Određivanje doze inzulina uz pomoć CGMS-a

tramvajOdlazak na ovakvu konferenciju za dijabetičara iziskuje prilično odricanja, od financijskih preko onih sasvim prizemnih. Doktori i farmaceuti ovdje odsjedaju u dobrim hotelima, te dolaze na predavanja taxijem i shuttleovima, a mi ostali po hostelima, “couch surfing-u” i slično.

Danas ujutro je bilo predavanje o donošenju odluka o inzulinu na temelju mjerenja koje pokazuje CGMS.

No, zadovoljstvo koje proizlazi iz činjenice da si na izvoru brojnih informacija nadoknađuje sve. Predavanje u 5:30h ujutro je bilo prepuno, za razliku od IDF konferencija, ovdje osiguraju i doručak koji se može konzumirati u dvorani dok majstori pričaju. S obzirom na tako rani početak predavanja, doručak i kava jako dobro dođu.

Nisu me baš oduševili konkretnim informacijama, jedan zanimljiv argument za uvrštenje CGMS-a preko osiguranja je definitivno puno niža cijena u odnosu na inzulinsku pumpu. A upravo je inzulinska pumpa često pokrivena zdravstvenim osiguranjem.

Drugi argument su dokazane manje šanse za hipoglikemiju. Izračun ušteda na troškovima hipoglikemije, ambulantnih zbrinjavanja i sličnih posljedica smo već odlično iskoristili kada smo tražili i dobili više trakica za djecu preko HZZO-a.

Jedna teta je jako lijepo pričala o alarmima na Dexcomu koje svatko treba podešavati ovisno o problemima koje ima i kvaliteti regulacije (hipo, hiper, granice), jer će u protivnom pretjerana zvonjava alarma svakog izludjeti.

Oni tvrde da CGMS ne samo da nije inferioran, već da je superioran za donošenje odluka o inzulinu, ali uz par trikova zanata. Također zaključuju da su injekcije sa CGMS-om puno efikasnije u terapiji šećerne bolesti, nego pumpa bez CGMS-a.


Još iz kategorije Putopisi:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com