Davor Skeledžija

Pogodite koji će PRVI kanton u BiH izboriti senzore?!

26/02/2020

Nakon Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, prvi konkretan uspjeh će se, kako stvari stoje, vrlo brzo dogoditi i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu! Portal Starmo.ba je objavio da je Vlada kantona izvijestila:

„Usvojene su Izmjene i dopune Odluke o obimu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala koji se mogu propisivati u sklopu obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim osobama u HNK. Na poseban način istaknuto je kako su, uz ostala, sada osigurana i pomagala za dijabetičare odnosno senzor za mjerenja šećera u krvi i odašiljač za senzor za djecu do 18 godina, te izvjesne kategorije starijih dijabetičara.“

Procedura je malo neobična: Zavod Za Osiguranje (ZZO) je poslao prijedlog na Vladu koja je potom donjela gornju odluku. Odluka se sada vraća natrag na potvrdu komisiji ZZO-a zbog čega se smatra da je finalna potvrda komisije stvar formalnosti 😉 . Nešto kao kad Povjerenstvo Hrvatskog osiguranja donese preporuku, ali je još potrebno da ju Upravno Vijeće istog osiguranja potvrdi što u pravilu i učine.

Postoje šanse da će se uvesti sustav tzv. refundacije. Dakle, pacijenti bi kupili sebi opremu gdje žele, a osiguranje bi im po predočenom računu refundiralo troškove. Sličan nevjerojatan uspjeh je ostvaren i u Crnoj Gori. Ako se to ostvari, to će značiti da će pacijenti najlakše doći do Medtruma koji je službeno registriran u BiH, ali i do konkurentnih senzora kao što su Libre ili Dexcom! Libre je trenutno najjednostavnije kupiti u Austriji, Italiji, Njemačkoj i Francuskoj, a očekuje se slobodna prodaja i u Hrvatskoj. Dexcom je pak moguće nabaviti npr. u Sloveniji (Roche Slo) i Češkoj (tvrtka Aimport).

Kako se to dogodilo?
Kao što znamo iz članka „Parlament Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio inicijativu „Za život s manje boli”!“, na samom vrhu ove države se dogodila fantastična stvar, ali ipak su negdje zeznuli. Konkretno, finalno uvođenje senzora na liste pomagala je „spušteno“ na kantone bez ikakvih rokova i kazni ako se ogluše. To nije neka sreća, jer će se udruge, pacijenti, liječnici, političari i mediji morati dalje boriti za prava oboljelih u svakom kantonu zasebno.


Kako to da su baš Hercegovci i „Neretvanci“ prvi?! 🙂  🙂
Da me netko pitao koji kanton će prvi probiti led, odgovorio bih mu baš „Hercegovačko-neretvanski“. Naime, uoči predavanja „Nove tehnologije u životu s dijabetesom“ osobno sam upoznao ekipu koja stoji iza Mostarske udruge Insula. Riječ je o jednima od začetnika inicijative „Za život s manje boli“ u BiH! Vrlo dobro znam da njihova komunikacija s kantonalnim zdravstvenim osiguranjem mora i treba biti svijetli primjer svim ostalim udrugama osoba s dijabetesom! Riječ je o obostranoj komunikaciji, iznošenju kvalitetnih argumenata i međusobnom uvažavanju obiju strana! Rezultat očigledno neće izostati – prvi u BiH! 🙂 Nešto o udruzi Insula i projektu edukacije i osnaživanja pročitajte u tekstu: Iglom preko granice – Mostar i udruga Insula.

Tko će imati pravo na senzore?
Iz službenog priopćenja je sasvim jasno da će šape na senzore, osim djece, moći staviti i osobe iznad 18 godina! Djeca ne bi trebala imati nikakvih problema ni ograničenja, a kod odraslih se očekuju određene prepreke kako kratkoročni troškovi senzora ne bi eksplodirali, no vjerujemo i nadamo se da će ih odrasle, motivirane i educirane osobe s dijabetesom uspjeti prijeći. Kolika će biti maksimalna priznata cijena senzora i transmitera i hoće li odraslima kao i djeci biti 100% refundirani - ostaje još za saznati.

Vjerujemo da će se uskoro ove informacije službeno potvrditi te da će potom biti dostupno puno više službenih detalja. Nakon toga, ovaj prvi uspjeh bi morao biti početak domino efekta i ogromna inspiracija udrugama u ostalim kantonima za "Život s manje boli!". 

Iskrene čestitke svima koji su doprinjeli da se dođe do ove točke i
sretno nam bilo 🙂

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: