Davor Skeledžija

Ako ostvarite uspjeh s jednim lijekom – HZZO će Vam ga ukinuti?

01/12/2017

Odmah na početku naglašavam da nije riječ o inzulinu, nitko ipak nije toliko lud da nam ga ukine.

Apsurd hrvatskog zdravstva je na svojoj koži doživio naš potpredsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva u uspješnom liječenju Victozom.

Victoza je uvrštena na listu lijekova s oznakom da se može propisati samo pretilim tip 2 bolesnicima s prevelikim indeksom tjelesne mase (iznad 35), nereguliranom hipoglikemijom, po preporuci specijalista, itd… Spominjem Victozu jer je nju naš potpredsjednik koristio, a takvih lijekova ima još, od kojih nisu svi dostupni u Hrvatskoj. Spisak svih potražite ovdje.

Priča ide ovako
Liječnik vam propiše npr. Victozu, (nije jedina) jer imate tip 2 dijabetes, loše šećere i previše kila. Recimo da vam lijek, kao našem potpredsjedniku Gordanu Hudini, počne djelovati; s vremenom se i šećer bolje regulira i kile su pale. Sve to je željeni učinak takvih lijekova.

Sretni i veseli idete specijalistu na kontrolu koji vam u povijesti bolesti piše daljnje produženje terapije. Divno i bajno? Naravno da ne. Izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite će vam potom odbiti izdati novi recept za Victozu! Naime, ako lijek djeluje – onda izgubite pravo na njega, ako ne djeluje – nema problema, možete ga dobiti još. Eldorado za proizvođače lijekova koji ne djeluju :).  Prije nego svom „primarcu“ skočite za vrat, morate biti svjesni da možda nije problem u izabranom liječniku, oni rade sukladno određenim pravilima i njihovim tumačenjima. Drugim riječima, ako vam liječnik opće prakse opet izda recept za Victozu (ili sličan lijek) sukladno preporuci dijabetologa  – liječnik je u prekršaju?

Kontaktirali smo HZZO, koji je iznimno brzo i korektno poslao vrlo logično i nedvosmisleno objašnjenje koje će razveseliti sve koji su ostvarili uspjeh s lijekom iz ove kategorije!

Hvala HZZO-u na brzom i jasnom odgovoru koji korisnici ovakvih lijekova mogu isprintati i odnijeti svom izabranom liječniku opće medicine. Uz to još jedna poruka pacijentima je da ne zaborave i na tjelesnu aktivnost i zdravu prehranu 🙂  Dobre savjete možete pronaći i na portalu www.tip2.info

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: