Davor Skeledžija

Krenula slobodna prodaja Libre senzora u Hrvatskoj!

15/05/2020

Svanuo je i taj dan! U Bontecha je putem internetske trgovine moguće naručiti Libre čitač i senzore na bilo koju adresu u Republici Hrvatskoj! Plaćanje je moguće svim popularnim kreditnim karticama, a dostava je besplatna i osigurana! 😊 Zbog različitih ograničenja dostava je moguća samo na adrese u Republici Hrvatskoj i to maksimalno 6 senzora po cijeni od 459kn/kom, a odnedavno je senzore moguće kupiti i direktno u poslovnici.

Poveznica na internetsku trgovinu je: https://bontech.hr/trgovina/, a raspored poslovnica sa adresama, telefonom i slično je ovdje.

Ovo je veliki dan za sve osobe na inzulinu u Republici Hrvatskoj koje imaju dijabetes tip 2 pa nemaju pravo na Libre preko HZZO-a. Sada ga barem mogu kupiti – bolje išta, nego ništa.


Ono što me posebno veseli su naši susjedi. Održao sam brojna predavanja u BiH, posjetio udruge i kampove u Srbiji i Crnoj Gori, a jedno od najčešćih pitanja bilo je – „Zašto Abbott neće da prodaje Libre barem u Hrvatskoj?“. Moram li spominjati da su, usprkos njihovoj lošoj ekonomskoj situaciji, skoro sva djeca na rukama imala senzore.

Ponovimo – upravo je krenula slobodna prodaja Librea putem webshopa u Republici Hrvatskoj! Iako pomagala ne možete naručivati preko granice, skoro svi imate nekoga u Hrvatskoj tko ih može naručiti na kućnu adresu i preuzeti pa proslijediti dalje. Nije savršeno, ali je puno bolje nego prije.

Zbog privatnih interesa i profita ljekarni sve bi ovo moglo pasti u vodu!

Dragi Hrvati, Bošnjaci, Srbi, Makedonci.. – ovo se neizravno tiče i svih vas. Najrazličitije udruge ljekarnika u Republici Hrvatskoj pokrenule su se s ultimativnim ciljem – povratak Hrvatske u kameno doba i zabrana isporuke pomagala dostavom na kućnu adresu. Prvo su udarili na nas, osiguranike HZZOa, a svi ostali su sljedeći. Kako to često bude, oni su pronašli lijepe argumente za zabrane, ali onih pravih i iskrenih – nemaju.

Nisu im bitne inicijative i apeli brojnih udruga i pacijenata, nije im bitan napredan Zakon RH, ni činjenica da je dostava pomagala normalna stvar u drugim zemljama EU. Njima je važno da čak i bolesni i nepokretni što više dolaze u ljekarne jer će možda na još nešto potrošiti svoj novac.

Nije im bitno ni što im se ovim napretkom ne nameće isporuka pomagala na kućnu adresu. Samo tražimo da to bude mogućnost koju mogu, ali i ne moraju uvesti. Ako ne žele, postoji tko hoće.

Ignoriraju činjenicu da se lijekovi, za razliku od pomagala, ne smiju isporučivati na kućnu adresu i da ćemo, ma koliko bolesni i nemoćni bili – i dalje morati nalaziti načine preuzimanja svojih lijekova u ljekarnama. Osim toga, većina zdravih i pokretnih pacijenata će čak i pomagala nastaviti podizati na isti način kao i do sada jer ne žele čekati poštara.

Što možete učiniti odmah sada?
Ako Vam se ne sviđa ovakva sudbina, zabrane i ideja unazađivanja društva u kojem živimo, što prije pošaljite e-mail na [email protected] i tražite da opciju privremene dostave pomagala na kućnu adresu – učine trajnom! Ako profesionalne lobističke grupe mogu raditi u svom interesu, možemo i mi pacijenti u svom. Zar ne bi pacijenti trebali biti u središtu zdravstvenog sustava?

Mi, koji smo dugi niz godina naručivali medicinsku opremu poštom iz daleke Njemačke i Velike Britanije, vrlo dobro znamo da je ovaj način isporuke siguran i dobar, stoga ne želimo tuđu „lažnu“ brigu.

Zaključak
Iskrene čestitke Abbottu i Bontechu što su se i oni odvažili učiniti ovaj veliki korak. Nisu prvi, Mediligo već dugi niz godina ima svoju internetsku trgovinu za potrošni materijal za inzulinsku pumpu i sigurno dostavlja na kućnu adresu sukladno zakonu RH.  Trenutno takvu mogućnost nudi i veliki Medilab ONE za Contour/Bayer trakice.

Iako su privatni interesi ljekarni sasvim legitimni i naša težnja za više opcija i povećanu kvalitetu života - je još legitimnija. Preostaje nam važan cilj da privremenu mogućnost isporuke pomagala na kućnu adresu učinimo trajnom. Van svake pameti je da, kada platite pomagalo iz svog džepa – smijete imati dostavu na kućnu adresu, a ako ga financirate preko HZZO-a – onda ne može. Ako ova zabrana prođe, uvjeren sam da će uskoro uslijediti kompletna zabrana isporuke pomagala na kućnu adresu i ljekarne će biti sretne.

Koji su sve savezi, koalicije i udruge podržali inicijativu dostave na kućnu adresu i još puno toga možete pronaći u članku: HZZO dozvolio dostavu na kućnu adresu!

Sretno nam bilo!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: