Uvedena doplata za Victozu za Tip2? Sretna nova godina od HZZO-a!

Nedavno smo pisali o GLP-1 injekcijama za Tip 2 od kojih jedan proizvod – Victozu (ima i drugi – Jardiance) vrlo uspješno koristi podpredsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Nastao je problem jer je lijek bio vrlo efikasan i zbog tog mu ga izabrani liječnik više NIJE mogao prepisati. Cijeli članak je ovdje, ali ono što me najviše iznenadilo je bio fenomenalan i jasan odgovor HZZO-a, nešto na što većina nas koji komuniciramo s njima nije navikla. Sve su nedvosmisleno pojasnili, kontaktirali izabranog liječnika i stvar je riješena.

Ipak, osjećaja nelagode se nisam mogao riješiti, prelako i prebrzo je to bilo ispravljeno, nikako nalik našim institucijama. Gdje je „nož u leđa“ dragi HZZO? To nije nalik vama.

Na žalost, kako stvari stoje, nož i to veliki – je krenuo u smjeru osoba s dijabetesom, čini se da je Victoza za vrijeme novogodišnjeg slavlja u HZZO-u sletjela na B listu lijekova!

Što je B lista lijekova?
Generalno cijeli koncept čak i nije tako loš, za neke kvalitetnije, a time često i skuplje lijekove – potrebna je doplata. Uvođenjem određenog, ne pretjeranog iznosa automatski se uvodi racionalizacija potrošnje. Bakice više iz ljekarne ne izlaze s tornjevima tableta jer to ipak nešto košta. Odjednom se konzultira i zaboravljena disciplina u farmakologiji koja se bavi potencijalnim negativnim efektima kada se dva različita lijeka uzimaju u isto vrijeme – i eto ušteda na kvalitetan i neškodljiv način. Naravno, uvijek je potrebno svaki lijek posebno procijeniti, ako neki donosi ozbiljne uštede zdravstvenom sustavu, fakat ozbiljno pomaže zdravlju ili je stvarno esencijalan (npr. inzulin) – onda doplata ne dolazi u obzir. Dakle, ako nešto dugoročno jako štedi novac sustavu, ako dokazano jako pomaže, ako zadovoljavate određene indikacije – uzimaj narode! U neoliberalnom kapitalizmu iz kojeg smo pobrali sve najgore – nitko nema vremena biti bolestan, pa barem neophodne lijekove moramo imati.

Gleda li na B listu lijekova HZZO na tako ispravan način?
Teško, jednom je čak i ključni i najpopularniji inzulin Levemir – skliznuo na B listu – što je fakat neozbiljno i neoprostivo. Ne uništavajte nam –“zlatni standard” kao što su Levemir, Lantus, Novorapid, Apidra, Humalog…  Ne damo ga. Da stvar bude bolja samo zbog loše i neodgovorne komunikacije, te aljkavosti na relaciji HZZO – Ministarstvo, Levemir je na B listi ostao puno duže nego što je bilo potrebno.

Vratimo se na Victozu
Znate li koji je „ubojica broj 1“ osoba s dijabetesom? To su kardiovaskularne komplikacije, uzrok su smrti 2/3 nas koji bolujemo od dijabetesa.

Znate li što je HZZO-u najskuplje u liječenju dijabetesa? To je liječenje kardiovaskularnih komplikacija. Na njihovo liječenje u 2016. HZZO je potrošio 57% svih troškova za liječenje dijabetesa.

Nije po tome Hrvatska jedinstvena, a to su shvatili i farmaceuti. Počeli su razvoj, a onda i prodaju lijekova koji bi trebali istodobno regulirati šećer (tip2) i sprečavati kardiovaskularne bolesti. Djeluju li ili ne, ne mogu tvrditi, ali ako je vjerovati rezultatima našeg podpredsjednika i ponekog srećkovića za koje znam da ih koriste – kile idu dolje i šećeri se stabiliziraju! Ako to nije blagotvoran utjecaj na kardiovaskularne bolesti i blagajnu HZZO-a, onda ne znam što jest. Kako stvari stoje – HZZO misli drugačije.

Od nedavno su u Hrvatskoj dostupna dva slična lijeka – Jardiance i Victoza. I kod jednog, a uskoro i kod drugog, HZZO ignorira njihov učinak na kardiovaskularne bolesti. Umjesto da ih učini dostupnijima, a time i da sam HZZO uštedi na liječenju kardiovaskularnih komplikacija, HZZO se svojski trudi umanjiti broj osoba s dijabetesom koji si ih mogu priuštiti.

Prvi takav lijek je Jardiance. HZZO mu je odmah dodijelio doplatu od 126,55 kn. Moram priznati da znam iznimno malo o tom lijeku. Ali znam otkud tolika doplata – zato jer je HZZO njegovu cijenu usporedio s cijenom jeftinijeg lijeka koji NE sprječava kardiovaskularne bolesti. Koliko su kardiovaskularne bolesti neprihvatljivo skupe za HZZO – malo poslije.

Drugi takav lijek je Victoza, njega uspješno koristi podpredsjednik ZDD-a, a izgleda da je upravo i na njega uvedena doplata! I to pored prilično velikih ograničenja kojim se osobama s dijabetesom taj lijek uopće može propisati. Kako stvari stoje i taj ograničen broj osoba će morati za njega plaćati doplatu od stotinjak kuna po kutiji! A jedna kutija mu traje oko mjesec dana! Tko je ovdje lud, a tko pijani bogataš??

Cijenu Victoze HZZO uspoređuje s cijenom najjeftinijeg lijeka u skupini. To što jeftiniji lijek uopće ne sprječava kardiovaskularne bolesti, HZZO-u je, i opet, potpuno nevažno…

Farmakoekonomika – bezveze i glupo
U Hrvatskoj postoje stručnjaci koji se bave troškovnim analizama (farmakoekonomika), koji zajedno s dijabetolozima godinama pokušavaju uvjeriti HZZO da je uštede u dijabetesu moguće postići samo što boljim liječenjem dijabetesa i smanjivanjem nastanka komplikacija.

Takav je stručnjak i meni najdraža dr. Tereza Šarić koja je za osobe s dijabetesom u Hrvatskoj i HZZO vjerojatno učinila više nego itko drugi. Ona je napravila analize na temelju kojih smo uspješno tražili više trakica za djecu; i dalje računa puno toga, a među ostalim i uštede zahvaljujući bezbolnom kontinuiranom mjerenju!

Troškovi dijabetesa u Hrvatskoj u 2016 g.
Tereza Šarić je nedavno objavila rezultate o troškovima liječenja dijabetesa koje je imao HZZO u 2016. Samom HZZO-u je to bilo preteško izračunati, trebalo bi ih se tamo zaposliti još par tisuća, pa bi možda mogli. HZZO je na dijabetes potrošio 4,6 milijardi kuna (19,8% svog proračuna) od čega samo 8% čine lijekovi za liječenje dijabetesa, dok čak 88% čine troškovi za liječenje komplikacija (57% jesu troškovi liječenja kardiovaskularnih komplikacija, 31% troškovi liječenja ostalih komplikacija). Evo odličnog članka na temu – Čak 20 posto budžeta HZZO-a troši se na liječenje dijabetesa.

No što će HZZO-u i hrvatskom zdravstvu savjeti, stručnjaci, farmakoekonomika, smjernice za liječenje? Njih koriste zemlje znanja i bogate zemlje koje prije svake promjene točno znaju kakve će posljedice ta promjena izazvati. Kod nas se primjenjuje – stihija. U dijabetesu se tako smanjuje dostupnost lijekova, mada oni u ukupnim troškovima dijabetesa čine najmanji dio, a apsolutno se nitko ne pita kakve će biti posljedice za osobe s dijabetesom i koliko će HZZO više plaćati liječenje komplikacija.

Tko će odgovarati?
Nitko od onih koji su donijeli takvu odluku.

Tko će snositi posljedice?
Osobe s dijabetesom i zdravstveni sustav, dakle svi mi.

Nemam čarobnu kuglu, ali već vidim neku buduću analizu troškova koja će pokazati koliko smo (ne)uspješni u liječenju dijabetesa i koliko je bio „mudar“ ovakav potez. Ne promijene li način odlučivanja jer iza ovog ne stoji nikakva studija ili nešto pametno, smanjit će se dostupnost lijekova, a troškovi liječenja komplikacija će nastaviti rasti.

Čemu stručnjaci kao Tereza Šarić, čemu analize troškova i preporuke stručnjaka? Hrvatskom zdravstvu i HZZO-u kao njegovoj perjanici – su izgleda nepotrebni višak…

Pratite razvoj situacije na našem portalu, pišite svoje komentare i iskustva na našoj fejs stranici i ovdje. Ja nisam doktor, ali imao sam priliku odlično upoznati način na koji funkcionira HZZO. Nastojat ćemo kontaktirati stručnjake, kao i sam HZZO za komentar.

Odgovor od HZZO-a je ubrzo došao. Iz odgovora je moguće zaključiti da je proces obezvređivanja zdravstvenog osiguranja u tijeku, ali da nije kasno da doplata, ako se uvede – bude primjerenija siromašnom umirovljeničkom džepu. Nadam se da su i u HZZO-u svjesni da će i oni jednom biti umirovljenici, vrlo vjerojatno nevelikih penzija i da moraju razmišljati barem malo unaprijed:

Poštovani,
u danas važećoj listi lijek Victoza (liraglutid) nalazi se na osnovnoj listi lijekova NN 116/17.

Trenutno je u tijeku postupak Javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova.
S obzirom da cijeli postupak Javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova još nije završen, u ovom trenutku ne možemo komentirati navode iz članka.

S poštovanjem,
Služba za odnose s javnošću


Još iz kategorije Advocacy:

Comments

2 responses to “Uvedena doplata za Victozu za Tip2? Sretna nova godina od HZZO-a!”

  1. Darija Avatar
    Darija

    Mogao bi HZZO malo razmisliti koliko trosi na lijecenje narkomana, njima se i kapim i sakom daje, bez ogranicenja i bez naplacivanja, cak su po sifri bolesti oslobođeni placanja participacije..

  2. Josip Avatar
    Josip

    Uvedena je doplata na Victozu i stoji 110 kn

Newsletter Powered By : XYZScripts.com