Andrijana Buklijas

Važnost inovacija i sporta u svijetu dijabetesa – Panel diskusija na D4D konferenciji

15/06/2021

Konferencija "Data 4 Diabetes" vodeće je mjesto razmjene informacija dijabetičke tehnologije, trendova liječenja i digitalizacije. Konferencija okuplja industriju, institucije, zdravstvene djelatnike i pacijente odnosno sve relevantne dionike koji pozitivno utječu na zdravstvenu skrb i kvalitetu života oboljelih.

Na panelu konferencije sudjelovali su dr.sc. Tomislav Božek, Medicinski Fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilišna klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac, Katarina Gvozdanović, Hrvatsko društvo za medicinsku informatiku (HDMI), dr.sc. Tomislav Madžar, dr. med., Specijalist i sveučilišni magistar medicine rada i sporta i Davor Skeledžija (naInzulinu.com).

Sudionici panela

U sklopu diskusije Dr. Madžar je ustvrdio da su Hrvati statistički nažalost u europskom vrhu po pretilosti što će loše utjecati na naše zdravlje kao i na zdravstveni sustav. Pandemija je pridonijela cijelom problemu, na primjer djeca se dulje vrijeme nisu mogla baviti sportovima u dvorani, odrasli su smanjili i svoje uobičajene aktivnosti. Tijelo pamti zanemarivanja i vraća to nakon nekog vremena. Utjecaj tjelesne aktivnosti i načina života su ključni za prevenciju dijabetesa kao i svih ostalih kroničnih bolesti. Bez obzira na objektivnu situaciju i dalje treba biti pozitivan i stalno naglašavati važnost kontinuirane fizičke aktivnosti.

Nadovezao se dr. Božek konstatirajući da fizička aktivnost pomaže i kod zaraznih bolesti. Upravo je ova pandemija pokazala da su pretili ljudi bili u lošijoj poziciji od osoba koje su u formi. Zanemarivanje kroničnih bolesti iz straha od sadašnje pandemije također može imati negativne posljedice po zdravlje, pa si to ne možemo dozvoliti. Tehnologija koja bi u potpunosti zamijenila kontakt licem u lice s liječnikom nije dovoljna, ona treba služiti samo kao dodatak osnovnoj skrbi o dijabetesu.

dr.sc. Tomislav Božek, dr.sc. Tomislav Madžar

Davor Skeledžija je mišljenja da su zaključavanje, strahovi i pasivnost u prošloj godini zasigurno otežali ili smanjili fizičku aktivnost većine ljudi. Ali dolazi ljeto, a i pozitivniji trendovi s pandemijskom situacijom, to će sigurno povećati optimizam i želju za kretanjem i aktivnim uživanjem u životu. Bez obzira na objektivne prepreke, motivacija dijabetičara za brigu o vlastitom zdravlju i što bolje korištenje tehnologije je ključna za dobre zdravstvene ishode.

Katarina Gvozdanović je prokomentirala učinkovitost tehnologije. Naime, tehnologija omogućava puno toga, al pitanje je njezine iskoristivosti ne samo na osobnom nivou nego i nivou cjelokupnog sustava. Sustavna priča koja se temelji na tehnologiji nažalost nedostaje, a jedino nakon prikupljanja i analize podataka je moguće donositi kvalitetne odabire i strategije razvoja. To je element zdravstvenog sustava u kojem su potrebna poboljšanja.

Andrijana Buklijas
Zadržava pravo na vlastito mišljenje. Vjeruje da se autoritet zaslužuje, znanje gradi. Da je ultimativna odgovornost uvijek na osobi. Da nada umire zadnja. https://youtu.be/R5DwGkqNGCU

Još iz kategorije Advocacy: