Davor Skeledžija

VAŽNE novosti oko Inicijative za Život s manje boli

09/03/2018

Prije dosta mjeseci ste potpisali peticiju „Za život s manje boli“ u kojoj ste tražili od HZZO-a i neovisnog povjerenstva da učine sve što je u njihovoj moći kako bi njihovi osiguranici na inzulinu što prije ostvarili pristup revolucionarnoj tehnologiji za bezbolno mjerenje glukoze.

Proces je od tada tekao vrlo polako kako to HZZO inače i radi, prikupljana su stručna mišljenja, dogovarani detalji, a donošenje mišljenja je nadležno POMTP povjerenstvo odgađalo iz sjednice u sjednicu. Tako spor proces je bilo teško promatrati, ali je bio donekle korektan, iako nevjerojatno spor. No, kako se vrijeme donošenja konačne odluke približavalo i pristizala pozitivna stručna mišljenja, HZZO se odlučio na prljavu igru. Sada, pri samom vrhuncu donošenja odluke o revolucionarnoj tehnologiji za dijabetes iz Povjerenstva su izbacili upravo osobe povezane s dijabetesom. Riječ je o neovisnom dijabetologu dr. Nikici Caru, bivšem ravnatelju Referentnog centra za dijabetes Vuk Vrhovac i prof. Davoru Bučeviću, osobi s dijabetesom i vrlo uglednom višegodišnjem predsjedniku Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga. Drugim riječima, pacijenti više nemaju svog predstavnika ni u jednom povjerenstvu Nacionalnog osiguravatelja! Odluku je potvrdilo Upravno vijeće HZZO-a pod točkom „razno“ (dakle nenajavljeno), bez ikakve rasprave niti dane prilike ovim cijenjenim ljudima da se brane.

 

Nakon što je izvršen ovaj nepravedni i netransparentni potez bez presedana, HZZO nam je pripremio novi udarac koji će zahvaljujući izbacivanju osoba vezanih za dijabetes puno lakše provesti. Iz krugova bliskih HZZO-u procurila je informacija da bezbolno kontinuirano mjerenje glukoze planiraju odobriti minimalnom broju osoba na inzulinu kao što su trudnice i oni ispod 18 godina. Riječ je o sveukupno manje od 2.000 realnih korisnika ove tehnologije, što je iznimno malo pacijenata! Kada/ako ta katastrofalna odluka bude donesena, još će se više produbiti ogromne razlike između prava osoba ispod i iznad 18 godina koja već danas postoje; a tu nepravdu će biti nevjerojatno teško ispraviti. Za osamnaesti rođendan se mladima već danas drastično reže broj trakica za krv za skoro 1/3 , a po friškoj ideji će izgubiti i sva prava na bezbolno mjerenje glukoze! Kako će se tako loša odluka reflektirati i na samu dostupnost ovih svjetski iznimno popularnih proizvoda u Hrvatskoj, a za kojima vlada velika svjetska potražnja, teško je procijeniti, no sigurno ne dobro.

Stručno društvo za dijabetes, kao i referentni centar za dijabetes Vuk Vrhovac su se vrlo pozitivno izjasnili o ovoj tehnologiji i postavili uvjete/indikacije koje su neusporedivo korektnije od potpune zabrane za odrasle koja je u planu HZZO-a. Nacionalni osiguravatelj ih sada planira potpuno ignorirati, a to je nedopustivo! Posebno u vrijeme kada je HZZO napravio brojne uštede i uskrate osobama s dijabetesom u Republici Hrvatskoj. Plan da nas prvo učine bolesnima ograničavajući pristup kvalitetnim pomagalima, pa nas onda liječe financirajući skupe dijalize, amputacije i slično – je nešto čemu se svi zajedno trebamo oduprijeti! Stoga je jako važno u što većem broju poručiti akterima ove zavjere da je to što rade loše i neopravdano prema osobama s dijabetesom kao i zdravstvenom proračunu  (skupi troškovi se mogu izbjeći i bezbolnim kontinuiranim mjerenjem).

Pošaljite im mišljenje koje bi trebalo biti:
1) pristojno iako su takvi kakvi jesu
2) argumentirano osobnim iskustvima ili tuđim rezultatima ili studijama

Mišljenje koje bi također ih trebalo podsjetiti:
1) da su plaćeni od nas, našim novcem i da moraju raditi u našem interesu, a ne protiv njega i protiv dijabetološke struke
2) da je svaka posljedica nereguliranog dijabetesa koji je mogao biti reguliran kontinuiranim i bezbolnim mjerenjem - neusporedivo skuplja od troška senzora. Troška za društvo, ekonomiju, obitelj i cjelokupno zdravlje nacije.
3) da je dolazak ove tehnologije podržala hrvatska javnost, brojne udruge, vrh hrvatske politike (Predsjednica, Premijer, Ministar financija, Ministarstvo zdravstva...), mediji, sami pacijenti koji bi trebali biti centar svega i mnogi drugi.
4) da je ovo najisplativije ulaganje u prevenciju koje su svima puna usta, osim onda kada treba nešto i napraviti

Ključni kontakti:
1) [email protected]
2) [email protected]

Bitni kontakti:
1) [email protected] (pravobranitelj)
2) [email protected]
3) [email protected]
4) [email protected]

i bilo koji drugi koji imate. 

Ukoliko im se u inboxu ne pojavi veliki broj vaših e-mailova, pakleni plan će biti puno lakše provesti, jer je u tom slučaju javnost ili nezainteresirana ili pojma nema što se događa. Više informacija o samoj Inicijativi potražite ovdje , detalje o proceduri ovdje i na brojnim drugim mjestima na portalu i drugim medijima. Ove upute možete poslati i svim svojim prijateljima kojima je stalo do Vas.

Za one kojima pisanje teže ide, u nastavku je prijedlog teksta koji može poslužiti za inspiraciju ili ga možete cijelog kopirati i poslati:

Poštovani zaposlenici HZZO-a,

Javljam se u ime velikog broja osoba na inzulinu koje smatraju da ključne osobe u HZZO-u loše i netransparentno rade svoj posao. Osoba koje smatraju da je netransparentno izbacivanje i ignoriranje pacijenata, te zanemarivanje mišljenja struke – neprihvatljvo u demokratskoj i punopravnoj članici Europske Unije!

Pozivam Vas da odustanete od ideje da revolucionarno bezbolno mjerenje glukoze onemogućite osobama na intenziviranoj terapiji inzulinom iznad 18 godina! Nije u redu da samo djeca i trudnice ostvare pravo na bezbolno kontinuirano mjerenje! Uštede koje su do sada napravljene u zdravstvu na naš račun su ogromne, a uštede koje se mogu postići zahvaljujući boljoj samokontroli dijabetesa i prevenciji komplikacija su još veće!

Pozivam Vas da uvažite mišljenje dijabetološke struke koje ste i sami službeno tražili, mišljenje koje i dalje vodi brigu o budžetu HZZO-a, ali barem određenim pacijentima iznad osamnaest godina omogućava pristup revolucionarnoj tehnologiji bezbolnog mjerenja glukoze.

Učiniti nas bolesnima onemogućavajući nam pristup suvremenoj tehnologiji, pa onda liječiti naše skupe komplikacije - nije i ne može biti etično i financijski isplativo. Također, tražim da se povuče nepravedno i netransparentno izbacivanje predstavnika pacijenata iz Povjerenstava Nacionalnog zdravstvenog osiguranja!

Sretno nam bilo

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: