Davor Skeledžija

Tko su najDijabetolozi za 2022. i što nam poručuju?!

29/01/2023

Da budemo potpuno precizni, izabrani su najEndokrinolozi, ali budući da je dijabetologija najZanimljiviji dio endokrinologije, za potrebe ovog teksta ćemo se pretvarati da je riječ o najDijabetolozima 😊

Sustavno praćenje kvalitete rada dijabetologa ne postoji

Vjerovali ili ne, u Hrvatskoj ne postoji sustavno praćenje rada dijabetologa, ne postoji način da se imalo objektivno ocijeni njihov rad. Stanje je toliko loše da čak ni u bolnicama doktor ne može vidjeti koliki je prosjek HbA1c-a njegovih pacijenata ili npr. BMI (indeks tjelesne mase).  Međusobno uspoređivanje liječnika ili grupno praćenje promjena HbA1c-a kroz neki period trošenja nekog lijeka ili pomagala - znanstvena je fantastika.

Bolnički informacijski sustavi su u tom segmentu katastrofalni, pitanje je hoće li ikad postati bolji i kome odgovara ovakvo stanje.

Svjetlo u tunelu – godišnji izbor najdoktor.com

Kako sve ne bi bilo tako crno, postoji vrlo poznati portal najDoktor.com kojem je ambiciozni cilj unapređenje cjelokupnog zdravstvenog sustava. Oni doktori koji imaju pretežno pozitivne komentare tako prime potvrdu ispravnosti svog rada, a oni s negativnim komentarima dobiju povratnu informaciju i priliku za napredak.

Naravno da najDoktor odabir nije savršen i da postoji mogućnost manipulacije, ali ništa na svijetu nije savršeno i ovo je trenutno najbolje što imamo.

Pitali smo najDijabetologe po izboru čitatelja portala najDoktor

Svakog najDijabetologa smo zamolili da odgovori na isto pitanje, koje glasi otprilike ovako: Što očekujete od svojih najPacijenata kako bi imali što uspješniju samokontrolu dijabetesa?

Od 9 liječnika, svi su odgovorili (!) što ide u prilog tome da su čitatelji portala najDoktor odradili odličan posao. Svi upitani najDijabetolozi smatraju vrijednim poručiti nešto osobama s dijabetesom i na taj način ih dodatno motivirati i educirati, a portal naInzulinu.com koji mjesečno posjeti i do 25.000 osoba, možda je najbolje mjesto za to.

Dodajmo još da su prezentirani odgovori zlata vrijedna baza znanja i fantastična inspiracija za uspješniji život s dijabetesom. Sortirani su abecednim redom po prezimenu.

1) Maja Berković Cigrovski, KB Dubrava

Dolazi iz bolnice koja nije toliko poznata po liječenju dijabetičara. Ipak, zbog pozicije na istočnom dijelu grada – puno građana posjećuje ovu ustanovu i jako je važno da imaju najDijabetologa. Iskustvo je stekla u Vinogradskoj, a usko surađuje i s našom omiljenom nutricionistkinjom i stručnjakinjom za dijabetes – Anom Marijom Liberati što može biti samo plus 😊

Prije svega zahvaljujem svojim najPacijentima na odabiru. Dobra regulacija šećerne bolesti je zahtjevan proces koji im ne ostavlja niti dana predaha. Ali, uz uložen trud, podršku obitelji, okoline i liječnika te redovite kontrole i terapiju, rezultati u smislu postizanja za njih ciljnih vrijednosti šećera u krvi, HbA1c i poželjne tjelesne mase neće izostati. U dugoročnoj perspektivi, to znači kvalitetan život bez komplikacija!

Maja Berković Cigrovski i Igor Bjelinski

Maja Berković Cigrovski i Igor Bjelinski

2) Igor Bjelinski, Vuk Vrhovac

Smatraju ga apsolutnim ekspertom za tip 1 dijabetes, vrlo pedantan i precizan. Poznat po tome da puno vremena troši na svoje pacijente, crta im precizne grafove djelovanja inzulina što je činio i na predavanju u Zagrebačkom dijabetičkom društvu:

Ako želite imati optimalnu/najbolju regulaciju glikemije, koristite moderne tehnologije (glukometre, kontinuirane mjerače glukoze i inzulinske pumpe),  ali nemojte zaboraviti na temeljne načine liječenja šećerne bolesti: dijetu, računanje ugljikohidrata, tjelovježbu i redovne samokontrole glukoze. Moderne tehnologije vam mogu pomoći,  ali ne mogu regulirati glukozu umjesto vas.

Najveća greška je nepravovremeno reagiranje ili nereagiranje na rezultate samokontrole. A vaš dijabetolog će odabrati vrstu inzulina i način njegove primjene koji vam najbolje odgovara.

3) Kristina Blaslov, Dom zdravlja Centar

Kristina je radila na Vuku Vrhovcu, KBC Sestre Milosrdnice i sada radi kao dijabetolog u domu zdravlja. Njena ustanova ima velike i ozbiljne planove za zagrebačke dijabetičare o čemu će biti riječi i na ovom portalu. Odlično surađuje sa Zagrebačkim dijabetičkim društvom:

Priznanje i pohvala od strane pacijenata je zasigurno najvrednije što liječnik u svom radu može dobiti jer pacijenti i njihovo dobro i jesu svrha liječničkog posla.

Aktivno brinite o sebi i slušajte svoje tijelo kako biste najranije prepoznali signale koje vam ono šalje te se na vrijeme javite liječniku. Ovo govorim kako izvan tako i unutar okvira dijabetologije: pridržavanje vremena mjerenja glikemije, uputa o korištenju lijekova, obavljanje preporučenih pregleda u sklopu dijabetološke skrbi i odlaženje na kontrolne preglede doprinijet će boljoj i kvalitetnoj skrbi o bolesti, olakšati nama svakodnevni rad, a sve u svrhu zajedničkog zadovoljstva!

Kristina Blaslov i Tina Dušek

Kristina Blaslov i Tina Dušek

4) Tina Dušek, KBC Zagreb (Rebro)

Bavi se tip 2 dijabetičarima koji su također vjerni posjetitelji ovog portala. Izvanredna je profesorica i pročelnica Katedre za internu medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Voditeljica je Referentnog centra Ministarstva zdravstva za neuroendokrinologiju (!). Usavršavala se u Christie Hospital NHS Trust u Engleskoj! Pogledajte njen YouTube razgovor o tome zašto dijabetolozi ne bi trebali napuštati Hrvatsku 😊

Iz perspektive liječnika koji prvenstveno zbrinjava pacijente s tip 2 šećernom bolešću mogu reći da se dobra kontrola šećerne bolesti tip 2 prvenstveno postiže prilagodbom životnih navika što podrazumijeva redovitu fizičku aktivnost, smanjenje unosa ugljikohidrata i održavanje normalne tjelesne mase. Kod velike većine pacijenata s tip 2 šećernom bolesti, promjene životnih navika neusporedivo su učinkovitije u postizanju dobre regulacije glikemije i dugoročnom očuvanju zdravlja nego bilo koji od lijekova koje imamo na tržištu.

5) Davorka Herman-Mahečić, Petrova

Nemojte da vas zavarava to što je nevjerojatno lijepa. Iznimno je stručna, srdačna i pristojna liječnica, uostalom bez toga nikada ne bi osvojila ovu prestižnu titulu. Zanat je izučila u Vinogradskoj kao i Cigrovski, a sada pomaže najzahtjevnijim osobama s dijabetesom – našim trudnicama da rode zdravo dijete:

Od svojih najPacijenata očekujem partnerski odnos. Pregled dijabetologa ne traje dugo, a život s dijabetesom je zadatak 24/7. Poznavajući svoju bolest pacijent mi puno pomaže u postavljanju terapijskih smjernica. Jedino iskrenim razgovorom o tempu života možemo ZAJEDNO odrediti liječenje i ciljeve svakog pojedinog bolesnika. Ono što volim jest konstruktivna ideja i plan. Ne volim isprike i odustajanje.

Davorka Herman Mahečić i Darko Kaštelan

Davorka Herman Mahečić i Darko Kaštelan

6) Darko Kaštelan, KBC Zagreb (Rebro)

Riječ je o liječniku koji otvoreno priznaje da ne radi previše s dijabetičarima, ali je direktan ili indirektan „šef“ mnogim dijabetolozima u RH i predsjednik stručnog društva. Član je HZZO-ova Povjerenstva za (dijabetička) pomagala i član HZZO-ova Povjerenstva za inzulinske pumpe, stoga bi svakoga trebalo zanimati što ima za reći:

Očekujem da sa svojim liječnikom grade odnos baziran na povjerenju i razumijevanju. Nije isprazna fraza kad kažemo da su za uspješno liječenje bilo koje bolesti važne obje strane, i liječnik i bolesnik, i samo zajedničkim radom mogu doći do cilja, a u zbrinjavanju šećerne bolesti to je posebno izraženo. Sukladno tome, od bolesnika očekujem da se pridržavaju svih onih uputa o dijeti i promjeni načina života, koje stalno ponavljamo i koje su temelj liječenja šećerne bolesti, te da imaju maksimalno povjerenje u svoje liječnike obiteljske medicine jer oni su najvažniji, a u puno stvari i najbolji, dio zdravstvenog sustava. S druge strane, od liječnika očekujem da pokažu razumijevanje za bolesnike, da shvate da je svaka osoba zasebna i da ne postoji idealan pristup koji odgovara svima, već da način liječenja i praćenja treba prilagoditi svakom pojedincu.

7) Martina Matovinović, KBC Zagreb (Rebro)

Iako je subspecijalist dijabetologije i endokrinologije, uže područje interesa joj je debljina i metaboličke komplikacije. Dakle, njen idealni pacijent je debeli dijabetičar 😊. Na Večernji list potražite njen odličan tekst o tome zašto sve mlađe osobe obolijevaju od tip 2 dijabetesa!

Očekujem od svojih najpacijenata suradnički odnos, na meni je da predložim najbolju terapiju i potrudim se da shvatim gdje je možda bila greška/problem u dosadašnjem liječenju i da zajedničkim radom pronađemo najbolje rješenje.

Uvijek iskren odnos, s puno razumijevanja po meni je ključna karika kako od strane pacijenata tako i od strane endokrinologa.

Martina Matovinović i Gordana Mirošević

Martina Matovinović i Gordana Mirošević

8) Gorana Mirošević, Vinogradska

Voditeljica je odjela za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma u KBC Sestre milosrdnice, a titula najDijabetologa koju je zaslužila po 10ti put potvrđuje da i dalje viđa pacijente te da ju oni jako vole. Liječnica Mirošević voli modernu tehnologiju, u prilog čemu donosimo njen YouTube Webinar „Koji parametri su bitni za dobru kontrolu?“ vezan za Libre senzore.

Veseli me što su me pacijenti ponovno izabrali za najDoktora.  Nadam se da sam im uspjela pomoći u njihovim nevoljama i bolestima. Svojim sam pacijentima uvijek na raspolaganju i naše poštovanje je uzajamno. Za svoje sam pacijente uvijek tu.

9) Jelena Vučak Lončar, bolnica Zadar

Jedina najDijabetologica koja nije u Zagrebu nego nam dolazi s mora. Pazite sad ovo: ova je liječnica iz Zadra samoinicijativno išla urediti čekaonicu na poliklinici da pacijentima bude ugodnije! I pacijenti s kojima sam razgovarao tvrde da je uvijek dostupna za savjet i pomoć; stoga ne čudi ovaj izbor.

Ovo "naj" zvuči malo pretenciozno pa sam osobno suzdržana glede naj-tituliranja.

Nema dobre regulacije dijabetesa bez motiviranog i odgovornog pristupa same osobe kojoj se dogodi šećerna bolest. Temelj je tu uvijek edukacija i spoznaja da se dobrom kontrolom mogu spriječiti komplikacije bolesti, a osobe s dijabetesom u potpunosti imati kvalitetan i sadržajan život.

Jelena Vučak Lončar

Jelena Vučak Lončar

Zaključak

Očekivano je da većina najDijabetologa dolazi iz Zagreba jer je tu najviše bolnica i stanovništva. Za primjetiti je da je "najuspješnija" bolnica KBC Zagreb s 3 od ukupno 9 izabranih najDijabetologa.

Čestitke svim izabranim dijabetolozima za koje se nadamo da je ovo veliki poticaj da nastave s dobrim radom i da budu još bolji. Očigledno postoje pacijenti koji to primjećuju, cijene i nagrađuju.

Također možemo čestitati upravama svih bolnica koje zapošljavaju naše najDijabetologe, a posebno ravnateljstvu KBC Zagreb koje ih je zaposlilo najviše.

Sretno nam bilo.

 

p.s. originalni izbor je objavljen na portalu Najdoktor

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Vijesti i Događanja: