Preveo i prilagodio Luka Buklijaš Skeledžija

Putovanje sa tip 1 dijabetesom

31/12/2023

Putovanje je jedno od najvećih životnih zadovoljstava i osobe s dijabetesom tip 1 (T1D) otiskuju se u svijet s velikom strašću. Ključ za maksimalno uživanje u putovanju sjajno opisuje izviđački moto: Budi pripravan! Ako imate T1D, možete ići kamo god i raditi bilo što, samo trebate imati čvrsto postavljene strategije.

Savjeti za putovanje sa T1D

1. Bez obzira putujete li poslovno ili zbog vlastita zadovoljstva, upoznajte svoje odredište. Osobe s dijabetesom žive svugdje i svima su potrebne zalihe. Samo se pobrinite da znate gdje ih pronaći i kako potražiti medicinsku pomoć ako bude potrebno! Međunarodna udruga za medicinsku pomoć putnicima odličan je resurs. Locirajte bolnicu najbližu vašem boravištu koja prihvaća vaše osiguranje.

2. Provjerite sa svojim zdravstvenim osiguranjem imate li pokriće na odredištu. Ako je potrebno, kupite dodatno putno osiguranje s pokrićem za prethodno postojeće uvjete.

3. Skupite svoj arsenal zaliha i ne pakirajte se nepromišljeno! Ponesite dvostruko više zaliha nego što bi vam inače bilo potrebno. Pametno je podijeliti zalihe u dvije torbe – npr. ručnu prtljagu i kofer - u slučaju gubitka ili krađe, ali inzulin držite u ručnoj prtljazi kako biste ga zaštitili od temperatura u teretnom prostoru.

4. Ne zaboravite ponijeti:

    • Dodatni glukometar, senzore, punjače za mobitel
    • Baterije
    • Ako ste na pumpi, dodatne rezervoare i setove za infuziju pumpe - mnoge tvrtke koje proizvode pumpe omogućit će "zamjensku pumpu" za putovanje u inozemstvo bez dodatnih troškova
    • Inzulin i injekcije u slučaju da s pumpom ne uspijete
    • Ako kupujete inzulin u inozemstvu, kupite i nove šprice (američki inzulin i šprice dolaze kao U-100, dok druge zemlje prodaju U-40 ili U-80) - trebate razumjeti što ubrizgavate!
    • Spakirajte za nekoliko dana potrebne lijekove koji su dio vašeg režima (na recept ili bez recepta) - pobrinite se da je na lijekovima jasno označeno što su, s detaljima o doziranju/vremenu itd.
    • Popis svih recepata i kopija detalja zdravstvenog osiguranja u slučaju da trebate obnoviti bilo što
    • Dekstroze i glukagon, educirajte suputnike o glukagonu!

5. Identificirajte se! Nosite pismo svoga liječnika koje opisuje vašu rutinu njege i nosite medicinsku identifikacijsku narukvicu ili oznaku. Imajte uvijek pri ruci podatke za hitne kontakte.

Torbice Nade Turak - Esperont

Torbice Nade Turak - Esperont

  1. Znajte svoja prava - posebno prilikom prolaska kroz sigurnosnu kontrolu na aerodromu. Slobodno identificirajte svoje potrebe vodećem agentu prije pristupa skeneru. Dozvoljeno vam je nositi medicinske potrepštine, uključujući sok i tekućine, čak i ako su veće od 3 unce. Proizvođači obično preporučuju uklanjanje pumpe ili senzora (CGM) prije prolaska kroz skener cijelog tijela i također preporučuju da uređaje ne šaljete kroz rendgenski uređaj. Možete zatražiti ručni pregled i pregled dodirom.
  2. Vremenske zone - držite se svoje sve do slijetanja! Upravljanje dijabetesom temelji se na 24-satnom ciklusu i prilagodbe inzulina najviše se preporučuju ako putujete kroz više od pet vremenskih zona. Držeći vrijeme postavljeno na izvornu zonu polaska, doziranje za obroke bit će lakše, samo se sjetite prilagoditi sve satove nakon slijetanja. Ako putujete na zapad, dan je duži i može vam biti potrebno više inzulina, putovanje na istok znači kraći dan i moguće manje inzulina.
  3.  Opremite ruksak za najgori mogući scenarij. U iščekivanju dugih čekanja ili neočekivanih kašnjenja, obavezno nosite dovoljno zaliha za nizak šećer, kao i grickalice bez ugljikohidrata i bilo koje druge potrepštine.
  4. Osmislite popis potrebnih stvari i za sva buduća putovanja i provjerite ga, dvaput ga provjerite, posebno prilikom polaska. Razmislite o držanju vrećica s dodatnim zalihama kako biste bili spremni. To vam olakšava pripremu - samo provjerite niste li možda iscrpili zalihe i nije li kojem od proizvoda istekao rok trajanja – i spremni ste za polazak.

 

Preuzeto i prilagođeno sa:
https://beyondtype1.org/traveling-with-t1d/


Još iz kategorije Blog: