Davor Skeledžija

Sarajevo dobiva senzore za bezbolno mjerenje glukoze!

23/11/2020

Portalu naInzulinu.com je Zavod Zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo službeno potvrdio da dio njihovih osiguranika od 11.11.2020. može ostvariti pravo na financiranje senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje glukoze!

Djeca do 18 godina, osobe između 18 i 26 godina na redovnom školovanju te trudnice, su kategorije koje imaju mogućnost ostvarivanja ovog prava na trošak osiguranja! S time da će oni između 18 i 26 godina, kao i trudnice, morati imati i malo sreće jer u odluci za njih stoji „u zavisnosti od raspoloživih finansijskih sredstava”.

Koliko senzora, po kojoj cijeni i kako?
Ukupno ćete godišnje moći ostvariti pravo na 26 senzora i jedan čitač ili 27 senzora, sve po cijeni od 60€. Iz dopisa je moguće zaključiti da nećete morati imati račun na svoje ime, ali će na originalnom računu morati stajati poveznica s osobom koja ostvaruje pravo na senzore. Potrebna će biti i preporuka nadležnog „Konzilija“.

Tko nije probao čevape na Barš čaršiji kao da nije živio

Tko nije probao ćevape na Baščaršiji kao da nije živio

Jel' mora biti Libre?
Iako je iz iznosa odobrenih sredstava jasno vidljivo da je riječ o Abbott Freestyle Libre kompletu, osiguranje je odlučilo da neće dozvoliti prigovore za korupciju i pristranost. Stoga ćete spomenuti iznos moći iskoristiti i za konkurentne senzore kao što su Medtrum, Dexcom, Medtronic i sl., ali očigledno uz vlastitu doplatu.

Do kada će sve to trajati?
U dopisu osiguranja još stoji: „Odluka je stupila na snagu danom donošenja, 11.11.2020. god,  a primjenjivat će se do okončanja postupka nabavke aparata za kontinuirano mjerenje šećera u krvi, sa pripadajućim potrošnim materijalom (senzori prema vrsti uređaja), a najduže do 19.06.2021. godine.

Stoga se nadamo da će se do polovice 2021. Abbott ili netko drugi konačno odlučiti doći i ostati u Bosni i Hercegovini sa svojim CGM sustavima te da će njeni stanovnici dobiti lokalnu podršku i edukaciju kakvu zaslužuju. Ako ne, onda da će se ova priča s priznavanjem troškova produljiti i indikacije proširiti jer dijabetes na žalost ne prestaje nakon 26 godine.

Kako do Libre senzora?
Libre senzori su dostupni u većini zemalja Europske Unije pa tako i u Hrvatskoj. U Hrvatskoj su dostupni isključivo Libre 1 senzori i moguće ih naručiti preko webshopa, ali mjesto dostave mora biti u Hrvatskoj. Osim toga, od nedavno je u 30 poslovnica Bontecha strateški raspoređenih po cijeloj Hrvatskoj moguće za gotovinu ili karticu osobno nabaviti Libre. Više o tome potražite na www.mojLibre.com portalu.

Kako do Medtrum senzora?
Cijena ovih senzora je identična Libreu, ali će trebati doplatiti odašiljač. Naime, trenutno je u Hrvatskoj i BiH primijećena nestašica „starih“ Medtrum S7 senzora; no u Bauerfeind Hrvatska u kratkom roku očekuju novu generaciju Medtrum Touch Slim senzora s punjivim odašiljačem. Više o Medtrumu potražite na www.mojMedtrum.com.

Kako do Medtronic senzora?
Medtronic stand-alone senzori će u Hrvatskoj biti dostupni od 1.12.2020. godine, pratite portal za više informacija, a evo i link na Mediligo webshop gdje će se pojaviti. Ima ih još u Sloveniji i Srbiji putem tvrtki Zaloker Slovenija i Epsilon Srbija.

Kako do Dexcom senzora?
Dexcom G4 sustavi su dostupni u Sloveniji putem tvrtke Roche Slovenija, a G4, G5 i G6 sustavi u Češkoj putem tvrtke Aimport si. Više o Dexcomu na ZADI portalu.

Zaključak
S obzirom na kaos, siromaštvo i korupciju u Bosni i Hercegovini, stvarno je NEVJEROJATAN I HVALEVRIJEDAN korak Zdravstvenog osiguranja kantona Sarajevo što je barem dijelu svojih osiguranika omogućilo transparentan pristup ovoj revolucionarnoj tehnologiji 😍. Inicijativa "Za život s manje boli" je potekla iz Hrvatske, ali postiže lijepe rezultate i u BiH i u Srbiji.

Bravo Sarajevo! 😉

Na osobama s dijabetesom, njihovim obiteljima i liječnicima je da dokažu kako se ulaganje u bezbolno kontinuirano mjerenje glukoze isplati dugoročno i kratkoročno, te da značajno podiže kvalitetu života. Kratkoročno se izbjegavaju opasne hipoglikemije i skupo bolničko zbrinjavanje osiguranika, dok se dugoročno smanjuje trošak skupih dijabetičkih komplikacija kao što su sljepilo, amputacije i dijalize. Upornost i zajedništvo jedini mogu doprinjeti da se ove indikacije prošire i na druge osobe s dijabetesom.

Na ovom linku potražite kompletan dopis Zavod Zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, a ako niste - učlanite se u Udruženje Dijabetičara Djece i Omladine Kantona Sarajevo koji željno iščekuju pozitivno odobrenje prvog predmeta koji je već predan 😊

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: