Davor Skeledžija

HZZO: Smijete li prijeći s jednog senzora na drugi? - Da

30/11/2023

Senzori za bezbolno mjerenje glukoze vrlo su posebna tehnologija koja često izaziva velike podjele i unutar same dijabetičke zajednice. Jedni su oduševljeni "proizvođačem A", dok drugi smatraju da je riječ o toliko lošem senzoru da nikada nije smio dobiti dozvolu za izlazak na tržište. Istovremeno im je senzor "proizvođača B" savršeno precizan, nemaju problema s neispravnim senzorima itd. Nisu to "plaćenici industrije", već uistinu postoje toliko različita iskustva zbog čega baš svaki senzor ima svoje ozbiljne "hejtere" i "obožavatelje" o čemu smo već pisali.

Proizvođači i distributeri preko HZZO-a žele "prisiliti" pacijente da koriste njihove senzore?

To je mit.  Ako niste zadovoljni sa senzorima "proizvođača A", najčešće kao pacijent radite dvije stvari:
1) pljujete po senzoru na društvenim mrežama
2) često zovete podršku, reklamirate senzore itd.

Riječ je o sasvim logičnim i očekivanim postupcima kojih su svjesni i proizvođači, to su ujedno i razlozi zbog kojih će vas radije poslati konkurenciji umjesto da im trošite reklamacijske senzore i ugrožavate reputaciju koja im je (srećom) jako važna.

Što kaže HZZO?

Šta god tko mislio, HZZO je isto svjestan da je najskuplji i najgori mogući scenarij da pacijent koristi senzor koji mu dokazano ne odgovara. Postoji famozni "rok uporabe pomagala" koji označava koliko konkretno pomagalo morate koristiti prije nego što ostvarite pravo na isto novo pomagalo i često se krivo tumači.

No, u službenom dopisu HZZO-a koji objavljujemo u nastavku,  jasno se vidi da fokus mora biti na roku od 3 mjeseca koji se odnosi na senzore! Riječ je o vrlo logičnom HZZO-ovom odgovoru u interesu osiguranika.

Napomenimo još da bi donji dopis iz HZZO-a mogao biti malo jasniji; no zadnja rečenica govori sve. Primila ga je specijalistica obiteljske medicine koja usput ima dijabetes i savršeno razumije problematiku:

Poštovana,

Izabrani doktor kao nadležni doktor može propisati novi odašiljač i senzore sa Osnovne liste pomagala osiguranim osobama koje su prethodno opskrbljene uređajem za neograničeno skeniranje glukoze u međustaničnoj tekućini FreeStyle Libre i pripadajućim senzorima, ukoliko ispunjavanju pripadajuću indikaciju za primjenu predmetnih pomagala, ali tek nakon isteka roka prethodno propisane tromjesečne količine senzora FreeStyle Libre.

S poštovanjem,
HZZO.

S obzirom da je upit bio takav, gornji odgovor se odnosi na Libre, ali ovo pravilo je vezano za bilo koji drugi senzor.

Ako gornji dopis djeluje neuvjerljivo, u nastavku je članak objavljen u uglednom stručnom časopisu udruge KoHom, a koji je poslan uz osobnu suglasnost ravnatelja HZZO-a Luciana Vukelića:

Da, opet je malo nejasno, ali obratite pažnju na dio gdje piše da je potrebno uzeti u obzir "propisani rok uporabe SENZORA"

Da, opet je malo nejasno, ali obratite pažnju na dio gdje piše da je potrebno uzeti u obzir "propisani rok uporabe SENZORA"

Što kažu dijabetolozi i specijalisti obiteljske medicine?

Jedan od najboljih dijabetologa iz klinike Vuk Vrhovac naglašava da je jedan od objektivnih i legitimnih razloga za prijelaz s jednog proizvođača senzora na drugi - i alergija ili iritacija na ljepilo. Također dodaje da on nikada nije imao problema s kolegama obiteljskim liječnicima kojima je poslao preporuku za svog pacijenta tražeći promjenu senzora.

Što se liječnika obiteljske medicine tiče, oni različito tumače HZZO-ove indikacije pa ima i fantastičnih i užasnih iskustava. Kod jednih sve može, a kod drugih ništa. Ipak, tko bi im zamjerio budući da čak i različiti kontrolori HZZO-a različito tumače iste HZZO-ove indikacije, a kazne nisu male.

Zaključak

Ukoliko ste digli bilo koje pomagalo za koje se ispostavilo da vam ne odgovara i ako se dijabetolog slaže s time, tražite ga da to i napiše u povijesti bolesti. Potom s papirom u rukama inzistirajte kod specijaliste obiteljske medicine na doznaci za drugi senzor.

Kao i uvijek do sada, hoćete li i kada ostvariti svoje pravo najviše ovisi o vama, o vašoj upornosti i informiranosti. Koristite argumente s portala naInzulinu.com za uspješniji i bolji život s dijabetesom.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: