Andrijana Buklijas

Davidu dodatnu snagu za bicikliranje daje pomisao da „nosi poruku“ ljudima diljem svijeta koji žive s dijabetesom

30/09/2021

Ovih se dana u Hrvatskoj odvija međunarodna biciklistička utrka, a nama je posebno zanimljiv jedan tim. Čini ga 17 vrhunskih sportaša iz brojnih zemalja, s jednom zajedničkom osobinom – svi imaju dijabetes. Zanimljivo je kako svakome od nas život pruža mogućnost beskrajnih iskustava, izazova i pobjeda, no često se zadovoljimo s manje nego što svijetu možemo dati. Nekim se ljudima dogodi da obole i suoče se s bojazni kako će ih to spriječiti da prožive život u punini. A dogodi se upravo obrnuto, silnim žarom počnu koristiti sve što im život pruža.

Tako se dogodilo ovim mladićima, na životnoj su prekretnici odlučili biti pobjednici. Zamislite samo kako bi izgledalo provesti vrijeme s timom ljudi prepunih energije, mladosti i optimizma. Svojim trudom i optimizmom članovi Nordiskovog biciklističkog tima Novo utječu i na živote drugih osoba, nadahnjuju nas, osnažuju i potiču da više dobijemo i damo svijetu.

Ulovili smo ih između etapa i zamolili da nam odgovore na nekoliko pitanja koja bi vas mogla zaintrigirati. Andrea Peron je Talijan u ranim tridesetima, u timu je 9 godina, a dijabetes ima točno pola života.

Andrea Peron

Drago nam je, Andrea, što smo te ugostili u Hrvatskoj. Jesi li prvi puta ovdje i kakvi su dojmovi?

- Jako mi se sviđa Hrvatska, kao i utrka CRO-Race koja se održava u nekoliko prekrasnih etapa. Ovdje smo se utrkivali i 2018. godine i pamtim jako lijepe stvari vezane uz tu utrku. Prije nekoliko sam godina bio na odmoru s obitelji u Novigradu i tamo nam je bilo super.

Koje si sve zemlje imao priliku proputovati zahvaljujući angažmanu u Nordiskovom biciklističkom timu Novo?

- To je teško pitanje, bilo ih je zaista puno. Kao profesionalni biciklisti, imamo veliku sreću što naš posao uključuje puno putovanja i u uobičajenoj sezoni putujemo po cijelom svijetu. Naravno, nedostaju nam obitelji, ali cijenimo mogućnosti koje nam se otvaraju jer smo profesionalni sportaši. Natjecao sam se za Novo Nordisk Team u Argentini, Brazilu, Kini, Japanu, Americi, diljem Europe, UAE-u, Meksiku. Utrkivali smo se diljem svijeta noseći svoju poruku kako bismo osnažili sve ljude s dijabetesom.

Reci nam nešto o sebi. Posebno nas zanima ovaj dijabetički dio tvog života.

- Zaista sam normalan momak i tako živim. Dolazim iz Padove u regiji Veneto u Italiji i živim sa suprugom i malim sinom. Uživam raditi na kući i kod kuće. Trenutno sam usred obnove vanjskog prostora i vrta. Ne razmišljam o životu s dijabetesom kao o nečem drugačijem. Ja upravljam svojom prehranom i svojim dijabetesom. Redovito vježbam za svoj posao i brinem se da moja razina uvijek bude pod kontrolom pomoću CGM -a. Mislim da je najvažnije slijediti zdravu, uravnoteženu prehranu i imati aktivan način života.

Kako se dogodilo da si postao jedan od sudionika u Nordiskovom biciklističkom timu Novo?

- Dok sam odrastao u Italiji, trčao sam na velikom broju juniorskih utrka. Pobijedio sam na mnogim od njih, čak i nakon dijagnoze sa 16 godina. Kad sam postao profesionalac, imao sam ponude od drugih timova, ali Novo Nordisk Team koji je upravo tada osnovan, činio mi se savršenim za mene. Nakon svih ovih godina mislim da sam napravio pravi izbor.

Jesu li utrke zamorne ili ti kontinuirano vježbanje pomaže da budeš pun energije i u dobroj formi?

- Sve utrke koje radimo fizički su izazovne i zamorne, to je isto za sve bicikliste imali dijabetes ili ne. Profesionalni biciklizam je poznat kao sport zbog kojeg patite, a uz to, mi moramo ostati u formi. Ali redovito vježbanje u životu, bez obzira jeste li profesionalac ili ne, uvijek je dobro, pogotovo ako imate dijabetes. Zdrav način života, fizička aktivnost i prehrana najvažniji su za dobro zdravlje, a zdravlje je najvažnije u životu.

David Lozano

David Lozano je mladić u naponu snage iz Španjolske. Također je u ranim tridesetim i u timu 9 godina, a dijabetes je dobio s 22 godine. Kaže da mu dodatnu snagu za bicikliranje daje pomisao da „nosi poruku“ ljudima diljem svijeta koji žive s dijabetesom.

Davide, na koji način reguliraš šećer, odnosno, što točno jedeš u dane intenzivnih utrka?

- Kao sportaši koji žive i utrkuju se s dijabetesom, stalno moramo pratiti razinu šećera u krvi. Kontroliramo ga pomoću CGM -a (konstantnog praćenja glukoze) te s uravnoteženom i hranjivom prehranom. Svi smo različiti i uvijek svima kažem: "Trebali biste slijediti ono što je najbolje za vas i ono što vama kao pojedincu daje dobre rezultate." Mi imamo plan prehrane koji trebamo slijediti tijekom utrka i toga se pridržavamo. Za energiju koristimo energetske gelove i pločice, kolače od riže i voće.

Koji ti aspekt dijabetesa najteže pada, a koji ti dio samokontrole dijabetesa dobro ide i ponosan si na njega?

- Sada, nakon svih ovih godina, prilično sam dobar u upravljanju dijabetesom i samokontroli. Dijelom sam uspješan i zato što, ako to ne učinim, ne mogu raditi svoj posao. Ali i zato što, ako to ne učinim, osjetim kako mi pada kvaliteta života. Ponekad je zaista teško ne pojesti taj komad kolača za večerom, no to je isto za sve sportaše – ako jedeš previše kolača, bicikl ne voziš brzo.

Što bi sada kada si iskusniji poručio samome sebi u onom davnom trenutku kada si dijabetes dobio?

- Pokazao bih sebi fotografiju svog života sada i rekao: "Ne brini Davide, sve će biti u redu!"

Koje nove izazove očekuješ u životu?

- Moja supruga je trudna s našim prvim djetetom pa očekujem da će to biti najveća i najljepša promjena u mom životu do sada.

Čestitamo, to je zaista najveća promjena u životu. Puno vam hvala, Andrea i Davide, na zanimljivom razgovoru.

- Tu smo da nadahnemo, obrazujemo i osnažimo osobe koje žive s dijabetesom. Svi zajedno mijenjamo dijabetes.

Andrijana Buklijas
Zadržava pravo na vlastito mišljenje. Vjeruje da se autoritet zaslužuje, znanje gradi. Da je ultimativna odgovornost uvijek na osobi. Da nada umire zadnja. https://youtu.be/R5DwGkqNGCU

Još iz kategorije Advocacy: