Ako ostvarite uspjeh s jednim lijekom – HZZO će Vam ga ukinuti?

Odmah na početku naglašavam da nije riječ o inzulinu, nitko ipak nije toliko lud da nam ga ukine.

Apsurd hrvatskog zdravstva je na svojoj koži doživio naš potpredsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva u uspješnom liječenju Victozom.

Victoza je uvrštena na listu lijekova s oznakom da se može propisati samo pretilim tip 2 bolesnicima s prevelikim indeksom tjelesne mase (iznad 35), nereguliranom hipoglikemijom, po preporuci specijalista, itd… Spominjem Victozu jer je nju naš potpredsjednik koristio, a takvih lijekova ima još, od kojih nisu svi dostupni u Hrvatskoj. Spisak svih potražite ovdje.

Priča ide ovako
Liječnik vam propiše npr. Victozu, (nije jedina) jer imate tip 2 dijabetes, loše šećere i previše kila. Recimo da vam lijek, kao našem potpredsjedniku Gordanu Hudini, počne djelovati; s vremenom se i šećer bolje regulira i kile su pale. Sve to je željeni učinak takvih lijekova.

Sretni i veseli idete specijalistu na kontrolu koji vam u povijesti bolesti piše daljnje produženje terapije. Divno i bajno? Naravno da ne. Izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite će vam potom odbiti izdati novi recept za Victozu! Naime, ako lijek djeluje – onda izgubite pravo na njega, ako ne djeluje – nema problema, možete ga dobiti još. Eldorado za proizvođače lijekova koji ne djeluju :).  Prije nego svom „primarcu“ skočite za vrat, morate biti svjesni da možda nije problem u izabranom liječniku, oni rade sukladno određenim pravilima i njihovim tumačenjima. Drugim riječima, ako vam liječnik opće prakse opet izda recept za Victozu (ili sličan lijek) sukladno preporuci dijabetologa  – liječnik je u prekršaju?

Kontaktirali smo HZZO, koji je iznimno brzo i korektno poslao vrlo logično i nedvosmisleno objašnjenje koje će razveseliti sve koji su ostvarili uspjeh s lijekom iz ove kategorije!

Hvala HZZO-u na brzom i jasnom odgovoru koji korisnici ovakvih lijekova mogu isprintati i odnijeti svom izabranom liječniku opće medicine. Uz to još jedna poruka pacijentima je da ne zaborave i na tjelesnu aktivnost i zdravu prehranu 🙂  Dobre savjete možete pronaći i na portalu www.tip2.info


Još iz kategorije Advocacy:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com