Započelo e-savjetovanje vezano za doplate inzulina!

Nakon što je HZZO krenuo u nelegalno referenciranje cijena svih lijekova, te ga potom zbog te iste nelegalnosti poništio (Pogledajte Provjereno – Nove TV), došli smo do novog momenta. Sukladno zakonu, o novom Pravilniku je Ministarstvo Zdravstva moralo pokrenuti javnu raspravu. Pravilnik je nazvan tako da odbije skoro svakoga tko poželi nešto shvatiti i doprinijeti 🙂

Ako mi ne vjerujete, evo naslova:
PRAVILNIK O MJERILIMA ZA STAVLJANJE LIJEKOVA NA LISTU LIJEKOVA HRVATSKOG ZAVODA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE KAO I NAČINU UTVRĐIVANJA CIJENA LIJEKOVA KOJE ĆE PLAĆATI HZZO TE NAČINU IZVJEŠTAVANJA O NJIMA

Pokušali su mimo novog zakona i nije prošlo, sad žele biti pametniji u ostvarenju svojih ciljeva.

I mi imamo svoje ciljeve
Naši ciljevi su očuvanje dostupnosti inzulina koji nam je potreban za preživljavanje i uspješnu samokontrolu. Cilj je da pored svih odricanja i troškova koje dijabetes donosi, još ne moramo svaki mjesec brinuti hoćemo li imati dovoljno novaca za doplatu inzulina kojeg nam struka preporuči. Za zdravstveni sustav je inzulin običan lijek jer o njemu ništa ne znaju i ne žele znati, a nama je život.

Stoga nađite nekog pametnog, obratite se svojim udrugama i stručnjacima te se uključite u ovo „elektronsko savjetovanje“ na bilo koji način. Nemojmo dozvoliti da odluke o dijabetesu ponovno donose oni koji o tome nemaju pojma niti ih dijabetes zanima. (Pročitajte o inicijativi Ništa o nama bez nas).

Link na ovo e-Savjetovanje glasi – https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=10115
(dobili smo nekoliko prijava da link ne radi. Link je generalno ispravan, ali ponekad može biti problema, posebno s mobitela)

Vaš komentar, mišljenje ili prijedlog, barem formalno, moraju uzeti u obzir. Iskoristite to najbolje što možete. e-Savjetovanje završava u petak 8.2.2019.

Za dodatnu motivaciju, pročitajte nekoliko članaka o tome kako su u Sjedinjenim Američkim Državama osigurali inzulin oboljelima od dijabetesa i koje su posljedice. Mislite li da smo mi potpuno sigurni od amerikanizacije i mislite da ikog to brine osim nas samih?

The rising cost of insulin: “Horror stories every day” (CBS News)
High insulin costs are killing Americans, (Right.CareAlliance.org)
The High Price of Insulin Is Literally Killing People , (Tonic.Vice.com)
Insulin Inflation Is Killing People. Something Needs To Be Done (wbur.org)
A Young Life Lost to High Insulin Prices (HealthDay.com)

Uključite se u raspravu.

Urednik portala naInzulinu.com.
Dugogodišnji volonter i aktivist društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva.
Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala