Davor Skeledžija

Životna priča dr. Richarda Bernsteina

03/01/2017

Serijal o pioniru novog pristupa dijabetesu – 1.dio

richard-bernstein3Dr. Richard K. Bernstein legenda je u dijabetičkoj zajednici. Prije više od sedam desetljeća dijagnosticiran mu je dijabetes tipa 1. Osmislio je pristup mjerenja šećera u krvi kod kuće, razvio program za upravljanje dijabetesom koji počiva na filozofiji „svatko zaslužuje normalan šećer u krvi“, a onda je i sam postao endokrinolog kako bi ga ostali shvaćali ozbiljnije.

Njegova pravila prehrane zasnivaju se na niskom udjelu ugljikohidrata, visokom udjelu proteina te umjerenim masnoćama. Takozvani LCHP princip (engl. low carb, high protein).

On preporuča ovaj pristup zato što značajno povećava šanse za postizanjem normalne razine šećera u krvi. Pod normalnim razinama Richard Bernstein smatra jedino razine vrijednosti šećera u krvi koje su u jednakom rasponu kao kod zdravih ljudi. Nije suglasan s tezom da su za dijabetičare prihvatljivi i labaviji kriteriji. On od svojih pacijenata očekuje vrijednosti šećera u krvi u rasponu od 3,9 – 5,5 mmol/l.

U vrijeme kada se govorilo o „mračnom dobu“ dijabetesa, 1946. godine, Richardu Bernsteinu dijagnosticirana je šećerna bolest tipa 1, u dobi od 12 godina. Morao je testirati šećer u urinu koristeći epruvetu zagrijanu iznad plamena, a igle i staklene šprice svaki dan sterilizirati iskuhavanjem.

diabetes-solution-2011U svojoj knjizi Dr. Bernstein’s Diabetes Solution dostupnoj na Amazon.com objašnjava kako u to vrijeme nije dobro upravljao svojim šećerima. Masnoće su se tada smatrale glavnim krivcem lošeg zdravlja, pa mu je preporučena prehrana s malo masnoća i puno ugljikohidrata. Tijekom prva dva desetljeća života sa šećernom bolešću, razvoj mu je bio usporen, a gotovo svi organi su ubrzo počeli patiti od posljedica kronično visokog šećera u krvi. Na žalost, već kao mladić doživio je ozbiljne komplikacije uzrokovane bolešću. Srećom, aparatići za mjerenje glukoze u krvi taman su počeli biti dostupni samim dijabetičarima:

„U listopadu 1969. godine Bernstein je u časopisu Lab World naišao na reklamu za glukometar koji u roku od jedne minute očitava visinu šećera u krvi na osnovu jedne kapljice krvi. Aparatić je bio namijenjen osoblju hitne službe u bolnicama kako bi mogli prepoznati dijabetičare – alkoholičare. Težio je oko 1.4 kg, koštao $650 i bio dostupan samo ovlaštenim liječnicima i bolnicama. Bernstein je, zahvaljujući odlučnosti da preuzme kontrolu nad zdravljem u svoje ruke, pitao suprugu, inače doktoricu, da naruči jedan takav glukometar za njega.“

Uzimajući u obzir inflaciju, danas bi cijena takvog aparata bila oko 35.000 kn! Bernstein je eksperimentirao sa svojim glukometrom, kako bi saznao zašto mu razine šećera u krvi rastu i padaju. Uzrok komplikacija kod dijabetičara je visoka razina šećera u krvi koju treba izbjegavati, kao i oscilacije u razini šećera u krvi. Kada bi ljudi koji boluju od šećerne bolesti održavali što normalniju razinu šećera u krvi, konzistentno, mogli bi spriječiti, ako ne i zacijeliti, posljedice koje nastaju.

S obzirom da je osobno iskusio komplikacije, Bernstein je znao koliko bi to moglo pomoći dijabetičarima. Nakon što je uspio fino podesiti provjeru šećera, prehranu i vježbanje, iskusio je normalizirani šećer u krvi i mnoge su se njegove komplikacije značajno poboljšale ili nestale.

Bernstein je medicinskoj zajednici predočio ove zapanjujuće informacije koje bi mogle promijeniti život oboljelim ljudima. Bile su to rane 70-e godine prošlog stoljeća. Medicinska zajednica nije prihvatila njegove ideje, a mnogi su ih čak potpuno odbacili.

new-way-oct14

Bernstein se još uvijek osjećao primoranim da ove vijesti obznani dijabetičarima i nakon nekoliko godina čekanja da se medicinska zajednica predomisli oko onog što je otkrio, u 45 godini života odlučio je dati otkaz na inženjerskom poslu i upisati medicinski fakultet. Na taj način mogao je objaviti svoja otkrića u stručnim časopisima i zadobiti pažnju medicinara.

1983. godine postao je liječnik s vlastitom praksom i konačno počeo osobno pomagati dijabetičarima da postignu što normalniju razinu šećera u krvi, na način da sami prate razinu šećera u krvi, te prakticiraju prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata i vježbanje.

Kraj prvog dijela

Preuzeto, prevedeno i prilagođeno iz više izvora:
http://www.mendosa.com/bernstein.htm
https://www.diabetesdaily.com/learn-about-diabetes/diabetes-diet/dr-bernsteins-low-carb-diabetes-diet/

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Općenito: