćemo dijabetes tretirati kao svog suputnika, a nikako dopustiti da postane glavni akter naših života. Nekoliko godina kasnije, mom drugom sinu Dominiku također je dijagnosticiran dijabetes, međutim sada smo već znali što nas čeka i kako učinkovito kontrolirati  dijabetes.

U vrijeme kada je Danijelu postavljena dijagnoza, opcije liječenja u Hrvatskoj bile su ograničene, a jedini način praćenja razine glukoze bilo je korištenje glukometra, što je zahtijevalo svakodnevno višestruko ubadanje prstiju kako bi se provjerilo što se događa s razinom glukoze. Teško je objasniti djetetu zašto ga morate ubosti u prst, a ponekad je to za oboje bilo i bolno i uznemirujuće.

Nakon brojnih istraživanja o mogućim opcijama reguliranja dijabetesa, doznala sam za novi i poboljšani način upravljanja dijabetesom. Sofisticirana tehnologija pod nazivom Continuous Glucose Monitoring System koja je mogla mjeriti razinu glukoze 24 sata na dan, bez potrebe za ubodom prstiju, bila je dostupna u drugim zemljama, pa sam znala da je samo pitanje vremena kada će biti dostupna i u Hrvatskoj. I konačno je stigao taj uzbudljivi dan! Jako sam sretna što je Dexcom ONE od sada dostupan na listi HZZO-a u Hrvatskoj.

Sustav Dexcom ONE omogućuje mi da upravljam dijabetesom oba sina bez potrebe za ubodima u prste*. Umjesto toga, dečki do 10 dana nose senzor koji pomoću odašiljača, bežično šalje vrijednosti njihovim Dexcom prijamnicima. Na njihovim prijemnicima sam postavila prilagodljiva upozorenja koja mi puno pomažu, jer ću biti upozorena ako njihove razine izađu izvan normalnog raspona. Dexcom ONE nam olakšava svakodnevni život i omogućuje mirniji san. Kao obitelj, uz korištenje CGM sustava imamo više vremena da se posvetimo stvarima koje volimo, poput bavljenja sportom, a provodimo manje vremena nadgledajući svog životnog suputnika!

Dexcom ONE nudi mnoge značajke koje korisnicima omogućuju da preuzmu kontrolu nad dijabetesom:

  • Brzi pregled očitanja u stvarnom vremenu: pregled trenutnih razina i trendova glukoze u bilo kojem trenutku samo jednim pogledom na aplikaciju za pametni telefon Dexcom ONE ili prijemnik .
  • Iznimna točnost1: Donošenje pouzdanih odluka o liječenju u stvarnom vremenu (kao što je doziranje inzulina) bez uboda prsta*, skeniranja ili kalibracije.
  • Prilagodljiva upozorenja za visoku i nisku razinu glukoze: Više bezbrižnosti jer Dexcom ONE može upozoriti kada razina glukoze padne izvan prilagodljivog i unaprijed postavljenog raspona visoke i niske razine glukoze. S opcijom odgode upozorenja, korisnici mogu dodatno prilagoditi sustav kako bi odabrali hoće li i kada primati upozorenja – dizajniran u svrhu smanjenja zamora od upozorenja.
  • Fleksibilan, praktičan i diskretan: Dexcom ONE senzor prikladan je za djecu od 2 godine i može se nositi do 10 dana na trbuhu, nadlaktici ili stražnjici (za djecu od 2-17 godina starosti). Njegov diskretan izgled, čini ga gotovo nevidljivim ispod odjeće i vodootporan je za tuširanje i plivanje§.
  • Jednostavna upotreba: Sustav Dexcom ONE ima jednostavan senzorski aplikator i sveobuhvatnu mobilnu aplikaciju† koja prikazuje podatke u stvarnom vremenu, ali i prijašnje vrijednosti te nudi slikovne upute za lakše snalaženje u aplikaciji. Dostupan je i dodatni prijemnik.

Sustav Dexcom ONE od sada je dostupan i u Hrvatskoj. Procjenu indikacije za ostvarivanje prava na Dexcom ONE na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje treba obaviti bolnički doktor sub/specijalist endokrinologije i/ili dijabetologije, koji se bavi liječenjem dijabetesa. Tvrtka Medilab One je službeni distributer Dexcom ONE sustava za Hrvatsku te je dostupan za više informacija o mogućnostima nabavke sustava.

*Ako vaša upozorenja o glukozi i očitanja sustava Dexcom ONE ne odgovaraju simptomima ili očekivanjima, upotrijebite glukometar za donošenje odluka o liječenju dijabetesa

Dexcom ONE je medicinski proizvod – CE 2797. Za važne sigurnosne informacije i upute za uporabu posjetite Dexcom.com ili se po potrebi posavjetujte s liječnikom.

Aleksandra Marović je sponzorirana glasnogovornica tvrtke Dexcom

1 Shah V et al. Diabetes Technol Ther. 2018;20(6):428-433. Rezultati dobiveni istraživanjem provedenim sustavom G6 (koji ima jednak aplikator kao Dexcom ONE).
Za popis kompatibilnih uređaja posjetite www.dexcom.com/compatibility.
‖ Prijemnik se može nabaviti kao dodatni uređaj za prikaz § Senzor i odašiljač Dexcom ONE vodootporni su i mogu biti uronjeni ispod 2,4 metra vode do 24 sata bez kvara, ako su ispravno instalirani.

Aleksandra Marović
Mama dvoje djece sa dijabetesom Autorica knjige “Slatki život “ čiju recenziju možete pronaći u ovom članku Potpredsjednik udruge Mellitus Rijeka

Još iz kategorije CGMS/FGMS: