Davor Skeledžija

Upravo je prošao „najjači“ dijabetički vikend u godini!

10/10/2021

Oni upućeniji odmah će reći da to nije istina, „najjači“ dijabetički vikend u godini je onaj koji pada na Svjetski dan 14.11.

Zašto je vikend na početku listopada dostojan protivnik Svjetskom danu?

Zagrebačko dijabetičko društvo organiziralo je Obiteljski eKamp, Zadrani veliku humanitarnu akciju i nogometnu utakmicu Hajduk - Zadar, Međimurski slatkiši imali su skup 1000 ZAŠTO, 1000 ZATO, a osobe s tip 2 dijabetesom dobile su udarni termin na HRT1 povodom inicijative LikeYou2.hr !

Obiteljski eKamp Zagrebačkog dijabetičkog društva

Najopsežniji i najkvalitetniji kamp u Hrvatskoj zbog korone je naprasno prekinut, a među ostalim i zbog ucjena COVID-potvrdama još ništa od nastavka uživo. Ipak, mnogi ne žale zbog toga jer je njegova online verzija zbilja fantastična.

U nastavku potražite program. Iznenađenje vikenda bila je subota i online kulinarski šou u kojem je Tihana Šadek, nutricioniskinja ZDD-a u isto vrijeme s ostalim sudionicima kampa online kuhala ručak!

Raspored Obiteljskog eKampa 2021:

Iako su baš svi predavači bili vrlo zanimljivi, meni se osobno najviše svidjela nedjelja, kad je doktorica Stipančić predstavljala inzulinske pumpe u HR, a u isto vrijeme su prikazivana osobna i vrlo intimna svjedočanstva korisnika.

Nogometna utakmica Hajduk – Zadar!

Ovog su vikenda i zadarski Cukrići imali svoj dan. Prvo su skupili lijep iznos za svoj rad na Narodnom trgu u Zadru, zajedno s  nogometašima HNK Zadar i HNK Hajduk te djecom iz udruge Down sindrom Zadar. Nakon edukacije i približavanja javnosti spoznaja o dijabetesu, pala je tekma na zadarskim Stanovima u kojoj je Hajduk pobijedio Zadar rezultatom 6:0. No, kako to uvijek biva, pravu pobjedu je odnijela zadarska udruga Cukrići ispunivši svrhu svog postojanja – a to je osnaživanje i briga za svoje članove, kao i senzibilizacija javnosti o dijabetesu.

Skup 1000 ZAŠTO, 1000 ZATO – Čakovec

50-ak članova udruge Međimurski slatkiši u suradnji su s udrugom Tip 1 iz Virovitice održali skup 1000 ZAŠTO, 1000 ZATO. U centru Čakovca skupilo se mnogo slatkih na drugoj iteraciji ovog vrijednog jednodnevnog edukativnog druženja. Prvi takav skup nedavno se dogodio u Rijeci, a još jedan očekujemo u Višnjici.

Bilo je riječi o svakodnevici s dijabetesom o čemu je govorio doktor s dijabetesom - Ivan Andrašević; Libre i Medtrum senzori dobili su svaki zasebno predavanje, a Nenad Šimunko pričao je, o čemu drugome nego o sportu u kojem je ostvario stvarno nevjerojatne rezultate. Moja malenkost je (nadam se uspješno) naučila sudionike kako brzo i jednostavno utvrditi koja su naša prava na HZZO-ova pomagala za dijabetes, a koja na lijekove kao što je inzulin.

Potpuno besplatna hrvatska aplikacija za pomoć dijabetičarima u nevolji, DiaHelp također je imala promociju uživo! ?

HRT 1 - javnozdravstvena kampanja za dijabetes tip 2

Ako imate baku ili djeda, mamu ili tatu s tip 2 dijabetesom – nazovite ga i pitajte kakvi su mu šećer i samokontrola dijabetesa. Ako štucne ili primijetite da nije siguran – pošaljite ga izabranom liječniku da mu izmjeri šećer, prilagodi terapiju ili uputi dijabetologu. Tip 2 dijabetes podmukao je ubojica o kojem je također potrebno voditi brigu. LikeYou2.hr kampanja namijenjena osobama s tip 2 dijabetesom svoj je vrhunac doživjela emitiranjem donjeg filma s Robertom Knjazom i brojnim drugim poznatim osobama u udarnom terminu na HRT 1:

Zaključak

  • Slažemo li se da je ovo najaktivniji dijabetički vikend u godini u RH ili ćemo tu titulu ipak prepustiti Svjetskom danu?
  • I slažemo li se da je u krivu onaj koji tvrdi da se o dijabetesu priča samo za Svjetski dan 14.11.?

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Vijesti i Događanja: