Davor Skeledžija

Inzulinske pumpe: završio monopol u Srbiji

01/07/2023

Na web-stranicama Plavog kruga, dijabetičkog društva iz Beograda osvanuo je ovaj tekst:

"Nakon dugog čekanja, napokon vas obaveštavamo da je Republički fond za zdravstveno osiguranje ulistao tri distributera insulinskih pumpi preko novog pravilnika koji je usvojen u junu 2023."

Poslije višegodišnje potpune dominacije Medtronic inzulinskih pumpi, svoje mjesto pod srpskim suncem pronašle su još inzulinske pumpe tvrtki Medtrum i Ypsomed.

Za izjavu smo zamolili predsjednika Saveza Republike Srbije - Aleksandra Opačića i predsjednicu Beogradskog dijabetičkog udruženja Plavi krug - Bojanu Marković

Aleksandar Opačić - predsjednik Saveza Republike Srbije:

"Jako nam je drago da će osobe s dijabetesom konačno imati priliku da izaberu što žele, tj. da imaju izbor različitih pumpi, senzora itd..."

Bojana Marković - predsjednica udruženja Plavi krug Beograd:

"Da bi se ovaj napredak dogodio, potrebno je bilo uložiti ogroman napor i jako puno vremena. Usprkos tome što je bilo i dosta otpora, prepoznata je važnost i potreba za ovim promjenama te je očigledno ostvaren uspjeh. Hvala svim institucijama što su prepoznale da je dolazak konkurencije u Republiku Srbiju ključan za daljnji napredak naše države"

Medtrum

U ovom trenutku Medtrum nastupa sa svojom "A7+ TouchCare" inzulinskom pumpom bez katetera, povezanom s Medtrum senzorima. Ovaj sustav zna isključiti isporuku inzulina prije hipoglikemije i na taj način ju potencijalno izbjeći. Sve informacije o ovoj pumpi na srpskom jeziku dostupne su na stranici medtrum.rs

Neslužbene informacije najavljuju da bi u Srbiji uskoro trebala biti završena i registracija nove generacije - Medtrum Nano. Riječ je o još manjoj i oblijoj inzulinskoj pumpi koja uz pomoć novijih senzora sada zna peglati i visoke i niske šećere, njom je moguće upravljati i putem mobitela. Nema obvezne kalibracije krvlju.

Zastupnik: "eKlinika"

Ypsomed

Srbima će kao i Hrvatima biti dostupna i vrlo mala pumpa s klasičnim kateterima i ekranom osjetljivim na dodir. Nažalost ova pumpa nema vezu sa senzorima dostupnim u Srbiji (Abbott Libre 3 i Dexcom G7), ali to bi se u nekom trenutku moglo promijeniti.

Ono što je zbilja odlično kod ove pumpe jest da se u ovoj najnovijoj verziji s njom može u potpunosti upravljati putem mobitela. Dakle malu pumpu uopće nije potrebno vaditi, već se "injekcije" mogu dati potpuno bežično mobitelom.

Zanimljivo je da je Ypsomed pumpa jedno kratko vrijeme već bila dostupna na listi pomagala zajedno s Medtronicom, ali je netko uspio isposlovati da se Ypsomed izbaci, tj. da se samo jedna vrsta pumpi kupuje putem tendera. No, sada je sve opet kako treba, sve pumpe su na listi i pacijenti imaju pravo na izbor.

Zastupnik: "Laboratorija DMC"

Medtronic

Srpsko tržište je očigledno sazrelo i sigurno je da će Medtronic i njihovi distributeri naći načina da budu još bolji i konkurentniji. To je uobičajena posljedica dolaska konkurencije.

Na listu je došla inzulinska pumpa Medtronic 740G koja ne zna peglati visoke šećere, ali zna prekinuti isporuku inzulina prije hipoglikemije (kao i Medtrum TouchCare). Pumpa 740G za sada je povezana samo sa starim senzorima Guardian 3 koji inzistiraju na kalibraciji krvlju 2-3 puta dnevno, ali kroz koju godinu će doći nadogradnja zahvaljujući kojoj će ju  biti moguće povezati i s Guardian 4 senzorima. Spomenute senzore kalibrirate onda kada/ako primijetite da vrijednosti izmjerene senzorom značajno odstupaju od onoga kako se osjećate ili ako je razina glukoze u krvi bitno različita.

Zastupnik: "Medtronic"

Zaključak

U Hrvatskoj se dolazak konkurencije dogodio ne tako davno; prvo se pojavilo više pumpi koje su se nabavljale na nacionalnom tenderu, a onda su prije nešto više od godinu dana pumpe došle na listu pomagala.

Prekrasno je vidjeti Srbiju sa sličnim uspjesima; želimo puno uspjeha industriji u plasiranju svojih proizvoda, ali prije svega uspjeh želimo osobama s dijabetesom u ostvarivanju prava na izbor i da Srbija ima što više pumpi.

Sretno!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: