Davor Skeledžija

HZZO će uvrstiti lijek glukagon bez igle Baqsimi na osnovnu listu lijekova!

28/10/2022

Iz izvora bliskih HZZO-u dobili smo na uvid službeni dnevni red sjednice Upravnog vijeća HZZO-a koje se sastaje u srijedu 2.11., a na kojem je jedna od točaka – glukagon na inhaliranje bez igle – Baqsimi!

Članovima Upravnog vijeća predloženo je uvrštenje glukagona na inhaliranje na osnovnu listu lijekova HZZO-a!

Upravno vijeće HZZO-a u pravilu prihvaća zahtjeve za uvrštenje koji su dobili preporuku nadležnog stručnog Povjerenstva za lijekove! Tu preporuku je dobio i Baqsimi.

Među osobama s dijabetesom i njihovim obiteljima postojao je strah da će HZZO prekršiti „Zakon o suzbijanju diskriminacije“ koji zabranjuje diskriminaciju po dobi te da će ovaj glukagon osigurati samo osobama ispod 18 godina. To se nije dogodilo! Pravo na Baqsimi će ostvarivati i mladi i stari 😀

U dnevnom redu sjednice Upravnog vijeća HZZO-a koje se sastaje 2. studenog 2022. eksplicitno stoji indikacija za dob za koju su napravljene kliničke studije proizvođača:
„RH08 (Baqsimi): Za liječenje teške hipoglikemije u odraslih, adolescenata i djece u dobi od 4 ili više godina sa šećernom bolešću.“

Riječ je o nastavku dobre prakse s kojom je HZZO pokazao da je lider među zemljama regije. Sve zemlje regije, osim Slovenije, i dalje se ponašaju kao da dijabetes nestaje u 18-oj godini te djeca gube značajan dio svojih prava nakon 18. rođendana. HZZO je već prije 4 godine sa senzorima za mjerenje glukoze, a sada i sa glukagonom bez igle, pokazao da se može puno bolje!

O revolucionarnom lijeku bez igle

Glukagon Baqsimi daje se samo u vrlo opasnim stanjima iznimno niskih vrijednosti glukoze u krvi. Takva stanja mogu usporiti kognitivni razvoj djece, a po život su opasna u svakoj životnoj dobi. Riječ je o značajnom unapređenju sigurnosti jer se ovaj moderni glukagon, umjesto iglom, sada daje unesrećenom dijabetičaru kroz nos putem male jednostavne pumpice slične onoj za astmatičare.

Do sada smo na raspolaganju imali otopinu koju je prvo trebalo promiješati i potom iglom uštrcati osobi u životnoj opasnosti. Zbog straha od igle, takav su glukagon često odbijali davati odgajatelji u vrtićima i nastavnici u školama, što je dodatno ugrožavalo sigurnost djece. Sada su svi ti problemi iza nas jer se glukagon bez igle daje na iznimno siguran i jednostavan način, a spašava život!

HZZO je tijekom proteklih godinu dana dva puta odbio uvrštenje ovog lijeka zbog visoke cijene, ali proizvođač nije odustao i značajno je snizio njegovu cijenu. Istovremeno je zadarska udruga dijabetičara Cukrići organizirala peticiju koja je prikupila skoro 50.000 potpisa za uvrštenje ovog novog lijeka.

Rezultat ove velike javnozdravstvene akcije u koju se uključila kompletna dijabetička zajednica, pacijenti, obitelji, dijabetolozi, čak i brojni političari – apsolutni je uspjeh!

Na ogromnoj podršci zahvaljujemo dijabetološkoj struci i brojnim hrvatskim medijima, te HZZO-u što je prihvatio brojne iznesene argumente te na osnovnu listu uvrštava ovaj inovativni i revolucionarni lijek.

Cijeli tijek ove javnozdravstvene akcije dostupan je na linku https://www.nainzulinu.com/tag/baqsimi/

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: