Davor Skeledžija

Imate osobnu vozačku dozvolu ili su vam oteli profesionalnu? Važne novosti! 😊

28/06/2023

Ako imate dijabetes i osobnu vozačku dozvolu imate određenog razloga za zadovoljstvo trenutnim stanjem, a vjerojatno će biti još bolje!

Što se profesionalne vozačke tiče, ako ste na inzulinu i niste uspjeli naći način kako da prekršite aktualni diskriminatorni pravilnik – ostali ste bez nje! No, uskoro biste mogli otvoriti šampanjac.

Izvrsne promjene su na vidiku za sve jer je Europska komisija donijela vrlo pozitivne prijedloge za izmjene nacionalnih regulativa zemalja članica, a iz pouzdanih izvora doznajemo da je naš zakonodavac praktički završio novi pravilnik gdje bi ponešto moglo ugledati svjetlo dana. Uskoro bismo ga trebali dobiti na uvid u obliku „savjetovanja sa zainteresiranom javnošću!

Krenimo s osobnim vozačkim dozvolama

Situacija je već danas relativno prihvatljiva, možete dobiti produljenje vozačke najviše do 5 godina što nije bajno, ali nije ni totalna katastrofa.

Problem koji nije tema ovog teksta, ali koji postoji jest činjenica da za vozačku dozvolu ne smijete imati jake ponavljajuće hipoglikemije, a za ostvariti pravo na senzore morate imati klasične nejake hipoglikemije. To samo po sebi ne bi bio problem kada ne bi postojala jedna mala grupa „doktora neznalica“ koji pojma nemaju o razlikama između jakih i ponavljajućih hipoglikemija te onih blagih i „uobičajenih“ koje su dovoljne za ostvariti pravo na senzore. O tome drugom prilikom.

Maksimalni period bi se mogao produžiti s 5 na 10 godina!

Ako imate dijabetes ovisan o inzulinu i osobnu vozačku dozvolu te odete u Medicinu rada koja se drži pravila, maksimalni period za koji u ovom trenutku smijete dobiti produljenje vozačke dozvole je 5 godina.

Ako/kad se usvoji novi prijedlog iz EU, maksimalni period za vozače grupe 1 (osobna vozačka dozvola)  iznosit će 10 godina! 😊

Ako ste ljubitelji dijabetičke tehnologije, ova bi vas educirana preporuka iz EU mogla oduševiti:

Iskoristite razvoj "dijabetičke tehnologije!"

Iskoristite razvoj "dijabetičke tehnologije!"

Profesionalna vozačka dozvola – ispravljanje višegodišnje diskriminacije i sramote

Ono što se prije nekoliko godina dogodilo profesionalnim vozačima ovisnim o inzulinu jest jedan od najgorih primjera progona i diskriminacije u modernoj Hrvatskoj.

Zakonodavac je odlučio da ih je sve, neovisno o kvaliteti regulacije dijabetesa, potrebno diskriminirati. Svim tim ljudima je jednim potezom pera oduzeto pravo na bilo koju kategoriju profesionalne vozačke dozvole!

Brojne osobne tragedije tih ljudi i njihovih obitelji nikoga nisu zanimale, donosioce aktualnog pravilnika nije zanimao ni broj prometnih nesreća koje su uzrokovali profesionalni vozači na inzulinu jer ih najvjerojatnije uopće nije bilo.

Jadnim su ljudima, često potpuno neinformiranim, Medicine rada jednom po jednom otimale profesionalnu vozačku dozvolu zbog novog pravilnika koji je donio neki neuki i nezainteresirani uhljeb.

Novi prijedlog iz EU donosi mogućnost da se osobama s dijabetesom vrati i profesionalna vozačka dozvola!

Ovo su trenutno dostupni detalji:

Detaljnija specifikacija kategorija profesionalnih vozača koji bi smjeli imati dijabetes ovisan o inzulinu bila bi prepuštena svakoj pojedinačnoj državi.

Kada očekujemo pozitivne promjene u Hrvatskoj? Vrlo brzo

Na mrežnim stranicama Ministarstva zdravstva moguće je doznati da je formirana posebna skupina za izradu nacrta prijedloga pravilnika bla bla, u ovom sastavu:

Ono što je u kuloarima još moguće saznati jest da je spomenuta radna skupina završila svoj posao i napravila nacrt prijedloga pravilnika koji je trenutno na stolu ministra zdravstva Vilija Beroša!

Nakon što ga ministar potpiše, bit će održano javno savjetovanje u kojem možemo svi sudjelovati, pregledati predložene promjene i dati svoje primjedbe i sugestije. Ako bude po planu, sve bi se trebalo odviti još ove 2023. godine!

Kome se mrači pred očima

Kritičari će reći da „normalnim“ zemljama Europske unije nije trebao ovakav „poguranac“ iz EU kako bi prestale diskriminirati osobe na inzulinu, štoviše u mnogim "normalnim" zemljama takve nepotrebne i potpune diskriminacije vlastitih građana nije ni bilo. Kritičarima ćemo odgovoriti da su brojne „normalne“ zemlje EU provodile iznimno sulude mjere za vrijeme pandemije dok istovremeno brojne od tih suludih mjera u Hrvatskoj ili nisu zaživjele ili se nikad nisu dogodile. Prema tome, nismo baš uvijek ponizni europski sluge bez ikakvog vlastitog stava i osjećaja za vlastitu vrijednost.

Zaključak

Ostaje nam još za vidjeti koliko je radna skupina upoznata s napredcima u liječenju dijabetičke tehnologije. Mi znamo da su u Hrvatskoj dostupni moderni inzulini koji smanjuju šanse za hipoglikemiju i naravno moderni senzori za kontinuirano mjerenje glukoze s alarmima koji su dostupni svim tip 1 dijabetičarima.

O tome smo razmijenili poprilično mailova s doktorom Tomislavom Furlanom članom spomenute radne skupine koji dolazi iz Medicine rada, dakle najvažnijom osobom za ovu našu temu. Vidjet ćemo koliko toga je istražio, provjerio i naučio. Među ostalim, informiran je da u SAD-u osobe s tip 1 dijabetesom mogu pilotirati komercijalnim zrakoplovima, ali da se niti ne nadamo takvom napretku u Republici Hrvatskoj.

Nadalje, ako pažljivo pročitate njegovu izjavu za 24sata, primijetit ćete da je dao određen doprinos raščišćavanju nereda u obiteljskoj medicini vezano za diskriminaciju djece pri upisu u srednju medicinsku školu o čemu je puno riječi bilo i na ovom portalu.

Najvažnije je biti svjestan da ćemo se svi moći uključiti u raspravu kada prijedlog oko vozačkih dozvola izađe na svjetlo dana putem eSavjetovanja. Moći ćemo uložiti svoje prigovore, prijedloge, argumente i pohvale, te možda utjecati na finalnu verziju pravilnika.

Neovisno o tome tko je zaslužan za ovo što se događa, EU ili naša radna skupina, mislim da možemo vjerovati neslužbenim informacijama da će biti bolje nego što je bilo! 😊

Sretno nam bilo!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: