Andrijana Buklijas

Prvi simpozij Hrvatskog dijabetološkog društva i HDED HLZ

27/04/2022

Održan je još jedan dijabetički simpozij koji je okupio značajan broj sudionika; internista, doktora opće medicine i medicinskih sestara, u Splitu. Dio sudionika bile su mlade nade čije vrijeme tek dolazi. Split, ako ste se pitali, i dalje ima prekrasnu magiju južnog velegrada.

Odabir tema bio je izvrstan. Slušali smo o informatizaciji, nutricionizmu, probiru kroničnih komplikacija, laboratorijskoj dijagnostici, pravima na školovanje i zaposlenje, te psihologiji komunikacije s pacijentima.

Predstavljena je Fejsbuk stranica DiaeduHDD na kojoj pišu entuzijasti; dijabetolozi, nutricionisti i drugi stručnjaci. Radionice i različita znanja od dijabetesu, predstavljena su na način prihvatljiv laicima, medicinskim djelatnicima i osobama s dijabetesom.

Predavanje o retinopatiji je bilo vrlo praktične naravi. Problem s probirom osoba s dijabetesom je njihov izuzetno velik broj, što je vremenski prezahtjevno. Uz pomoć fundus kamere može se napraviti brzinski pregled velikog broja pacijenata i otkriti kome je pregled specijalista potreban.

Važno je prepoznati i trenutak kada uputiti pacijenta na pregled bubrega. Na primjerima su pokazane vrste pretraga i pokazatelji za upućivanje pacijenta specijalistu nefrologu da bi se na vrijeme reagiralo. Ove su informacije izuzetno praktične i važne liječnicima obiteljske medicine kako bi saznali više o upućivanju pacijenata specijalistima.

Što se tiče nutricionizma, nažalost slijedimo trendove debljanja zapadnih zemalja. Debljinu inače možemo smatrati estetskim problemom, bolešću ili privremenim stanjem, ali je nedvojbeno temelj velikog broja pridruženih bolesti. Dotakli smo se i prehrambenih mitova te zdrave prehrane za sve nas.

Edukacija o prehrani je zapravo identificirana kao jedna od slabijih točaka našeg sustava zdravstvene zaštite. Promjena prehrane uz to što je kompleksna, zadire u sve životne navike, te ima obiteljske, društvene i kulturne aspekte. Kad se dodaju još zablude i Internet (ne)znanje, mnoge osobe koje žele smršaviti ili dovesti svoj dijabetes pod kontrolu su često zbunjene.

Radili smo usporedbu dva načina komunikacije s pacijentom. U jednom se pacijenta upućuje u to što mora i što ne smije, a u drugom se pitanjima pacijent navodi da sam dođe do svojih zaključaka i vlastitih rješenja nekog problema. Tuđi savjeti nisu uvijek prihvatljivo niti jedino rješenje. Osim toga, čovjek lakše prihvati i više se angažira oko vlastitog umjesto tuđeg rješenja.

Dijabetičari se silom prilika susreću i s dodatnim izazovima kod zapošljavanja, izdavanja vozačke dozvole i pomorske matrikule. Neke administrativne prepreke su dosta dugo na snazi i ne uzimaju u obzir suvremene tehnologije. U tom smjeru razmatra se angažman za promjenu pravilnika o zapošljavanju i dozvolama.

Liječnici opće prakse izuzetno su važan dio dijabetičke skrbi. Njihovo uključivanje u ovakve skupove, upoznavanje s novim tehnologijama i razmjena ideja i iskustava su izuzetno vrijedni. Primjerice, razgovaralo se o tome da zbog nastavnog propisivanja pomagala, pacijenti rijetko dolaze kod doktora. Nije cilj tjerati pacijenta da nepotrebno dolazi, niti da se zamara doktor s ponavljajućom dokumentacijom, ali naravno jesu kontrolni pregledi kako bi mu se procijenio napredak u liječenju.

Raspravljano je o izvještajima po određenim parametrima, na primjer lista pacijenata koji nisu došli u ordinaciju u godinu dana ili onih koji imaju neke nezadovoljavajuće laboratorijske nalaze. Dobar je primjer HbA1c koji mora biti ispod 7 i doktoru bi dobro došla lista na kojoj se precizno vidi koji pacijenti ne postižu zadovoljavajuće rezultate kontrole dijabetesa. Tada bi ih mogli pozvati na konzultacije, promjenu terapije, edukaciju i slično.

Komunikacija s HZZO-om, informatičarima i specijalistima je spomenuta kao ključna za razvoj našeg medicinskog sustava, na korist pacijentu i efikasnog za svakog zdravstvenog djelatnika i farmaceuta.

Prvi simpozij Hrvatskog dijabetološkog društva i HDED HLZ bio je iznimno posjećen, izvrsno organiziran susret. Plodonosan za povezivanje, suradnju i identificiranje problema u sustavu, kao i načina njihovog rješavanja, na dobrobit svih dionika zdravstvenog sustava.

Andrijana Buklijas
Zadržava pravo na vlastito mišljenje. Vjeruje da se autoritet zaslužuje, znanje gradi. Da je ultimativna odgovornost uvijek na osobi. Da nada umire zadnja. https://youtu.be/R5DwGkqNGCU

Još iz kategorije Izdvojeno: