Davor Skeledžija

Roche i Senseonics CGMS

18/07/2016
SENSEONICS3

Stara verzija transmitera/baterije na koži

Znate onaj osjećaj - „znao sam!“, kada okolnosti pokazuju da nešto baš i nije tako sjajno, a nešto vam ipak govori da bi moglo biti. Upoznao sam dijabetologa, zaljubljenika u tehnologiju iz Bostona, koji je četvorici svojih pacijenata koji su u nekoj studiji, ugradio Senseonics CGMS. Čovjek je oduševljen Senseonics CGMS-om, i iako nema dijabetes, želi ga sebi ugraditi u Minhenu na EASD-u, krajem godine gdje će Senseonics biti predstavljen na velika vrata.

U USA bi to bilo ilegalno zbog nekih pravnih okolnosti. Kaže da je on osobno s malim uređajem napravio rez na koži ekipi, nakon lokalne anestezije, da je ranica minimalna, da senzori sigurno mogu trajati više od 3 mjeseca, a da već rade i na novijoj, još manjoj verziji senzora koji bi mjerio nevjerojatnih 6 mjeseci. Za sada za tu noviju verziju čekaju odobrenje regulatornih agencija.

Senseonics CGMS se sastoji od implantata veličine pilule, koji se u liječničkoj ordinaciji ugradi pod kožu. Preporuka je na nadlaktici. Na tom mjestu, na koži se potom lijepi maleni uređaj koji bežično napaja implantat. Istovremeno od implantata prima podatke o trenutnoj razini glukoze u međustaničnoj tekućini. Te podatke potom šalje bluetoothom u pametni telefon. Da, zvuči malo čudno, ali treba isprobati.

Ono što bi moglo se pokazati problematičnim jest kako ga izvaditi. Jer pri vađenju vjerojatno neće biti moguće koristiti automatski inserter, već će ga trebati kirurškim nožem izrezati. Nakon tolikog razdoblja će čvrsto zarasti u kožu korisnika, pa nam tek ostaje za vidjeti kako će se koža nakon toga ponašati sa zarastanjem i mogućim ožiljcima.

Važno je napomenuti da je Senseonics potpisao ekskluzivni ugovor o distribuciji sa svima nama poznatim Rocheom, u sklopu kojeg će ekskluzivno prodavati Senseonics CGMS na području Njemačke, Italije i Nizozemske. Već ta suradnja s jednom tako renomiranom firmom, pokazuje da ovaj proizvod ima budućnost i da su nadajmo se mislili na sve potencijalne negativnosti korištenja ovakvog uređaja.

Budući da je Roche i ovdje jedna od jačih farmaceutskih kompanija i prisutna s lokalnim predstavništvom, možemo očekivati da se Senseoncs CGMS, pojavi i na našem tržištu.

SENSEONICS1SENSEONICS4

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Putopisi: