Davor Skeledžija

Sve za jednog psa… I njegov dijabetes

31/12/2018

Na ovom ste portalu imali prilike čitati o različitim humanitarnim projektima. Najveći je Insulin for life uglavnom namijenjen za siromašnu Afriku, pomagali smo jednoj slijepoj doseljenici u Hrvatsku, jednom fantastičnom dečku, itd.

Do sada smo pomagali i apelirali za pomoć ljudima i odaziv je bio sjajan. Kada pročitate ovu nevjerojatnu priču, shvatit ćete da opet radimo isto – pomažemo nevjerojatnom ljudskom biću, ali i njezinom psu…

Početak
Lara je živjela kao pas čuvar u automehaničarskom dvorištu na istoku Zagreba, zanemareno, jadno i bijedno. Dobila je dijabetes i gazda je odlučio ono što je bilo za očekivati – riješiti je se. Dobila je bolest od koje bolujemo svi mi i postala je suvišna. Koliko ste se vi puta osjećali suvišnima? Sljedeća je stanica za Laru trebala biti azil za pse, a potom uspavljivanje zbog prilično zeznute kronične bolesti od koje se nekad brzo umiralo − dijabetesa.

Srce veliko ko' Hrvatska
Što mislite tko je spasio život Lari?
Kako to u životu bude − podstanarka bez stalnih prihoda – Veronika.

Ova mlada djevojka koja je o dijabetesu donedavno znala koliko mi o teoriji velikog praska sada se snalazi kako zna i umije. Pokušava doći do inzulina (NovoMix30), šprica i trakica za mjerenje glukoze u krvi (Contour Next ili Arkray). Kako nesreća nikada ne dolazi sama, ova prekrasna kujica je od nereguliranog dijabetesa dobila mrenu na oba oka pa je trebalo novaca za vraćanje vida – i to je riješeno. Sada neko vrijeme trebaju i kapi za oči, a od njih pak šećeri divljaju.

Što je to humanost ili čovječnost?
Kamo god se osvrnuli u potrazi za definicijom humanosti, uglavnom ćete naći da se „humanost odnosi na sreću i dobrobit pojedinca i društva“, odnosno ljudi. Stoga, ako smatrate da „džukeli s dijabetesom“ nema smisla pomagati, možda ćete se složiti s time da ima smisla pomoći njezinom čovjeku, u ovom slučaju Veroniki.

Veronika sama nema stabilan život, ali čini sve što zna i umije za jednog psa i njegov dijabetes. Životinju za koju mnogi smatraju da nam može biti bolji prijatelj od čovjeka.

Kako pomoći Veroniki i njezinom psu s dijabetesom?
Zbog vlastite situacije, njezina najveća želja i prioritet su pronaći dobar dom ovom posebnom psu. Budući da je jedno dijete s dijabetesom prije nekoliko godina iznimno teško našlo novu obitelj, sa psom će biti možda i teže. Ali, sve je moguće! Raspitajte se malo. Veroniku možete kontaktirati putem njezinog Facebook profila.

Ako, kao i ja, nećete udomljavati bolesne pse s dijabetesom i dalje možete pomoći. Nabavite koju trakicu, lancetu, špricu, inzulin, novac, hranu za ovog prekrasnog psa, poklon-bon u pet shopu – bilo što. Budite humani i pomozite čovjeku u njegovoj borbi, pa bila to borba „samo“ za jednog psa i njegov dijabetes. Naravno, opcija da uzmete nešto što vam HZZO financira i odnesete Lari baš i nije nešto. Ima i drugih načina.

Da ne ispadne da samo žicam
Pokušao sam biti kreativan i koristan. Otišao sam u Bontech i uzeo kutiju trakica na koje imamo pravo dok čekamo Libre senzore te ih odnio Veroniki zajedno s prikladnim aparatićem za mjerenje šećera u krvi. Lara od sada, osim Ascensia/Bayer i Arkray trakicama, može mjeriti šećer u krvi i Abbott trakicama!

Draga Veronika, oboje imamo nekog s dijabetesom koga jako volimo. 🙂

A ovaj prilog iskoristi najbolje što znaš i umiješ:

Veronikin ZABA IBAN za lakši copy/paste: HR8223600003218137436

U ime nas koji stvaramo portal naInzulinu − sve najbolje u 2019. želimo tebi, tvom prekrasnom psu s dijabetesom i svim ljudima dobre volje!

Znam da nisam prvi, a od srca se nadam ni zadnji koji je pomogao. Je li tako dragi čitatelji ovog besplatnog portala? 🙂

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: