Davor Skeledžija

Upravo izglasan - 14. svibnja – Hrvatski dan šećerne bolesti!

05/01/2022

Vlada Republike Hrvatske je na svojoj 94. sjednici prihvatila prijedlog Saborskog odbora za zdravstvo i odlučila da ćemo 14. svibnja slaviti kao Hrvatski dan šećerne bolesti!

Često ste mogli čuti kako ne želimo da se o dijabetesu u široj javnosti priča samo za Svjetski dan šećerne bolesti (14.11).

Želja nam se ispunila.

O dijabetesu treba pričati što češće, među ostalim i zato što je skoro svaki drugi dijabetes još uvijek neotkriven. Što češće organiziramo javna mjerenja, što češće se u široj javnosti priča o simptomima dijabetesa, to su veće šanse da se dijabetes na vrijeme prepozna i liječi.

Kako je izgledala sjednica Vlade Republike Hrvatske gdje je ova odluka donesena pogledajte u nastavku:

S obzirom da Svjetski Dan Šećerne bolesti pada na hladni 14.11., mnogima će mjesec svibanj biti draži jer je topliji od studenog. Tako će se različite aktivnosti povodom "Hrvatskog dana", uključujući i javna mjerenja glukoze u krvi - moći lakše organizirati na otvorenom. Masovna javna mjerenja glukoze u krvi povodom 14.5. i 14.11 uopće nisu loša ideja, posebno kada znamo da se tip 2 jako polako razvija.

Službeni prijedlog i obrazloženje odluke donosimo u nastavku, a prvi 14.5. je praktički pred nama! ?

Sada je još na redu Sabor Republike Hrvatske

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Vijesti i Događanja: