Davor Skeledžija

HALMED odredio najvišu cijenu Baqsimija - glukagona u spreju!

14/03/2021

Ako ste iz naslova zaključili da je HALMED napravio nešto loše - ne, nikako. No krenimo redom: još stignete potpisati peticiju koju je do sada potpisalo preko 6000 osoba, a upućena je tvrtki Lilly i HZZO-u. Ukratko, peticijom im se poručuje da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se dijabetičarima, nađu li se u komi opasnoj po život, osigurao lijek koji se, umjesto iglom, u organizam jednostavno unosi „inhaliranjem“.

Imamo glukagon za inhaliranje – Baqsimi!

Od HALMED-a smo dobili informaciju da su „odredili najvišu dozvoljenu cijenu lijeka“ Baqsimi u iznosu od 790 kn. Ako ste pročitali prošli tekst, onda znate da Baqsimi u Njemačkoj košta 896 kn, a u SAD-u 1775 kn - bravo, Hrvatska!

Zašto je ova informacija posebno važna?
Zato što je ovo ključan korak za pokretanje druge procedure koja je nama posebno zanimljiva, a riječ je o proceduri uvrštenja glukagona u spreju na HZZO-ovu listu lijekova!

Valja, dakle, očekivati da će uskoro na dnevnom redu HZZO-ova povjerenstva za lijekove osvanuti točka koju iščekuju brojne osobe s dijabetesom, a posebno njihovi roditelji. Ponovimo: svi uzimamo inzulin bez kojeg ne možemo živjeti, ali nuspojava inzulina može biti po život opasna hipoglikemija. Baqsimi je tu da nam pomogne, ali ovaj puta bez igle.

Stoga, ako već niste, još uvijek možete potpisati peticiju koja će uskoro biti upućena na prave adrese.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: