HZZO je odgovorio! – pojašnjenje

Hvala vama, osobama na inzulinu, obiteljima, prijateljima i podržavateljima – koji ste pisali institucijama! Vi koji niste – nemojte oklijevati, upute su ovdje, ako ne znate o čemu se radi također pročitajte. Neki su već dobili i HZZO-ov birokratski i beskoristan odgovor. Dio nas je bio pozitivan i očekivao obećavajući ili barem konkretniji odgovor nacionalnog osiguravatelja, stoga je potrebno neke stvari razjasniti. Prosječan čovjek možda nije u stanju ni pročitati i procesirati četiri strane suhoparnog teksta, barem ja nisam, ali sam se ovaj put potrudio. Da bismo ostali u toku, potrudite se i vi pročitati ovo pojašnjenje:

Primatelji dopisa
Barem verzije koju smo i mi zaprimili su: Predsjednica Republike Hrvatske, Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo zdravstva, te Zagrebačko dijabetičko društvo. Nismo jedini i sami, s problemom za kojeg nitko ne zna. Trudimo se, borimo se i to se čuje. Imamo pravo na borbu protiv nepravde.

Pacijenti – obraćajte se svome izabranom doktoru za sve što vam je potrebno
Vi pacijenti se obraćajte izabranom doktoru ili specijalisti, nemojte gnjaviti nas – HZZO. Odustanimo od sebe, svog života i zdravlja zato što su nas to lijepo zamolili. Oni će dotle u sjeni nesmetano dalje obezvređivati zdravstveni sustav. A odluke koje su ključne i eventualno pozitivne za vas – će donositi mjesecima ili godinama i to za minimalne grupe osiguranika. Treba li uopće reći da pacijenti ne mogu dobiti od doktora sve što im je potrebno? Mnogi su osiguranici konačno, uslijed kontinuiranih i intenzivnih gubitaka prava u sklopu zdravstvenog osiguranja, odlučili ne prihvatiti zakon „žali se upravi vodovoda, ne može se tu ništa“ i napravit barem nešto.

Za dolazak novih lijekova i pomagala u obzir se uzima mišljenje struke
Teška neistina. Najfriškiji primjer je lijek Victosa za tip 2 dijabetes. Da biste ostvarili pravo na njega, trebate zadovoljiti stroge kriterije, npr. prilično visok BMI. To im nije više dovoljno i sada su uveli ogromnu doplatu za lijek koji većinom koriste umirovljenici. Struka se ovdje stvarno digla na noge i prije i poslije donošenja ove uredbe. HZZO ne samo da je bio kontra struke, već i kontra samog sebe. Jer da bi uveli doplatu, istovremeno moraju imati na HZZO besplatnoj A listi generički ili drugi lijek s istim utjecajem. U ovom slučaju ga nemaju jer samo Victosa utječe i na kardiovaskularna oštećenja, koja su vodeći uzrok smrtnosti u osoba s dijabetesom. Rezultat vjerojatno znate: Victosa se i dalje (previše) naplaćuje penzionerima.

Kako bi se osigurala „transparentnost“ HZZO ima „neovisna“ Povjerenstva
Siva eminencija HZZO-a uz pomoć nadležnog Ministarstva potpuno netransparentno, samoinicijativno i bez obrazloženja imenuje i smjenjuje „neovisna“ povjerenstva – kada im se prohtije i koliko često im se prohtije. Uoči ključne odluke o bezbolnim pomagalima za dijabetes su tako izbacili jedine neovisne članove POMTP povjerenstva. Da, više niti jedan član nije neovisan, OVISNI SU o zdravstvenom sustavu – od njega doslovce žive, tj. primaju plaću. Koliko će biti efikasni da se u tako zavisnom položaju bore za naša prava? Ipak, iznimno je korektno što je HZZO prestao ponavljati da izbacivanje neovisnih članova vezanih za dijabetes nema veze s predstojećom odlukom o bezbolnim pomagalima za dijabetes. To je stvarno apsurdno i beskorisno jer im nitko ne vjeruje.

HZZO je obavezan provesti postupak usklađivanja pomagala
Još jedna neistina. Ako je tako zašto onda prošle godine to „usklađivanje“ nije napravljeno? Odgovor je jednostavan: zato što je sam Ministar tražio da se to ne napravi dok se ne donese novi i pošteniji pravilnik usklađen s Europskom Unijom. Rezultat vjerojatno znate: novi pravilnik vrijedni zaposlenici naših institucija nisu napravili, niti itko zna kada će ga napraviti. Cijene su naravno „usklađene“ prema starom pravilniku – čitaj srušene.

Preuzeto s web stranica HZZO-a

Nije u redu da radimo pritisak na članove Povjerenstva 🙂 🙂
Ovo je posebna poslastica!  Jedini koji oduvijek radi netransparentan pritisak na Povjerenstvo je siva eminencija – bezimeni sustav. To će pored mene potvrditi barem još dva bivša člana. Sada kada netko drugi pokušava napraviti kontra-pritisak kako loša odluka ipak ne bi bila donesena, onda su u čudu, loše se osjećaju i traže da se to ne radi. Ne bi li se i vi jednako loše osjećali i isto tražili da ste na njihovom mjestu? 🙂

Također moramo nekako dati do znanja članovima POMTP Povjerenstva da će HZZO posljedice loše odluke svaliti javno upravo na „neovisno Povjerenstvo“ i da im to neće biti prvi put. Da, mi uistinu radimo pritisak! Mi trebamo raditi pritisak iako misle da smo slabiji. Nema nitko drugi tko će ga obaviti umjesto nas!

Radimo pritisak da se uvaže mišljenja hrvatske liječničke struke koja su tražena i dobivena. Oni bi da se zbog toga osjećamo loše.

Tražimo da se jaz između djece i odraslih na intenziviranoj terapiji injekcijama inzulina dodatno ne produbljuje! Djeca s dijabetesom kada navrše 18 gube pravo na trećinu trakica i lanceta za krv! Sada ne bi uopće trebala ni ostvariti pravo na bezbolno mjerenje glukoze s navršenih 18!? Nemojte misliti da ćemo kasnije to lako promijeniti!

Kažu da je sve to neistinita i neprovjerena informacija? – Naravno da nije, ali uskoro ćemo vidjeti, 27.3.2018. je još jedna sjednica Povjerenstva. Dao Bog da barem ovaj puta ipak govore istinu…

Radimo i pritisak da se predstavnici pacijenta ne izbacuju iz Povjerenstava! Tražimo da ih se u još većem broju uključi!

Tražimo da prestanete devastirati hrvatski zdravstveni sustav jer vam ga nije „ćaća ostavio u amanet“. I moramo nastaviti, jer nam u protivnom slijedi daljnja degradacija zdravstvenog sustava. Tko si može dozvoliti da baš ništa ne pokuša da to spriječi? Zdravi ili bolesni? Ako još niste dali svoj doprinos, ima još malo vremena – prijedlog je ovdje, a svaka kreativnost je dobrodošla.

Sretno nam bilo

Kako bi sve bilo maksimalno transparentno, ovdje je dostupan i originalni dopis, remekdjelo hrvatskog zdravstva HZZO_odgovor


Još iz kategorije Advocacy: