Davor Skeledžija

Diskriminacija djece s dijabetesom u trgovini IKEA?

13/11/2019

Majka djeteta s dijabetesom u zatvorenoj je Facebook grupi opisala potresno iskustvo, u kojemu tvrdi da je njezinu djetetu odbijen pristup u igraonicu trgovine IKEA u Hrvatskoj zbog dijabetesa. Da stvar bude bolja, dodaje da je u istoj igraonici bila više puta te da su zaposlenice uvijek bile vrlo zainteresirane i empatične. Nešto se promijenilo te su ovoga puta, prema pisanju majke, donijele čak i dokument koji je potkrepljivao njihovo odbijanje.

U utorak 12. 11. oko 16 h, dakle dva dana prije Svjetskog dana dijabetesa, poslali smo službeni upit u trgovinu IKEA kako bismo doznali i njihovu stranu priče i zatražili sporni dokument, ako postoji. Odgovor je došao u korektnom vremenu, ali na eksplicitno pitanje – postoji li sporni dokument – nema odgovora.

Nadamo se da je sve ovo veliki nesporazum ili barem prilika tvrtki IKEA da ispravi veliku pogrešku. Jer danas je to možda IKEA, a sutra bi to mogao biti netko drugi. Ako šutimo, suodgovorni smo i mi sami i naše obitelji.

Odgovor IKEA

Odgovor trgovine IKEA

Ako se nakon ovog odgovora i vi želite raspitati u IKEA-i što se točno dogodilo ili pokušati doznati postoji li sporni dokument, ovdje je poveznica na kontakt centar službe za kupce tvrtke IKEA Hrvatska. Ako želite provjeriti je li svjetska praksa ovog „diva“ ujednačena ili možda postoje posebna pravila za Balkan, e-mail adrese su: [email protected] i [email protected]

Također, onima kojima nedostaju lampa, krevet ili ormar, preporučujem da sve ovo provjere u praksi. Mogu otići u IKEA-u, ostaviti dijete u igraonici i napomenuti da ima dijabetes. Ako bude ikakvih problema – javite!

Moje mišljenje je da tete u vrtiću i nastavnike u školama moramo svim legalnim načinima natjerati da nauče maksimalno o dijabetesu i preuzmu odgovornost, ako imaju dijete u razredu/grupi, no nisam siguran treba li inzistirati na tome i kod teta u igraonicama trgovačkih centara. Nije lako preuzeti odgovornost za eventualne „dijabetičke probleme“ djece koju ne poznajete i koja samo povremeno borave u igraonici. No, generalne zabrane ulaska djeci s dijabetesom najobičnija su diskriminacija koju treba intenzivno i ozbiljno suzbijati jer će u protivnom samo rasti. Nakon ovog pisanog očitovanja tvrtke IKEA, vjerujem da će djeca s dijabetesom u trgovačkom lancu IKEA imati samo pozitivna iskustva.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: