Gost autor

Što Rebro radi da ne ostanete bez vida?

01/06/2023

Nedavno nas je oduševila informacija da se na Vuku Vrhovcu testira posebna kamera pogonjena umjetnom inteligencijom za pregled oka i pisanje nalaza!

Ne može se poreći da ima jako puno dijabetičara, ove godine očekujemo da će nas biti preko 400.000 službeno registriranih! Kod svakog od nas potrebno je što prije otkriti eventualne probleme s očima relativno jednostavnim preventivnim pregledom. Sve kako bi dobili upozorenje da bismo mogli oslijepiti ukoliko ne popravimo regulaciju šećera, ali i da bi nam oftalmolog mogao odraditi zahvat laserom, dati injekciju avastina u oko ili nešto treće.

U 2023. godini ćemo sigurno premašiti 400.000 registriranih osoba s dijabetesom.

U 2023. godini sigurno ćemo premašiti 400.000 registriranih osoba s dijabetesom.

Oftalmologa nema dovoljno za rješenje ovog velikog problema, zato je vrlo zanimljiv i drugi pristup koji provode na Rebru.

Na Rebru su odlučili iskoristiti vrhunsku kameru pogonjenu umjetnom inteligencijom kako bi se što jednostavnije napravila fotografija oka, ali analizu fotke i pisanje nalaza radi trenirani dijabetolog! Logika je jednostavna, kada oftalmolozima u Hrvatskoj pribrojimo dijabetologe, moguće je pregledati puno više dijabetičara i na vrijeme spasiti nekome vid! Naravno, kada dijabetolozi otkriju one potencijalno problematične, šalju ih na ozbiljnije preglede pravim oftalmolozima, a ostali idu doma i dolaze na novi pregled za godinu dana. (Opaska urednika)

Zavod za endokrinologiju i dijabetologiju, KBC Zagreb: Iskustvo s nemidrijatičkom fundus kamerom (snimanje očne pozadine bez širenja zjenica)

Karin Zibar Tomšić

Dijabetička retinopatija (DR) vodeći je uzrok sljepoće u radno aktivnoj životnoj dobi (spada u mikrovaskularne komplikacije šećerne bolesti). Čak 30% osoba sa šećernom bolesti (ŠB) ima DR, u 20% osoba sa ŠB se otkrije DR tijekom oftalmološkog pregleda, dok 10 % osoba prilikom otkrivanja ŠB ima već neki oblik DR.

Loša regulacija šećera, povišen krvni tlak, pušenje, dijabetička nefropatija, anemija, trudnoća te operacija mrene mogu utjecati na pogoršanje dijabetičke retinopatije.

Pregled dijabetičke retinopatije se u osoba sa ŠB tip 2 radi već prilikom otkrivanja ŠB, a zatim se rade dvogodišnje kontrole, dok se u osoba sa ŠB tip 1 prvi pregled radi 5 godina od nastanka dijagnoze ŠB, a zatim se rade jednogodišnje kontrole.

dr. Karin Zibar Tomšić na pregledu kamerom

dr. Karin Zibar Tomšić pregledava pacijentu oko nemidrijatičkom kamerom

Unatrag više od jedne godine u Zavodu za endokrinologiju, KBC Zagreb, provodi se probir na DR pomoću nemidrijatičke fundus kamere. Pročelnik Zavoda, prof. Darko Kaštelan je, uvidjevši da u nekim zdravstvenim sustavima radi probira na DR endokrinolozi ne upućuju sve bolesnike oftalmolozima, već sami provode osnovni probir, pokrenuo nabavu nemidrijatičke fundus kamere za što brži i efikasniji pregled osoba s dijabetesom.

Radi se o maloj kameri koja ima mogućnost snimiti očnu pozadinu bez prethodnog širenja zjenica

Sam postupak traje nekoliko minuta, a najveća prednost za pacijenta je što može odmah npr. voziti auto ili raditi na kompjutoru. Paralelno s procesom nabave mi endokrinolozi počeli smo učiti analizirati očne pozadine kod oftalmologa prof. dr. sc. Nenada Vukojevića, koji je sa zadovoljstvom pristupio našem projektu, svjestan da je to jedan od načina da se oftalmološka ambulanta rastereti onih bolesnika kojima oftalmološka skrb nije potrebna.

Početkom 2022. godine kamera je stigla u Zavod za endokrinologiju KBC Zagreb i počeli smo snimati i očitavati. Značajnu podršku i svesrdnu pomoć dobili smo od uvaženog kolege oftalmologa izv. prof. sc. Ljube Znaora iz KBC-a Split. S profesorom smo revidirali u početku sve slike naših pacijenata i na taj se način educirali. Nakon nekoliko mjeseci skupio se kritičan broj pacijenata i počeli smo sasvim samostalno analizirati slike i izdavati nalaze.

Proces učenja analiziranja očne pozadine nije tako kompliciran –  na snimci fundus kamere je čak i ne-oftalmolozima relativno jednostavno uočiti detalje i promjene koje su možda posljedica dijabetičke retinopatije (krvarenje, mikroaneurizma, „cotton wool spots“, tvrdi lipidni eksudati). Naime, u prvotnom skriningu nije neophodno znati o kojem je stupnju DR riječ, već samo prepoznati postoji li ona ili ne i što prije uputiti bolesnika oftalmologu.

U ovih godinu dana i 4 mjeseca možemo se pohvaliti da smo pregledali preko 740 očnih pozadina i ustanovili oko 140 dijabetičkih retinopatija. Sve bolesnike s postavljenom sumnjom na bolest mrežnice uputili smo u Kliniku za oftalmologiju KBC Zagreb s kojom imamo odličnu suradnju.

Pacijenti su zadovoljni budući da isti dan kada dođu u endokrinološku ambulantu imaju mogućnost realizirati pregled očne pozadine. Ako  se ustanovi dijabetička retinopatija, promptno dobiju termin kod oftalmologa. Oftalmološki tim je zadovoljan jer probirom smanjujemo broj pregleda zdravih očnih pozadina, na taj način rasterećujemo njihovu ambulantu i više termina ostaje za pacijente kojima je njihova skrb potrebnija. Nadamo se da će navedeni primjer inspirirati kolege da pokušaju u svojim strukama trajno razmišljati kako optimizirati skrb o kroničnim bolesnicima posebice kada je riječ o skrbi za osobe sa ŠB.

Karin Zibar Tomšić, KBC Zagreb


Još iz kategorije Izdvojeno: