Davor Skeledžija

Započelo je e-savjetovanje vezano za doplate inzulina!

30/01/2019

Nakon što je HZZO krenuo u nelegalno referenciranje cijena svih lijekova te ga potom zbog te iste nelegalnosti poništio (Pogledajte Provjereno - Nove TV), došli smo do novog problema. Sukladno zakonu, o novom Pravilniku je Ministarstvo zdravstva moralo pokrenuti javnu raspravu. Pravilnik je nazvan tako da odbije skoro svakoga tko poželi nešto shvatiti i doprinijeti. 🙂

Ako mi ne vjerujete, evo naslova:
PRAVILNIK O MJERILIMA ZA STAVLJANJE LIJEKOVA NA LISTU LIJEKOVA HRVATSKOG ZAVODA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE KAO I NAČINU UTVRĐIVANJA CIJENA LIJEKOVA KOJE ĆE PLAĆATI HZZO TE NAČINU IZVJEŠTAVANJA O NJIMA

Pokušali su mimo novog zakona i nije prošlo, sad žele biti pametniji u ostvarenju svojih ciljeva.

I mi imamo svoje ciljeve
Naši ciljevi su očuvanje dostupnosti inzulina koji nam je potreban za preživljavanje i uspješnu samokontrolu. Cilj je da pored svih odricanja i troškova koje dijabetes donosi ne moramo svaki mjesec još i brinuti hoćemo li imati dovoljno novaca za doplatu inzulina koji nam struka preporuči. Za zdravstveni sustav inzulin je običan lijek jer o njemu ništa ne znaju i ne žele znati, a nama je život.

Stoga nađite nekog pametnog, obratite se svojim udrugama i stručnjacima te se uključite u ovo „elektronsko savjetovanje“ na bilo koji način. Nemojmo dozvoliti da odluke o dijabetesu ponovno donose oni koji o tome nemaju pojma niti ih dijabetes zanima. (Pročitajte o inicijativi Ništa o nama bez nas).

Poveznica na ovo e-savjetovanje je sljedeća:  https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=10115
(Dobili smo nekoliko prijava da poveznica ne radi. Poveznica je generalno ispravna, ali ponekad može biti problema, posebno s mobitela.)

Vaš komentar, mišljenje ili prijedlog, barem formalno, moraju uzeti u obzir. Iskoristite to najbolje što možete. E-savjetovanje završava u petak 8 .2. 2019.

Za dodatnu motivaciju, pročitajte nekoliko članaka o tome kako su u Sjedinjenim Američkim Državama osigurali inzulin oboljelima od dijabetesa i koje su posljedice. Mislite li da smo mi potpuno sigurni od amerikanizacije i mislite da ikoga to brine osim nas samih?

The rising cost of insulin: "Horror stories every day" (CBS News)
High insulin costs are killing Americans, (Right.CareAlliance.org)
The High Price of Insulin Is Literally Killing People , (Tonic.Vice.com)
Insulin Inflation Is Killing People. Something Needs To Be Done (wbur.org)
A Young Life Lost to High Insulin Prices (HealthDay.com)

Uključite se u raspravu.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: