Davor Skeledžija

Uvedena doplata za Victozu za Tip2? Sretna nova godina od HZZO-a!

12/01/2018

Nedavno smo pisali o GLP-1 injekcijama za Tip 2 od kojih jedan proizvod - Victozu (ima i drugi - Jardiance) vrlo uspješno koristi podpredsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Nastao je problem jer je lijek bio vrlo efikasan i zbog tog mu ga izabrani liječnik više NIJE mogao prepisati. Cijeli članak je ovdje, ali ono što me najviše iznenadilo je bio fenomenalan i jasan odgovor HZZO-a, nešto na što većina nas koji komuniciramo s njima nije navikla. Sve su nedvosmisleno pojasnili, kontaktirali izabranog liječnika i stvar je riješena.

Ipak, osjećaja nelagode se nisam mogao riješiti, prelako i prebrzo je to bilo ispravljeno, nikako nalik našim institucijama. Gdje je „nož u leđa“ dragi HZZO? To nije nalik vama.

Na žalost, kako stvari stoje, nož i to veliki - je krenuo u smjeru osoba s dijabetesom, čini se da je Victoza za vrijeme novogodišnjeg slavlja u HZZO-u sletjela na B listu lijekova!

Što je B lista lijekova?
Generalno cijeli koncept čak i nije tako loš, za neke kvalitetnije, a time često i skuplje lijekove – potrebna je doplata. Uvođenjem određenog, ne pretjeranog iznosa automatski se uvodi racionalizacija potrošnje. Bakice više iz ljekarne ne izlaze s tornjevima tableta jer to ipak nešto košta. Odjednom se konzultira i zaboravljena disciplina u farmakologiji koja se bavi potencijalnim negativnim efektima kada se dva različita lijeka uzimaju u isto vrijeme – i eto ušteda na kvalitetan i neškodljiv način. Naravno, uvijek je potrebno svaki lijek posebno procijeniti, ako neki donosi ozbiljne uštede zdravstvenom sustavu, fakat ozbiljno pomaže zdravlju ili je stvarno esencijalan (npr. inzulin) – onda doplata ne dolazi u obzir. Dakle, ako nešto dugoročno jako štedi novac sustavu, ako dokazano jako pomaže, ako zadovoljavate određene indikacije - uzimaj narode! U neoliberalnom kapitalizmu iz kojeg smo pobrali sve najgore – nitko nema vremena biti bolestan, pa barem neophodne lijekove moramo imati.

Gleda li na B listu lijekova HZZO na tako ispravan način?
Teško, jednom je čak i ključni i najpopularniji inzulin Levemir – skliznuo na B listu – što je fakat neozbiljno i neoprostivo. Ne uništavajte nam -"zlatni standard" kao što su Levemir, Lantus, Novorapid, Apidra, Humalog...  Ne damo ga. Da stvar bude bolja samo zbog loše i neodgovorne komunikacije, te aljkavosti na relaciji HZZO – Ministarstvo, Levemir je na B listi ostao puno duže nego što je bilo potrebno.

Vratimo se na Victozu
Znate li koji je „ubojica broj 1“ osoba s dijabetesom? To su kardiovaskularne komplikacije, uzrok su smrti 2/3 nas koji bolujemo od dijabetesa.

Znate li što je HZZO-u najskuplje u liječenju dijabetesa? To je liječenje kardiovaskularnih komplikacija. Na njihovo liječenje u 2016. HZZO je potrošio 57% svih troškova za liječenje dijabetesa.

Nije po tome Hrvatska jedinstvena, a to su shvatili i farmaceuti. Počeli su razvoj, a onda i prodaju lijekova koji bi trebali istodobno regulirati šećer (tip2) i sprečavati kardiovaskularne bolesti. Djeluju li ili ne, ne mogu tvrditi, ali ako je vjerovati rezultatima našeg podpredsjednika i ponekog srećkovića za koje znam da ih koriste – kile idu dolje i šećeri se stabiliziraju! Ako to nije blagotvoran utjecaj na kardiovaskularne bolesti i blagajnu HZZO-a, onda ne znam što jest. Kako stvari stoje - HZZO misli drugačije.

Od nedavno su u Hrvatskoj dostupna dva slična lijeka – Jardiance i Victoza. I kod jednog, a uskoro i kod drugog, HZZO ignorira njihov učinak na kardiovaskularne bolesti. Umjesto da ih učini dostupnijima, a time i da sam HZZO uštedi na liječenju kardiovaskularnih komplikacija, HZZO se svojski trudi umanjiti broj osoba s dijabetesom koji si ih mogu priuštiti.

Prvi takav lijek je Jardiance. HZZO mu je odmah dodijelio doplatu od 126,55 kn. Moram priznati da znam iznimno malo o tom lijeku. Ali znam otkud tolika doplata - zato jer je HZZO njegovu cijenu usporedio s cijenom jeftinijeg lijeka koji NE sprječava kardiovaskularne bolesti. Koliko su kardiovaskularne bolesti neprihvatljivo skupe za HZZO – malo poslije.

Drugi takav lijek je Victoza, njega uspješno koristi podpredsjednik ZDD-a, a izgleda da je upravo i na njega uvedena doplata! I to pored prilično velikih ograničenja kojim se osobama s dijabetesom taj lijek uopće može propisati. Kako stvari stoje i taj ograničen broj osoba će morati za njega plaćati doplatu od stotinjak kuna po kutiji! A jedna kutija mu traje oko mjesec dana! Tko je ovdje lud, a tko pijani bogataš??

Cijenu Victoze HZZO uspoređuje s cijenom najjeftinijeg lijeka u skupini. To što jeftiniji lijek uopće ne sprječava kardiovaskularne bolesti, HZZO-u je, i opet, potpuno nevažno...

Farmakoekonomika – bezveze i glupo
U Hrvatskoj postoje stručnjaci koji se bave troškovnim analizama (farmakoekonomika), koji zajedno s dijabetolozima godinama pokušavaju uvjeriti HZZO da je uštede u dijabetesu moguće postići samo što boljim liječenjem dijabetesa i smanjivanjem nastanka komplikacija.

Takav je stručnjak i meni najdraža dr. Tereza Šarić koja je za osobe s dijabetesom u Hrvatskoj i HZZO vjerojatno učinila više nego itko drugi. Ona je napravila analize na temelju kojih smo uspješno tražili više trakica za djecu; i dalje računa puno toga, a među ostalim i uštede zahvaljujući bezbolnom kontinuiranom mjerenju!

Troškovi dijabetesa u Hrvatskoj u 2016 g.
Tereza Šarić je nedavno objavila rezultate o troškovima liječenja dijabetesa koje je imao HZZO u 2016. Samom HZZO-u je to bilo preteško izračunati, trebalo bi ih se tamo zaposliti još par tisuća, pa bi možda mogli. HZZO je na dijabetes potrošio 4,6 milijardi kuna (19,8% svog proračuna) od čega samo 8% čine lijekovi za liječenje dijabetesa, dok čak 88% čine troškovi za liječenje komplikacija (57% jesu troškovi liječenja kardiovaskularnih komplikacija, 31% troškovi liječenja ostalih komplikacija). Evo odličnog članka na temu - Čak 20 posto budžeta HZZO-a troši se na liječenje dijabetesa.

No što će HZZO-u i hrvatskom zdravstvu savjeti, stručnjaci, farmakoekonomika, smjernice za liječenje? Njih koriste zemlje znanja i bogate zemlje koje prije svake promjene točno znaju kakve će posljedice ta promjena izazvati. Kod nas se primjenjuje – stihija. U dijabetesu se tako smanjuje dostupnost lijekova, mada oni u ukupnim troškovima dijabetesa čine najmanji dio, a apsolutno se nitko ne pita kakve će biti posljedice za osobe s dijabetesom i koliko će HZZO više plaćati liječenje komplikacija.

Tko će odgovarati?
Nitko od onih koji su donijeli takvu odluku.

Tko će snositi posljedice?
Osobe s dijabetesom i zdravstveni sustav, dakle svi mi.

Nemam čarobnu kuglu, ali već vidim neku buduću analizu troškova koja će pokazati koliko smo (ne)uspješni u liječenju dijabetesa i koliko je bio „mudar“ ovakav potez. Ne promijene li način odlučivanja jer iza ovog ne stoji nikakva studija ili nešto pametno, smanjit će se dostupnost lijekova, a troškovi liječenja komplikacija će nastaviti rasti.

Čemu stručnjaci kao Tereza Šarić, čemu analize troškova i preporuke stručnjaka? Hrvatskom zdravstvu i HZZO-u kao njegovoj perjanici - su izgleda nepotrebni višak…

Pratite razvoj situacije na našem portalu, pišite svoje komentare i iskustva na našoj fejs stranici i ovdje. Ja nisam doktor, ali imao sam priliku odlično upoznati način na koji funkcionira HZZO. Nastojat ćemo kontaktirati stručnjake, kao i sam HZZO za komentar.

Odgovor od HZZO-a je ubrzo došao. Iz odgovora je moguće zaključiti da je proces obezvređivanja zdravstvenog osiguranja u tijeku, ali da nije kasno da doplata, ako se uvede - bude primjerenija siromašnom umirovljeničkom džepu. Nadam se da su i u HZZO-u svjesni da će i oni jednom biti umirovljenici, vrlo vjerojatno nevelikih penzija i da moraju razmišljati barem malo unaprijed:

Poštovani,
u danas važećoj listi lijek Victoza (liraglutid) nalazi se na osnovnoj listi lijekova NN 116/17.

Trenutno je u tijeku postupak Javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova.
S obzirom da cijeli postupak Javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova još nije završen, u ovom trenutku ne možemo komentirati navode iz članka.

S poštovanjem,
Služba za odnose s javnošću

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: