Gost autor

Srbija: Ostvarila sam pravo na senzore preko osiguranja!

25/09/2020

Dragi moji slatkiši iz celog regiona, pozdravljam vas i hoću da vam kažem da smo u Srbiji uspeli da se izborimo za senzore preko socijalnog fonda!

Pravo na senzore imaju deca i odrasli koji su na insulinskoj pumpi, a pravo na Guardian Connect "samostalni" CGM - mogu da ostvare osobe do 18 godina starosti. (Nešto više u ovom tekstu. Op. Ur.)

Procedura za dobijanje senzora je sledeća:

  1. Odlazak kod endokrinologa u KC (Klinički Centar), koji mora da napiše izveštaj tj. preporuku za senzore i popuni 2 OPP obrasca za komisiju. Jedan OPP obrazac je potrebno popuniti za transmiter, a drugi za senzore (OPP - Obrazac za ProPisivanje, održavanje i remont pomagala).
  2. Obrasce predajete komisiji koja treba da vam ih odobri. Procedura sa endokrinologom i komisijom je trajala samo nedelju dana.
  3. Potom smo sa tim izveštajima otišli u Epsilon firmu koja je distributer pumpi i senzora za Srbiju.


Ostvarili smo pravo na jedan transmiter i ukupno 52 senzora "Enlite" godišnje (svaka tri mjeseca dobijemo po 13 senzora). Budući da Enlite senzor za Veo pumpu traje 6 dana, moguće je i produžavati ga -  ovo je odlično! Ne zaboravimo, da je po prvoj verziji trebalo da ostvarimo pravo na samo 12 senzora godišnje.

Čim sve ovo postavim - javiću vam svoja iskustva. Želim puno sreće svim osobama s dijabetesom u regionu i da što pre ostvare prava na senzore!

Sonja Popović

p.s. Upute za ostvarivanje prava na senzore od organizacije "Plavi Krug Srbija":

Dragi slatkiši,
Dobili smo dosta vaših poziva i poruka u vezi propisivanja medicinskih pomagala za kontinuirano praćenja šećera.
.
Postavili smo vam fotografije OPP obrazaca i ocene komisije koje su pravilno napisane, jer se dešavalo da u nekim filijalama Fonda pri overi obrazaca budu pogrešno popunjeni. Obavezno proverite šifre i količine koje su napisane, kako ne bi morali da se vraćate da ih ispravljaju.

Šifre za medicinska pomagala:
🔹 Šifra 230 – „Senzor za očitavanje kontinuiranog merenja nivoa šećera“ za decu do 18 godina je 23010, za starije od 18 je 23020.
🔹 Šifra 229 – „Transmiter za očitavanje kontinuiranog merenja nivoa šećera“
🔹 Šifra 228 – „Aparat za očitavanje kontinuiranog merenja nivoa šećera“
.
Za svako pomogalo se piše poseban nalog, koji vam popunjava endokrinolog. Ukoliko vam lekar ne iskopira OPP obrazac, trebalo bi da ga iskopirate u nekoj obližnjoj kopirnici, jer nakon endokrinologa odlazite u pisarnicu na klinici, gde treba da ostavite kopije a originali ostaju kod vas.
.
Kad završite na klinici tj. pisarnici, odlazite u vašu lokalnu filijalu Fonda na komisiju koja treba oba naloga da vam overi. Nakon toga javljate se Epsilonu da ste sve završili i oni će vas informisati oko preuzimanja senzora i edukacije oko postavljanja med. pomagala. Kontakt brojevi Epsilona su 011/3115554 i 011/3113731.
.
Sledeće sledovanje (nakon tri meseca) medicinskih pomagala piše vaš izabrani lekar, takođe se ide na komisiju u vaš lokalni Fond da overi OPP obrasce.
.
Ukoliko vam je potrebna neka dodatna informacija slobodno nas kontaktirajte [email protected] ili na +381 61 3238124 💙

Još iz kategorije Advocacy: