Upravo je prošao „najjači“ dijabetički vikend u godini!

Oni upućeniji odmah će reći da to nije istina, „najjači“ dijabetički vikend u godini je onaj koji pada na Svjetski dan 14.11.

Zašto je vikend na početku listopada dostojan protivnik Svjetskom danu?

Zagrebačko dijabetičko društvo organiziralo je Obiteljski eKamp, Zadrani veliku humanitarnu akciju i nogometnu utakmicu Hajduk – Zadar, Međimurski slatkiši imali su skup 1000 ZAŠTO, 1000 ZATO, a osobe s tip 2 dijabetesom dobile su udarni termin na HRT1 povodom inicijative LikeYou2.hr !

Obiteljski eKamp Zagrebačkog dijabetičkog društva

Najopsežniji i najkvalitetniji kamp u Hrvatskoj zbog korone je naprasno prekinut, a među ostalim i zbog ucjena COVID-potvrdama još ništa od nastavka uživo. Ipak, mnogi ne žale zbog toga jer je njegova online verzija zbilja fantastična.

U nastavku potražite program. Iznenađenje vikenda bila je subota i online kulinarski šou u kojem je Tihana Šadek, nutricioniskinja ZDD-a u isto vrijeme s ostalim sudionicima kampa online kuhala ručak!

Raspored Obiteljskog eKampa 2021:

Iako su baš svi predavači bili vrlo zanimljivi, meni se osobno najviše svidjela nedjelja, kad je doktorica Stipančić predstavljala inzulinske pumpe u HR, a u isto vrijeme su prikazivana osobna i vrlo intimna svjedočanstva korisnika.

Nogometna utakmica Hajduk – Zadar!

Ovog su vikenda i zadarski Cukrići imali svoj dan. Prvo su skupili lijep iznos za svoj rad na Narodnom trgu u Zadru, zajedno s  nogometašima HNK Zadar i HNK Hajduk te djecom iz udruge Down sindrom Zadar. Nakon edukacije i približavanja javnosti spoznaja o dijabetesu, pala je tekma na zadarskim Stanovima u kojoj je Hajduk pobijedio Zadar rezultatom 6:0. No, kako to uvijek biva, pravu pobjedu je odnijela zadarska udruga Cukrići ispunivši svrhu svog postojanja – a to je osnaživanje i briga za svoje članove, kao i senzibilizacija javnosti o dijabetesu.

Skup 1000 ZAŠTO, 1000 ZATO – Čakovec

50-ak članova udruge Međimurski slatkiši u suradnji su s udrugom Tip 1 iz Virovitice održali skup 1000 ZAŠTO, 1000 ZATO. U centru Čakovca skupilo se mnogo slatkih na drugoj iteraciji ovog vrijednog jednodnevnog edukativnog druženja. Prvi takav skup nedavno se dogodio u Rijeci, a još jedan očekujemo u Višnjici.

Bilo je riječi o svakodnevici s dijabetesom o čemu je govorio doktor s dijabetesom – Ivan Andrašević; Libre i Medtrum senzori dobili su svaki zasebno predavanje, a Nenad Šimunko pričao je, o čemu drugome nego o sportu u kojem je ostvario stvarno nevjerojatne rezultate. Moja malenkost je (nadam se uspješno) naučila sudionike kako brzo i jednostavno utvrditi koja su naša prava na HZZO-ova pomagala za dijabetes, a koja na lijekove kao što je inzulin.

Potpuno besplatna hrvatska aplikacija za pomoć dijabetičarima u nevolji, DiaHelp također je imala promociju uživo! ?

HRT 1 – javnozdravstvena kampanja za dijabetes tip 2

Ako imate baku ili djeda, mamu ili tatu s tip 2 dijabetesom – nazovite ga i pitajte kakvi su mu šećer i samokontrola dijabetesa. Ako štucne ili primijetite da nije siguran – pošaljite ga izabranom liječniku da mu izmjeri šećer, prilagodi terapiju ili uputi dijabetologu. Tip 2 dijabetes podmukao je ubojica o kojem je također potrebno voditi brigu. LikeYou2.hr kampanja namijenjena osobama s tip 2 dijabetesom svoj je vrhunac doživjela emitiranjem donjeg filma s Robertom Knjazom i brojnim drugim poznatim osobama u udarnom terminu na HRT 1:

Zaključak

  • Slažemo li se da je ovo najaktivniji dijabetički vikend u godini u RH ili ćemo tu titulu ipak prepustiti Svjetskom danu?
  • I slažemo li se da je u krivu onaj koji tvrdi da se o dijabetesu priča samo za Svjetski dan 14.11.?

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije Vijesti i Događanja: