Kako do doznaka za trakice za točno tri mjeseca ili manje?

Mnogi od Vas su se susreli s relativno novim problemom s kojim nas je HZZO suočio. Bez službene odluke, u većini aplikacija kod naših izabranih liječnika je došlo do promjene. Sada više ne možemo dizati doznake točno svaka tri mjeseca sukladno Pravilniku, već nas liječnici pošalju kući da se strpimo još jedan dan. Ovo se može činiti kao sitnica, ali budući da se naša ionako premala prava zasnivaju na godišnjim količinama, sada ih više ni teoretski ne možemo ostvariti iako nam ih garantira Pravilnik o pomagalima. Problem je u tome što godina ima točno četiri tromjesečja i ni dana više, jesu li toga svjesni u HZZO-u pa nas namjerno zakidaju ili nisu, teško je biti siguran. Kada tome dodamo brojne neradne dane u godini, putovanja, bolovanja i slično – situacija je još nepovoljnija po osiguranike HZZO-a. Istovremeno, sustav ePomagala na koji su potrošeni miljuni kuna, a koji bi mogao donekle pomoći – nikada nije zaživio.

HZZO je više puta upozoren na ovaj problem. Razmijenili smo brojne e-mailove na tu temu, urudžbirali službeni prijedlog na nadležno POMTP povjerenstvo, maltretirali zamjenicu ravnatelja dr. Veroniku Laušin, pomoćnicu ravnatelja za medicinske poslove dr. Teu Strbad i ako ništa drugo, sigurno je da vrlo dobro znaju da problem postoji.

Ipak, određeni uspjeh smo ostvarili pa ga uoči Svjetskog dana za zaštitu dijabetesa objavljujemo. Dobili smo službeni odgovor HZZO-a koji bi barem nekima mogao pomoći. Problem je u tome što u odgovoru za sada koriste vrlo nejasne konstrukcije kao što su: „Iznimni slučajevi“ i „Razumni rok“, a sva naša nastojanja da se to bolje definira ili barem uskladi s vrlo korektnim pravilnikom o lijekovima – za sada su neuspješna.

Stoga Vam na raspolaganju stoji mail iz Direkcije HZZO-a koji u slučaju potrebe možete ispisati i odnijeti svojem izbranom liječniku. Ukoliko ga kontrolori HZZO-a nisu previše “nagazili” , možda će ga prihvatiti. Time biste mogli pomoći ne samo sebi, već i Vašem izabranom liječniku, kao i drugim HZZO osiguranicima. Javite je li uspjelo:

Nadalje, u HZZO-u su izjavili da niti jedan izabrani liječnik nikada nije kažnjen zbog izdavanja doznaka nekoliko dana ranije, što je također dobar argument za susret s izabranim liječnikom.

Javio nam se i jedan izabrani liječnik koji tvrdi da dokle god izabrani liječnik dobiva ovakva “upozorenja” iz sustava, zbog drakonskih kazni će se teško odlučiti za pomoć HZZO osiguranicima:

Vjerujemo da će Vas razveseliti i neslužbena informacija da bi ovi naši problemi, tj. njihova rješenja mogli biti uvršteni u novi Pravilnik. Tada će oni koji imaju npr. 1.500 trakica godišnje sukladno Pravilniku, uistinu to moći i ostvariti, sukladno tom istom Pravilniku.

Sretno nam bilo.

Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter i aktivist društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši član predsjedništva, potpredsjednik i predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala