Gost autor

Novosti oko inkluzivnog dodatka za osobe s dijabetesom

06/01/2024

Objavljujemo dvije friške informacije vezano za ostvarivanje prava na inkluzivni dodatak za osobe s dijabetesom:

Obavijest o ostvarivanju prava na inkluzivni dodatak za postojeće korisnike

Postojeći korisnici osobne invalidnine, doplatka za pomoć i njegu, novčane pomoći za nezaposlene osobe s invaliditetom, te prava na doplatak za djecu koji se priznaje na temelju oštećenja zdravlja, težeg ili teškog invaliditeta djeteta ne moraju podnositi zahtjeve za priznavanje prava na inkluzivni dodatak, jer će pravo na inkluzivni dodatak biti preispitano u područnim uredima Hrvatskog zavoda za socijalni rad po službenoj dužnosti.

Također, obavještavamo sve koji su do 31.12.2023. godine podnijeli zahtjeve za priznavanje gore navedenih prava u do tada nadležne institucije, a  koja će sada biti objedinjena u inkluzivnom dodatku, da ne moraju podnositi novi zahtjev za priznavanje prava na inkluzivni dodatak.

Zahtjev za priznavanje prava na inkluzivni dodatak područnim uredima Hrvatskog zavoda za socijalni rad podnose samo novi korisnici koji do sada nisu ostvarivali gore navedena prava niti su podnijeli zahtjev.

Izvor:
https://socskrb.hr/novosti/obavijest-o-ostvarivanju-prava-na-inkluzivni-dodatak-za-postojece-korisnike/

Kontinuitet ostvarenih prava

  • Do priznavanja inkluzivnog dodatka, sva ostvarena prava i dalje se ostvaruju.
  • Za sve trenutne korisnike prava postupak za inkluzivni dodatak provodit će se do kraja 2024. po službenoj dužnosti, a nakon priznanja inkluzivnog dodatka bit će im isplaćena razlika od datuma stupanja Zakona na snagu (1. siječnja 2024.)
  • Novim korisnicima prava će se priznati od datuma predaje zahtjeva.

Izvor:
https://vlada.gov.hr/UserDocsImages/Vijesti/2023/Listopad/

Paša Muharemagić-Selimbegović


Još iz kategorije Advocacy: