Davor Skeledžija

Proizvođač treći put tražio od HZZO-a uvrštenje glukagona bez igle!

21/09/2022

Dijabetičke udruge, dijabetolozi, šira javnost, političari i mediji zajedno su uložili neviđen pritisak na HZZO da ovaj lijek uvrsti na listu pomagala. Rezultat je peticija koju je potpisalo skoro 50.000 osoba, no uvrštenje je za sada izostalo. Usprkos peticiji, struci, ali i značajnom padu cijene ovog inovativnog lijeka, HZZO je ustrajao u odbijanju.

Ponovimo: Baqsimi je ime glukagona bez igle s kojim se na jednostavan način teško unesrećene osobe s dijabetesom vraćaju u život. Kada osoba s dijabetesom padne u tešku hipoglikemiju ili komu, mali Baqsimi ga brzo i jednostavno vraća „među žive“ jednostavnim sprejanjem u nos.

HZZO-u je predan novi prijedlog – treća sreća!

Na friškoj listi zaprimljenih prijedloga Povjerenstva za lijekove (link) nalaze se brojne nama nezanimljive stvari, ali ne sve!

Među zahtjevima za uvrštenje nalazi se i naš Baqsimi i to na OLLOsnovnoj Listi Lijekova! Dakle, onoj bez doplate!

Zašto bi HZZO baš sad mogao konačno odobriti Baqsimi?

Iako je riječ o inovativnom lijeku koji se koristi u po život opasnoj dijabetičkoj komi, dakle iznimno rijetko, HZZO se ipak uplašio njegove visoke cijene. Pozitivna je vijest da je ta visoka cijena u „slobodnom padu“.

Po ovim je cijenama proizvođač do sada pokušavao uvrstiti Baqsimi na HZZO-ovu listu lijekova:
790 kn (103 €) – 07.2021.
604 kn (79 €)   – 12.2021.
448 kn (59 €)   – 09.2022!?

Da budemo precizniji, najnovija cijena inovativnog Baqsimija u Sloveniji sada je „samo“ 59 €, tj. 448 kuna! Stoga je realno očekivati da je proizvođač Lilly, po „slovenskoj cijeni“ od 59 € zatražio uvrštenje i na HZZO-ovu listu lijekova!

Jako važna stručna podrška

S Europske konferencije EASD (European Association for the Study of Diabetes) koja upravo traje u Stockholmu, uvrštenje glukagona na inhaliranje na HZZO-ovu listu službeno je podržao i prof. Dario Rahelić. Riječ je o predstojniku referentnog centra za dijabetes Vuk Vrhovac, predsjedniku stručnog dijabetološkog društva, službenom koordinatoru za dijabetes pri Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske i da ne nabrajam dalje.


Da budemo precizni, prof. Rahelić podržao je i senzore za ograničenu skupinu osoba s tip 2 dijabetesom na inzulinu sukladno objavljenim studijama. Da, izjavu je dao u avionu putujući na znanstvenu konferenciju EASD, ali i to se računa 😊

Zaključak - Svi bismo mogli izaći kao pobjednici?

Ako HZZO ovaj put popusti dijabetološkoj struci i osobama s dijabetesom – moći će izjaviti da su zahvaljujući odugovlačenju od oko godinu dana postigli značajne uštede. Iako potrošenih živaca od silnih odbijanja – svi bismo mogli izaći kao pobjednici.

Zadarska je udruga Cukrići uz pomoć svih nas prikupila skoro 50.000 potpisa! Za svaki ćemo ih slučaj ponovno isporučiti svima u HZZO-u i Povjerenstvu za lijekove. Nadajmo se da će ovo biti posljednji put da im pokušavamo objasniti koliko je sve to važno.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: