Davor Skeledžija

Određivanje doze inzulina uz pomoć CGMS-a

18/07/2016

tramvajOdlazak na ovakvu konferenciju za dijabetičara iziskuje prilično odricanja, od financijskih preko onih sasvim prizemnih. Doktori i farmaceuti ovdje odsjedaju u dobrim hotelima, te dolaze na predavanja taxijem i shuttleovima, a mi ostali po hostelima, "couch surfing-u" i slično.

Danas ujutro je bilo predavanje o donošenju odluka o inzulinu na temelju mjerenja koje pokazuje CGMS.

No, zadovoljstvo koje proizlazi iz činjenice da si na izvoru brojnih informacija nadoknađuje sve. Predavanje u 5:30h ujutro je bilo prepuno, za razliku od IDF konferencija, ovdje osiguraju i doručak koji se može konzumirati u dvorani dok majstori pričaju. S obzirom na tako rani početak predavanja, doručak i kava jako dobro dođu.

Nisu me baš oduševili konkretnim informacijama, jedan zanimljiv argument za uvrštenje CGMS-a preko osiguranja je definitivno puno niža cijena u odnosu na inzulinsku pumpu. A upravo je inzulinska pumpa često pokrivena zdravstvenim osiguranjem.

Drugi argument su dokazane manje šanse za hipoglikemiju. Izračun ušteda na troškovima hipoglikemije, ambulantnih zbrinjavanja i sličnih posljedica smo već odlično iskoristili kada smo tražili i dobili više trakica za djecu preko HZZO-a.

Jedna teta je jako lijepo pričala o alarmima na Dexcomu koje svatko treba podešavati ovisno o problemima koje ima i kvaliteti regulacije (hipo, hiper, granice), jer će u protivnom pretjerana zvonjava alarma svakog izludjeti.

Oni tvrde da CGMS ne samo da nije inferioran, već da je superioran za donošenje odluka o inzulinu, ali uz par trikova zanata. Također zaključuju da su injekcije sa CGMS-om puno efikasnije u terapiji šećerne bolesti, nego pumpa bez CGMS-a.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Putopisi: