Davor Skeledžija

Prof. Vrkljan – ključni član nadležnog HZZO-ovog Povjerenstva dao je izjavu o „hospitalnim uvjetima“!

23/06/2018

prof. dr. sc. Milan Vrkljan, dr. med.

Novinarka HRT-a gđa Medved, Ana i ja smo se u emisiji Imam problem maksimalno usredotočili na riječi kao što su: „službeno“, „HZZO“, „struka“ i slično. Skoro cijelo vrijeme čitali smo službene HZZO-ove dopise kako bi svemu dali što veću težinu. No, isto tako treba priznati istinu i adresirati „slona u staklani“. Dobro bi došao netko iz HZZO-a ili barem vanjski član nadležnog HZZO-ovog Povjerenstva da uživo potvrdi sve ovo.

Stoga evo fantastične vijesti: prof. Vrkljan je, vjerovali ili ne, isti dan u drugoj emisiji HRT-a dao logično i kvalitetno pojašnjenje pojma „hospitalni uvjeti“! 🙂 Mi smo bili na HRT1, a on na HRT4 te je potvrdio sve što je izrečeno u „našoj“ emisiji! 🙂

Druga izvrsna vijest je da sam, osim prof. Vrkljana, uspio naći još najmanje jednog dijabetologa koji smatra da je pojam „hospitalni uvjeti“ potpuno samorazumljiv! I da je potpuno jasno da se odnosi upravo na ono što je i prof. Vrkljan na HRT4 pojasnio. Dragi Bošnjaci i Srbi, nemojte nam se smijati – i vas sve ovo čeka. 🙂  A ako je suditi po stanju vašeg zdravstvenog sustava, trebat će vam još puno više živaca i strpljenja.

I dalje se nadamo da će nadležno HZZO-ovo Povjerenstvo 10.7.2018. službeno potvrditi obrazloženje „hospitalnih uvjeta“ i objaviti ga na HZZO-ovim internetskim stranicama. Ipak, polako počinjem vjerovati da, čak i ako se to ne dogodi, će ostali dijabetolozi morati popustiti i prihvatiti jedino logično tumačenje koje već imamo. Ono koje je službeno zaprimio portal naInzulinu.com (link) ili ono koje je prof. Vrkljan dao u emisiji na HRT4.

Predstavljam vam novu zvijezdu našeg dijabetičkog neba!
Prof. dr. sc. Milan Vrkljan, dr. med., pročelnik je Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Mladen Sekso (Vinogradska). Iako mnogi još nisu čuli za njega, prof. Vrkljan nam je otprije poznat jer je u HZZO-ovo Povjerenstvo za pomagala došao nakon izbačenog predstavnika pacijenata prof. Davora Bučevića.  Osim toga, upravo je postao i predsjednik novog moćnog tijela pod skraćenim nazivom „Povjerenstvo za dijabetes“ pri Ministarstvu zdravstva. Njegova biografija dostupna je ovdje.

Vratimo se natrag na tumačenje „hospitalnih uvjeta“ koje je dano na samom kraju priloga, hvala prof. Vrkljanu:

Vjerujem da je nakon službenog HZZO-ovog obrazloženja koji je primio portal naInzulinu.com i ove izjave za HRT4, dane od ključnog člana za dijabetes, prof. Vrkljana – sasvim jasno da prostora za loše zaokrete više nema. Sada je još samo na tvrtci Abbott da ispoštuje svoje službeno priopćenje i da Libre tijekom kolovoza zakuca na vrata Republike Hrvatske! To će zasigurno privući i druge proizvođače sustava za kontinuirano mjerenje glukoze. U susjednoj Sloveniji je npr. konkurentski Dexcom preko zdravstvenog osiguranja prisutan već dugi niz godina.

„Povjerenstvo za dijabetes“ pri Ministarstvu zdravstva
Odmah po osnutku novog  „Povjerenstva za dijabetes“ u MIZ-u, mnoge je začudilo što u njemu nema predstavnika pacijenata. Nadamo se da je to slučajnost, a ne novi trend u zdravstvu koji je započeo HZZO, o čemu je bilo riječi čak i u Saboru Republike Hrvatske (video). Kako bi to popravili, Koalicija udruga u zdravstvu, te Zagrebačko dijabetičko društvo poslali su izvrsno agumentirani službeni prijedlog da se to ispravi. Nadamo se da će prijedlog biti prihvaćen, jer odlučivati o dobrobiti osoba s dijabetesom bez predstavnika tih istih osoba – nema smisla, ni logike. Predložen je vrlo ugodan, kvalitetan i očigledno iskusan prof. Davor Bučević. O novom Povjerenstvu i njegovim vrlo uglednim članovima još ćemo puno i detaljno pisati, jer oni su tu zbog nas.

Sretno nam bilo.

 

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: